Karaman’da 6 Tesisin Temeli Atiliyor

Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu, bugün Konya Bagbasi Baraji`nda su tutma törenine katilacak ve Ermenek Baraji`nda incelemelerde bulunacak.

Karaman’da 6 Tesisin Temeli Atiliyor

Orman ve Su Isleri Bakanligi Basin müsavirliginden yapilan açiklamada, “Bagbasi Baraji'nda depolanacak olan su, Mavi Tünel vasitasiyla Konya kapali havzasina aktarilacaktir. Aktarilacak su miktari yilda 414 milyon m3 olup, bunun 100 milyon metreküpü içme suyuna verildikten sonra kalan su ve sulamadan dönen sulardan da istifadeyle Konya ve Karaman Ovalarinda yaklasik 1.500.000 dekar tarim arazisinin sulanmasi saglanacaktir. Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu, 7 Temmuz Cumartesi günü ilimizde Ibrala Baraji Sulamasi, Karaman Içme Suyu Isale Hatti, Sariveliler Göleti Sulamasi, Burhan Göleti ve Sulamasi, Ermenek Baraji Kazanci-Ardiçkaya-Yesilköy Baglanti Yollari ile Bucakkisla Regülatörü ve HES tesislerinin temelini atacaktir. Ibrala Baraji Sulamasi ile 87 000 dekar arazinin sulanmasi hedefleniyor. 44 milyon TL’ye mal olacak projenin tamamlanmasi ile ülke ekonomisine yillik 30 milyon TL katki saglanacak. 19 milyon TL’ye mal olacak Karaman Içme Suyu Isale Hatti ile ise il merkezinin 2045 yilina kadar içme ve kullanma suyunun karsilanmasi hedeflenmektedir. 15.770 dekar tarim arazisinin borulu sistem sebeke ile sulanmasinin hedeflendigi ve yaklasik maliyeti 12 milyon TL olan Sariveliler Göleti Sulamasi’ni yillik ülke ekonomisine katkisi 6 milyon TL’dir. Temeli atilacak projelerden biri olan Kazanci-Ardiçkaya-Yesilköy Baglanti Yollari yapim isi ile Ermenek Baraji sulari altinda kalan Kazanci Kasabasi ile Ardiçkaya ve Yesilköy Köylerine ait yol yapilacaktir. Projenin maliyeti 5.5 milyon TL’dir. Diger bir tesis olan Burhan Göleti ve Sulamasi ile de 450 dekar tarim arazisinin borulu sistem ile sulanmasi planlanmaktadir. Ayrica 1,6 milyon TL maliyetli tesisin ekonomiye yillik katkisi 200 bin TL’dir. Temeli atilacak tesislerden olan ve yillik 151,5 milyon kilowat.saat enerji üretmesi planlanan Bucakkisla Regülatörü ve HES’in maliyeti 75 milyon TL’dir” dendi.

KARAMAN’A SON 9 YILDA 2 MILYAR 800 MILYON TL YATIRIM
Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr Veysel Eroglu konuyla alakali yaptigi açiklamada, Karaman ilinin kendisi için ayri bir öneme sahip oldugunu belirterek, “2003-2011 yillari arasinda Karaman’da kurulu gücü 306,5 MW olan ve yillik 1 milyar 47 milyon kilowat.saat enerji üretimi kapasitesine sahip Ermenek Baraji ve HES basta olmak üzere birçok tesisi tamamladik. Agaçlandirma çalismalarinda ise son 9 yilda 429.450 dekar alanda çalisma yaptik ve 25.220.000 fidan diktik. Bunlarla beraber 1 adet kent ormanini ve 7 adet orman içi dinlenme yerini de Karamanli vatandaslarimizin hizmetine sunduk Vatandaslarimiza nefes alabilecekleri, tabiatla iç içe olabilecekleri alanlar tesis ediyoruz.” dedi.
Orman ve Su Isleri Bakanligi olarak Karaman’a 2003-2011 yillari arasinda tarihinde görülmemis düzeyde yaklasik 2 milyar 800 milyon TL yatirim yapildigini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroglu, “Bugüne kadar yaptik, yapmaya da devam ediyoruz. Birçok projenin yapimi ise bütün hiziyla sürüyor ve yenilerine basliyoruz. Yaklasik 157 milyon TL’ye mal olacak ayrica 106.220 dekar tarim arazisinin borulu sistemle sulanacagi, Karaman il merkezinin 2045 yilina kadar içme ve kullanma suyunun saglanacagi ve yillik 151,5 milyon kilowat.saat enerjinin üretilecegi bu tesislerin temelini atmanin mutlulugunu yasiyoruz” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284