ÖSYM, Sinav Sorularini Özel Havuzda Saklayacak

ÖSYM, yaptigi sinavlar için sorularin hazirlatilmasi ve güvenligin saglanmasi amaciyla yeni bir yönetmelik hazirladi.

ÖSYM, Sinav Sorularini Özel Havuzda Saklayacak

Sorular, fiziki bakimdan güvenligi saglanmis, internet baglantisi olmayan, dis dünya ile baglantisi kontrollü ve gerekli güvenlik önlemleri alinmis bir ortamdaki soru havuzunda saklanacak. Soru hazirlama ve ön/nihai bilimsel denetim asamalarinda görevlendirilen soru yazarlarina herhangi bir dershane, etüt merkezi ve soru hazirlayan yayinevlerinde hiçbir görev almadigina iliskin taahhütname imzalatilacak.
Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi Baskanligi'nin (ÖSYM) hazirladigi 'Sorularin Hazirlanmasi, Soru Havuzunun Olusturulmasi ve Sorularin Güvenliginin Saglanmasina Iliskin Yönetmelik' yürürlüge girdi. Yönetmelikle, ÖSYM'nin yapacagi sinavlara iliskin sorularin hazirlanmasi, soru havuzunun olusturulmasi ve sifrelenmesi, basili veya elektronik ortamda yapilan sinavlara ait sorularin güvenliginin saglanmasi, sinav türleri ile sinavlarin hazirlanmasinda görev alanlarin uymasi gereken hususlara iliskin usul ve esaslari belirlendi.
UZMANLARIN DERSHANE, ETÜT MERKEZI VE YAYINEVI ILE ILISKISI OLUP OLMADIGI INCELENECEK
Sinavlarda alaninda ihtisaslasmis, soru hazirlama ve denetleme tekniklerine vakif ögretim elemanlari, kamu görevlileri ve diger kisilerden olusan soru yazarlari ve denetmenlerin görev alacak. Bu kisilerin kimlik, adres ve ihtisas alanlarina iliskin bilgileri içeren bir veri tabani olusturulacak. Olusturulan soru yazari ve bilimsel denetmen veri tabani onaya sunulacak. Soru Hazirlama ve Gelistirme Daire Baskanligi ve/veya Yabanci Dil Sinavlari Daire Baskanligini, veri tabani belirli dönemlerde güncellenerek soru yazma,denetleme performanslarinin yeterli olmadigi tespit edilenler belirli dönemlerde havuz disina çikarabilecek. Yeni soru yazarlari ve denetmenler ayni usulle veri tabanina dâhil edilecek. Soru yazari ve bilimsel denetmen olarak görevlendirileceklerde; yurt içi ve yurt disi bilimsel yayinlari veya tezlerinin olup olmadigi, ÖSYM'nin uyguladigi sinavlara yönelik herhangi bir dershane, etüt merkezi, yayinevi ile bir iliskisinin bulunup bulunmadigi gibi kriterler göz önünde bulundurulacak. Soru yazari veya bilimsel denetmen olarak ilk defa görevlendirilenlere alan uzmanlari tarafindan soru hazirlama ve denetleme egitimi verilecek.
HAZIRLANAN SORULAR YAZARIN T.C. KIMLIK NUMARASI ILE ETIKETLENECEK
Sorularin hazirlanmasinda gizlilik esas olacak. Baskanlik gizliligin saglanmasi için gerekli tedbirleri alip,ilgili tüm kurum ve kuruluslarla is birligi yapacak. Sorularin yazilmasi da dâhil olmak üzere, soru hazirlama sürecinin herhangi bir asamasinda görev alanlar, ilgili mevzuat çerçevesinde ÖSYM tarafindan belirlenen gizlilik ve güvenlik kurallarina uyacak. Sorularin yazilmasi, düzenlenmesi, bilimsel denetimlerden geçirilmesi, sinav sorularinin basilmasi asamasi da dâhil olmak üzere tüm asamalarda görev yapanlarin kimlikleri gizli tutulacak. Görevlilerin kimlikleri, ilgili mevzuatta yer alan istisnalar hariç olmak üzere hiçbir sart ve kosulda açiklanmayacak. Soru yazarlari, ÖSYM için yazdiklari sorulari baska hiçbir yerde kullanamayacak, paylasamayacak, baska bir