KARDOF Üyeleri Sarikeçili Yörüklerinin Yasamini Inceledi

KARDOF, hayatlari Toros daglarinda göçebelikle geçen Sarikeçili Yörüklerinin göç yasamlarini fotografladi.

 KARDOF Üyeleri Sarikeçili Yörüklerinin Yasamini Inceledi

Konuyla ilgili olarak geziye katilan vatandas Fedai Erkocaoglu düsüncelerini su sözlerle ifade etti. “Anadolu'nun göçebe yasami sürdüren son Yörük toplulugu olan Sarikeçililer için göçmek yasamlarinin bir parçasi. Oysa biz sehirliler o kadar alisiriz ki bulundugumuz mahalleye eve ve yakin çevreye, bir mahalleden digerine bile göçmek zor gelir hepimiz için. Zamani geldi mi göçmek için yörükleri tutamazsiniz, bunu ne bilim açiklayabilir ne de baska bir sey. Bu genlere islemis ilahi bir zincirdir. Göçün mesakkatli yolculugu yaklasik 6 hafta boyunca ve 500 kilometreyi bulan bir uzunluktur. Binlerce yildir tekrarlanip durur, bu yasam döngüsü sehirlesmeye inat.  Kis aylarini Mersin'in Anamur, Aydincik ve Gülnar ilçelerinde, yaz aylarini ise Konya ve Karaman yaylalarinda geçiren Sarikeçili Yörüklerinin yasam alanlari giderek daralmaktadir. Onlar binlerce yillik kültürlerini yasatma savasini vermeye devam ediyorlar. Oysa o kültür hepimizin derin tarihini barindiriyor içinde. Hepimizin yani biz sehirlilerin unuttugu, umursamadigi, bilmedigi, bilip de bilmezden geldigi, kabul etmek istemedigi o tarihi gen zincirinin ilk halkalari. Onlarin bizden dilekleri yok,  istekleri yok; oysa bize göre birçok istekleri olmali. Pervin ana Sarikeçililer Yasatma ve dayanisma dernek baskani;  alkislanmak bile istemiyor mütevazilik demini tutmus son Türk kadini. Otagini herkese kurmus, sofrasi dolup dolup tasiyor da eksilen yok, verdikçe artmis, önünde egilip elini öper sürü sürü kendi olabilmis insan bu demlikte yeniden demlenir.  Oysa o hissi sadece duyar ölçüsünde hissetmemek bir seyler yapabilmek kaygisi tasiyabilmeli insan. Onlari tanimak için kara kil çadirda uyuyacak, keçi peynirinden yiyeceksin, bir gün boyunca onlar gibi sürü güdeceksin, yani peygamber meslegini icra edeceksin. Yörüklerin birçok dertleri var. Sadece destek istiyor, yol güzergâhlarinda sürülerine otlak istiyor, binlerce yildir gelip giden Atalarinin yolunda sürüsünü otlatmak istiyor. Kaybolan sularini istiyor. Engel olunmasin hiçbir sey istemiyor. Yazacak çizecek çok sey var ama bu kültür öldükten sonra mi akliniza gelecek. Bu kültürü yasayan yasatan koruyan destekleyen herkese cani gönülden tesekkür ederiz”

KARDOF tarafindan yapilan açiklamada ise, “Iste kültürümüzün önemli ve son kalan bir parçasina destek amaci ile Cumartesi sabah 9.00 gibi senlik alanina vardik. Pervin ananin tüm hosgörüsü ve sevgisiyle kucaklastik. Çadirlarimizi uygun bir yere kurduk ve islere koyulduk.  Elimizin yettigince isleri paylastik. O gün toprak yatagimiz ve yildizlar yorganimiz oldu.  Pazar sabahi sikma ve çayimizla kahvaltinin ardindan grubumuzun diger bireyleri faaliyete katildilar. Kara Çadirin altinda tüm grup Yörüklere destek için oradaydik. TRT sanatçisi Ahmet Özdemir ile neselendik. Konya valisinin istiraki ile program da sembolik Göç görülmeye ve fotograflanmaya degerdi.  Derin köklerimizin tadi damagimizda kaldi.
Alibeyhöyük, Çumra, Çatalhöyük, Sirçalihöyük dönüs güzergâhinda etkinligimize etkinlikler katarak bir hafta sonunu daha verimli bir biçimde degerlendirdik. Sarikeçililer Dernegi Baskani Pervin Çoban Savran’a, arkadasimiz Rabia Tekin’e faaliyette emegi geçen herkese tesekkür ederiz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284