KMÜ’de Gençlik Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Genç Gönüllüler Ögrenci Toplulugu ve Karaman Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi isbirligiyle ‘Her Genç Bir Hazinedir’ konulu konferans düzenlendi. Sunumunu Sait Çamlica’nin yaptigi konferansa akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

 KMÜ’de Gençlik Konferansi

“Kent Konseyi sehrin en büyük sivil toplum kurulusudur”

Konferansin açilis konusmasini yapan Karaman Belediyesi Kent Konseyi Baskani Ali Konukseven, Kent Konseyinin sehrin en büyük sivil toplum örgütü oldugunu söyleyerek, konseyin çalismalari ve teskilat yapisi hakkinda bilgi verdi. Üniversite ile isbirligi içinde çalismaya gayret gösterdiklerini dile getiren Konukseven, “Gençlik Meclisimize çok büyük görevler düsüyor. Gençlerimize Meclis bünyesinde kurulan çalisma gruplarina üye olarak bu faaliyetler içinde bulunmalarini tavsiye ediyorum.” dedi.
“Çocuklar toplumun aynasidir”
Ali Konukseven’in ardindan kürsüye çikan Sait Çamlica ise çocuklarin ailelerinin ve toplumun aynasi oldugunu savunarak, “Çocuklarin düsüncelerini inceledigimizde yasadiklari toplumu okuma imkânina sahip olabiliriz. Gençlerimizi ve çocuklarimizi nasil görmek istiyorsak bizler de o sekilde davranmaliyiz. Onlara her anlamda örnek olmaliyiz ki onlar da örnek insanlar olarak nesillerini devam ettirebilsinler.” dedi.
“Insanlik tarihinde bir ilk”
Geçmiste yasanan çocukluk dönemi ile günümüzde yasanmakta olan gençlik arasindaki farkliliklari ortaya koyan Sait Çamlica, insanlik tarihinde bir ilkin yasandigina vurgu yapti. Çamlica, “Insanlik tarihinde ilk defa okuma yazmayi bilmeyen fakat bilgisayar kullanabilen bir nesil geliyor arkamizdan. Ben yirmi iki yasinda bilgisayar klavyesine dokunan bir insanim fakat simdiki çocuklar üç yasinda bilgisayar basindalar. Bu zamanin çocuklari ile bizim neslimizin düsünce yapisi ayni olamaz. Günümüzde üç yasindaki çocuklar babalarina teknoloji ögretiyor.” seklinde konustu.
“Zamane gençlerini begenmeyenlerin gençlere hiçbir faydasi olmaz”
Toplumumuzda belli bir yasa gelmis olan bireylerin gençler ve çocuklarindan daha çok egitime ihtiyaci oldugunu dile getiren Çamlica, ‘zamane gençliginde is yok’ seklinde bir bakis açisina sahip olan insanlarin gençlere hiçbir faydasi olmayacagini söyledi.
Çamlica, gençlerin sorunlarini belirleyerek onlari anlamaya çalismanin gençlerin faydasina oldugunu belirterek söyle devam etti: “Size yapilanin daha fazlasini sizlerden sonra gelen gençler için yapmak zorundasiniz. Gençleri ve çocuklari kazanmak için yapilan çalismalar, bazen sehre okul ve cami gibi isler yapmaktan daha fazla önem kazaniyor. Dertli olmak insanin hayata bakis açisini degistirir. Bu çocuklar ülkemizin gelecegi diye düsünen, bunu dert eden ögretmen ile sadece ek ders ücretini düsünen ögretmenin ögrenciye verecegi katki arasinda daglar kadar fark var.”
“Kalbinizdeki sevgiyi isinize yansitin”
Bir insanin kendi toplumuna katabilecegi en iyi seyin ‘o toplum için daha fazlasini, daha iyisini nasil yaparim?’ düsüncesinde yattigini söyleyen Çamlica, “Insanin yasadigi toplum için daha fazla emek sarf etmesi yalnizca onun gelecegi için degil, kendinden sonrakiler için de önem tasiyor. Hangi kurumda hangi isi yaparsaniz yapin insanin öncelikle kendini egitmesi gerekiyor. Meslek hayati boyunca kalbini isine yansitan insanlar mesleklerinde daha basarili olur.” dedi.
Çamlica, hayat tecrübelerini ve anilarini paylastigi konusmasinda, “Meslege basladiginizda büyüklerimizin yaptigi hayati yapmayin ve emekli olana kadar ayni yerde çalismayin. Farkli yerler görüp buralarin kültürlerini taniyin ve yeni yerler kesfedin. Buldugunuz firsatlari mutlaka degerlendirin. Gezmek insana çok sey ögretir.” seklinde gençlere meslek hayatlari ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
“Sorun zamane gençliginde degil, onlari anlayamayanlarda”
Gençligi anlamayan insanlarin bedenen ve ruhen ölmüs oldugunu savunan Sait Çamlica, gençligi anlamamanin çaga ayak uyduramamaktan kaynaklandigini belirtti.
Çocuklugun yaramazlik yapmakla esdeger oldugunun altini çizen Çamlica, “Toplumda söz sahibi olan bireylerin o toplumun genç tabakasini unutmamasi gerekiyor. Kendilerinin gençliklerinde yasadiklarini düsünerek, gençleri anlayisla karsilamak daha dogru bir davranis olur. Sorun bu zamanin gençliginde degil, zamane gençlerini anlayamayan bireylerde. Gençligi ve genç olmayi unutmamamiz gerekiyor.” diye konustu.
“Midenizin bos kalmasi gözlerinize, beyninizin bos kalmasi sözlerinize yansir”
Sait Çamlica insanlarin egitim hayatinin sadece okul yillari ile sinirli olmadigina dikkat çekerek, “Insanlarimiz, egitimi sadece diploma almak saniyor. Bu çok yanlis bir düsüncedir. Okul hayatiniz bittiginde egitim hayatiniz bitiyorsa burada bir yanlis var demektir. Kendini egitmeyen baskasini egitemez. Kendini gelistirmeyen baskasini gelistiremez. Okumak diploma almak degildir. Üniversite okuyun ve o üniversiteden sonra kendinizi egitmeye devam edin.” dedi.
Çamlica, Ibn-i Haldun’un ‘Insan beyni degirmen tasina benzer, içine bir sey atmazsaniz kendini yer’ sözüne yer verdigi konusmasinda insanin sürekli ögrenmeye açik olmasi ve sürekli yeni bir seyler ögrenme çabasinda olmasi gerektigini belirterek, “Ben biliyorum tavri, insana her zaman hata yaptirir. Midenizin bos kalmasi gözlerinize, beyninizin bos kalmasi sözlerinize yansir. Okumayi birakirsaniz zihniniz durur ve o günün sartlarinda kalirsiniz, gelecege ayak uyduramazsiniz.” seklinde konustu.
Sait Çamlica’nin gençlerin sorularini yanitlamasinin ardindan konferans sona erdi. (Egitim Servisi)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284