Kuyu Suyuna Sayaç Zorunluluguna Iptal Karari!

Yeralti sularinin disiplin altina alinmasi amaciyla 2011 yilinda kanuna konulan sayaç zorunlulugu uygulamada hayata geçirilemedi. Bu sebeple kanun geregi 25 Subat 2013 tarihinde tüm kuyularin kapatilmasi gündeme geldi.

Kuyu Suyuna Sayaç Zorunluluguna Iptal Karari!

Çiftçilerin magdur olmamasi için hükümet yetkilileri, Meclis’e bir kanun teklifi verdi. Kanun teklifi geçen hafta Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu’nda kabul edilirken, önümüzdeki hafta Genel Kurul’da görüsülerek yasalastirilacak. Kuyularin kapatilma tehlikesi ile karsi karsiya kalinmasi üzerine hazirlanan ve komisyondan geçen teklife göre Bakanlar Kurulu belli bir miktarin altinda su kullanan kuyulari sayaç zorunlulugundan muaf da tutabilecek. Ölçüm sistemlerinin kurulmasini lüzumlu kilacak yeralti suyunun, kullanim maksadi, miktari, havza siniri ve diger hususlar Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü’nün teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca tespit edilecek. Bakanlar Kurulu’nun belirleyecegi sinirin üstünde su kullanacak kuyulara ise bir yil içinde sayaç takilacak. Ölçüm sistemini kuramayanlarin bu süre içerisinde talep etmesi halinde ölçüm sistemleri, bedeli yüzde 25 fazlasi ile ilgililerden tahsil edilmek üzere üç yil içinde DSI tarafindan kurulacak ve kurdurulacak. Bu sartlara uymayanlarin belgeleri iptal edilerek kuyulari kapatilacak.
AK Parti Milletvekili Kerim Özkul, bir ay sonra tüm kuyularin kaçak duruma düsecegini belirterek, “Zaten sayaç takan çiftçi yok. Hem maliyetli, hem teknik altyapi hazir degil, hem de piyasada bu kadar sayaç yok. . Vatandasin kuyusu kaçak duruma düsecek. Teklifimizle sayaç takma zorunlulugunu Bakanlar Kurulu’nun inisiyatifine birakiyoruz.” dedi. Tarimsal amaçli kullanilan kuyularin özellikle Konya, Nigde, Karaman ve Aksaray’da oldugunu, bu havzada 110 bin civarinda kuyu bulundugunu anlatan Özkul, konunun ülke genelinde 150-200 çiftçiyi ilgilendirdigini vurguladi.
Emlakgüncel
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284