Insan Haklari Kurullari Yönetmeligi Krize Neden Oldu

Basbakanlik ile Içisleri Bakanligi arasinda `yetki krizi`... Basbakanlik Insan Haklari Baskanligi, il ve ilçe insan haklari kurullarinin baskanlik ve sekreterya görevinin Içisleri Bakanligi`nca, bakanliga bagli `il hukuk müdürleri`ne verilmesi üzerine sert bir yazi yazarak, `Basbakanlik, Içisleri`nin amiridir. Basbakanlik`in yönetmeligi Içisleri`nin üzerindedir. Böyle bir uygulama yetki tecavüzüdür ve Basbakanlik`in hiyerersasini sarsar` dedi.

 Insan Haklari Kurullari Yönetmeligi Krize Neden Oldu

Iki Farkli Yönetmelik

Iki kurumu karsi karsiya getiren gelisme, Içisleri Bakanligi'nin 8 Haziran 2011'de yayinladigi 'Valilik ve Kaymakamlik Birimleri Teskilat, Görev ve Çalisma Yönetmeligi'nin bir maddesinden kaynaklandi. Yönetmeligin, Hukuk Isleri Sube Müdürlügü'nün görev ve yetkilerini düzenleyen 21'inci Maddesi'nde, 'Il ve Ilçe Insan Haklari Kurullarinin Kurulus, Görev ve Çalisma Esaslari Hakkinda Yönetmelik hükümleri geregi Kurulun sekretarya hizmetlerini yürütmek' hükmü yer aldi. Buna karsin 2003'te yayinlanan Basbakanlik Yönetmeligi'nde insan haklari kurullarina illerde vali ya da vali yardimcisinin, ilçelerde de kaymakamlarin baskanligi edecegi, sekreterya görevinin de yazi isleri müdürlerine birakildigi hükmü yer aliyor.
Valiler Zorda Kaldi
Her iki yönetmelik arasinda ikilem yasayan valiler, açmazdan çikamayinca 'hangi yönetmelige uyacagiz' diyerek Basbakanlik'tan görüs istedi. Bunun üzerine Basbakanlik Insan Haklari Baskanligi Hukuk Müsavirligi 18 Mayis'ta valiliklere hitaben kaleme aldigi yazida, il ve ilçe insan haklari kurullarinin çalisma yöntemiyle ilgili yasal ve anayasal mevzuat animsatilarak, Basbakanlik'in bu konuda yayinladigi yönetmeligin maddeleri siralandi.
 
Kaynak:Aksam Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284