kurum veya kurulusa satamayacak. ÖSYM'deki soru yazarligindan ve bilimsel denetleme görevinden ayrildiktan sonra dahi ayni esaslar geçerli olacak. Soru yazarlarina ve bilimsel denetmenlere bu hususlara riayet etmelerini teminen taahhütname imzalatilacak. Soru yazarlari tarafindan sorularin hazirlanmasinda, sorularin kullanilacagi sinavin niteligi, kapsami, seviyesi, aday kitlesi ve varsa kurum ve kuruluslarla imzalanan ilgili sinav protokolleri göz önünde bulundurulacak. Soru yazarlari tarafindan hazirlanan her soruya, soru yazarinin T.C. kimlik numarasi ile sorunun, alani, yazara göre zorluk derecesi, seviyesi, konusu, alt konusu ve benzeri özellikleri kapsayan etiketleme islemi yapilacak.
REDDEDILEN SORULAR IKI YIL SÜRE ILE ATIL SORU HAVUZUNDA SAKLANACAK
Etiketlenen sorular öncelikle ön bilimsel denetime tabi tutulacak. Ön bilimsel denetim, alan uzmanlari veya bilimsel denetmenlerce yapilacak. Ön bilimsel denetimde sorunun barindirmasi gereken asgari gereklilikleri tasiyip tasimadigi kontrol edilecek. Ön bilimsel denetim sonucunda kabul edilen sorular, alan uzmani tarafindan ön düzenlemesi yapilarak taslak soru havuzuna aktarilacak. Reddedilen sorular iki yil süreyle atil soru havuzunda saklanir ve bu sürenin sonunda imha edilecek.Reddedilen soru için soru yazari herhangi bir bilgi veya ücret talep edemeyecek. Bilimsel denetmenler veya komisyon üyeleri sorularin onay islemini islak ve/veya elektronik imza ile yapacak.
Nihai bilimsel denetim ve dil denetiminden geçen sorular, taslak soru havuzundan çikarilarak alan uzmanlari tarafindan tasnifli olarak soru havuzuna aktarilacak. Soru havuzunda; sorunun yazari ile bilimsel denetmenler ve varsa dil denetmenlerinin kimlik bilgileri, denetleme türü, tarihleri ve benzeri bilgiler ile birlikte saklanacak. Sorular; fiziki bakimdan güvenligi saglanmis, internet baglantisi olmayan, dis dünya ile baglantisi kontrollü ve gerekli güvenlik önlemleri alinmis bir ortamdaki soru havuzunda saklanacak. Alan uzmanlari veya Baskanlikça yazili olarak görevlendirilenler haricinde, soru havuzunun bulundugu ortama kimse erisemeyecek. Soru havuzunda meydana gelebilecek teknik ariza ve benzeri durumlarda müdahaleyi yapacak görevlinin yaninda ÖSYM Baskani tarafindan görevlendirilen bir personel bulundurulacak. Teknik müdahalede bulunan görevlilerin soru havuzundaki sorulara erisimine izin verilmeyecek.
Soru havuzundan sorularin seçilmesi ve sisteme erisim sadece Baskan tarafindan görevlendirilen ve sisteme girisine onay verilen ÖSYM personeli tarafindan, kriptolu cihazlarla saglanacak. Elektronik sinav yapilmasi durumunda; sinavin ve sorularin türü, içerigi, konu dagilimi, sorularin zorluk derecesi gibi kriterler göz önünde bulundurularak sinavin elektronik ortamda olusturulacak. Soru havuzuna erisimde hangi güvenlik araçlarinin kullanilacagina Baskan karar verecek. Soru havuzundaki sorular mevzuatta öngörülen özel düzenlemeler hariç olmak üzere hiçbir kosulda kismen ya da tamamen hiç kimseye verilemeyecek, erisime açilamayacak. Temel soru kitapçigi, gerekli güvenlik önlemleri altinda, Baskanlik tarafindan görevlendirilen kisilerce soru havuzundan sinavin özelligine göre seçilen sorularin birlestirilmesiyle olusturulacak.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284