Şen “Karaman’a Ait 200’den Fazla Yemeğin Gün Yüzüne Çıkarılması Gerek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan 'Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı' kitabından hareketle bu yıl ilk defa kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında Karaman mutfağına özgü yöresel yemekler basın mensuplarına tanıtıldı.

Şen “Karaman’a Ait 200’den Fazla Yemeğin Gün Yüzüne Çıkarılması Gerek”

Bamya çorbasından, patlıcan, fasulye, biber kurularına, gıcıdıktan, çökelekli semiz otuna, başbaş bulgurundan erikliye Karaman’a özgü lezzetlerin sunulduğu Karaman mutfağında eskilerin yemek kültürü üzerine edilen sohbet unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin şifa kaynağı yönünü ve lezzet yönünü öne çıkarttı.

21-27 Mayıs Haftasının Türk Mutfağı Haftası olarak kutlanacağını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Burhan Yemiş Cumhurbaşkanın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde asırlık tarihleri ile “Türk Mutfağı Haftası” kutlamalarının Karaman’da yapıldığını söyledi. 21-27 Mayıs haftasına özel çeşitli etkinlikler yaptıklarını ifade eden Yemiş “Yemek sadece bedenin gıdasının ötesinde bir kültür unsurudur. Yemeği nasıl pişirdiğimiz, ne yediğimiz aslında kim olduğumuzla doğrudan ilgili bir şey. Geçtiğimiz günlerde Hatuniye Medresesinde Karaman’ın eski lokantacıları ile ilgili bir panelimiz gerçekleştirdik. Panel çıkışında panele katılanlara çeşitli ikramlarımız oldu. Ayrıca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizin desteğiyle gastronomi bölümümüzle bir araya geldik ve hem 7 bölgenin hem de Karaman bölgesinden oluşan ikramları tattırma imkânı yakaladık.  Bugünde otelimizin ev sahipliğinde geleneksel Karaman yemeklerini siz basın mensuplarına ikram etmek istedik. Bu etkinliğin başlangıcına vesile olan Emine Erdoğan hanımefendiye ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”dedi.

21-27 Mayıs tarihleri arasında bu sene ilki yapılan bir programda yer almakta son derece mutlu olduğunu belirten Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Ali Şen haftanın sadece ülkemizde değil yurt dışındaki konsolosluklarda da kutlanan bir hafta olduğunu ve haftanında Asırlık Tarihlerde Türk Mutfağı kitabından esinlenerek ortaya çıktığını söyledi. Şen “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak 80 çeşit 7 bölge en az 7 çeşit olacak şekilde ve Karaman’ın da en az 20 çeşit yemeği olmak üzere 80 çeşit Türk Mutfağı yemeği yaptık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Değişik illerden gelen öğrencilerimizin farkındalığı oluştu. Her yıl bu etkinliğin tekrarlanmasını diliyoruz. Bu hafta önemli çünkü kültür ile alakalı bir durum. Heybemizde devamlı bir yoğurt, peynir varken buraya bir gelmişiz bir sebze var demişiz. Dur bunu bir yoğurtla buluşturayım dur bunun içine bir et katayım derken inanılmaz bir Türk mutfağı zenginliği ortaya çıkmış. Bizlere de bunlara sahip çıkmak düşüyor.   Karaman gerçekten kadim toprakların olduğu bir yer ve dolayısıyla çok zengin bir mutfak kültürüne sahip. Şuan sadece Karaman’a ait olan 200 çeşitten fazla yemek olduğu biliniyor ve bunların gün yüzüne çıkarılması lazım. Türk Haftası mutfağı da bunların gün yüzüne çıkarılmasına vesile oluyor.” Haber: Senem Yavuzaslan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284