Kamu Denetçisi Yahya Akman Öğrencilere Ombudsmanlığı Anlattı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Kamu Denetçileri Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Kamu Denetçiliği’ konulu konferans düzenlendi.

Kamu Denetçisi Yahya Akman Öğrencilere Ombudsmanlığı Anlattı

Konferans öncesinde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü makamında ziyaret eden Kamu Denetçisi Yahya Akman daha sonra öğrencilerle biraraya gelerek kamu denetçiliği ile ilgili anlatımlarda bulundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferans, Topluluk Başkanı Mualla Nur Küçükler’in açılış konuşması ile devam etti.

Açılışın ardından sahneye gelen Kamu Denetçisi Yahya Akman ise öğrencilere verdiği konferansta kamu denetçiliği görevinin kökeninden bahsederek, Peygamber Efendimizin peygamber olmadan önce, yaşadığı coğrafyada yaptığı hakemlik sıfatıyla bir nevi kamu denetçiliği görevini üstlendiğini söyledi.

Yahya Akman, ombudsmanlık da denilen kamu denetçiliğine; devletin görev alanının genişlemesi, mevcut denetim yollarının yetersizliği ve klasik kamu yönetimi anlayışındaki değişim nedeniyle ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, “Ombudsman, kamu kurumlarının her türlü işlem ve eylemleri ile kamu görevlilerinin tutum ve davranışlarından kaynaklanan şikâyetleri inceleyebilmektedir. Kişilerin kişi ile olan ihtilafları bizim alanımızda değildir. Ayrıca mahkemeye taşınmış bir konu da bizim faaliyet alanımıza girmez.” dedi.

Ombudsmanlık kurumunun, insanların çağdaş hayattaki işlerini kolaylaştırmayı amaçladığını ifade eden Akman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hak arama hürriyeti alanını genişletmek için kurum olarak gayret gösteriyoruz. Kurumun yapısı ve işlevi anlaşıldıkça bu mekanizma ilerleyecektir. Her açıdan gelişmiş bir toplum olmak için toplumsal destek çok önemlidir. Biz bu mesleği kendimize bir kültür olarak addediyoruz. Bu tip müesseslere ihtiyaç olduğunu öncelikle kamuoyunun kabul etmesi gerekiyor.”

Kamu Denetçisi Yahya Akman konuşmasının son bölümünde öğrencilere tavsiyelerde bulunarak onların sorularını yanıtladı. Düzenlenen konferansın öğrenciler açısından sosyal ve kültürel anlamda önemli bir organizasyon olduğunu belirten Akman, “Öğrencilik hayatında faydalı etkinliklerde bulunun. Bu tip etkinlikler mezun olduktan sonra sizin çok işinize yarayacaktır. Öğrencilik yıllarınızda yapacağınız faaliyetler size değer katacaktır ve iş bulma aşamasında sizi ön plana çıkacaktır.” dedi.

Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284