İLİMİZDE İÇ TURİZM 

Karaman ilimizin halen diş şehirlerde ve de basınlarda bile Konya Karaman mı? Diye söylenmektedir 1989 yılında il olmuş olan kahramanımızın böyle tanınması karşısında ben de şöyle bir çağrışım oluşmuştu. Gelin ilimizin iyi tanınması için bir iç turizm ve rehberleri yetiştirelim bunlarla bir nebze olsun dışa açılmaları sağlayalım demiştim. Zamanın belediye başkanı Sayın Dr. Kamil uğurlu bey'e.
Sayın Kamil Bey bu teklifimi nasıl olacağı hakkında benle birebir olarak görüşlerimi aldı ve de kabul etti. Şöyle ki kısaca yazayım: karaman'a gelen bir turist kafilesi tartan evini ziyaret ediyor orada bulunan şahıstan (görevli) bilgi soruyor ve de bir broşür istiyor. Cevap yok sıfır elde var sıfır. Aynı durumlar Hürrem dayı evi, Yunus Emre evi ve tarihi camiler, çeşmeler, hamamlar, türbeler, hanlar gibi yerler içinde aynısıdır.
Yazıyı fazla uzatmayalım. Benim başkanlığımda 26 kişi bu iş için Karaman Belediyesi’ne müracaat ettiler ki bunların tahsil dereceleri en düşük lise mezunu idi. bay ve bayan olan bu gruba ben 45 gün Karaman turizmi ve turistik yerlerin olduğu kadar da ekonomik durumları hakkında yerlerine giderek birebir konuşmalarla çalışmalar yaptık.
Bu çalışmalarımıza bize sayın Dr Kamil uğurlu her türlü vasıta ve diğer kolaylıkları sağladı. Ben bu ekibimle Ermenek, Sarıveliler, Kazım Karabekir, Taşkale ,İbrala, Zengen, Alahan, Karadağ şehir içi tarihi yerleri tek tek gezerek inceleyerek geri dönüşlerimizde de bize ayrılan Bir salonda video görüntüleri yazılı eserler ve diğer konuları işleyerek tam bir turizm rehber elemanları yetiştirdim. Buradan yardımda, katkıda ve de diğer hususlarda bize Önder olanlara ayrıca teşekkür ediyorum.
Gelelim kursa başlangıçta bize katılan 26 kişiden bazıları mazeretler beyan ederek ayrıldılar ve biz bu kursu 17 kişi ile tamamladık. Kurs sonunda Karaman belediyesi olarak bu şahıslara turizm rehberlik belgesi verildi.  İşin acı tarafı şu ki bu kişilere geçici işçi sıfatıyla bir iş yerleri bulup da yerleştirilemedi. Bu yönden can ciğer arkadaşım ve sevdiğim Dr Kamil uğurlu ya hala Gönül koymak dayım.
İşte bu kişiler bu tarihi yerlere evlere belediye Turizm Müdürlüğü’ne konulmuş olsaydı gelen turist kafileleri ne veya şahıslara elbette ki daha faydalı olur sanırdım. İç turizm dediğimizde bizler hala kendi beldemiz olan kahramanımızı kültürü ile ekonomisi ile tarımıyla, köy ve kasabası ile bilmiyoruz ve de bilmek istemiyoruz. Gelin bu nemelazımcılıktan ve bana ne sevdasından vazgeçelim.
Hala Karaman bir marka şehri olması sevdası içimizde varken ve de elimizde bulunan değerler varken birlik ve beraberlik içerisinde vilayet, üniversite, kent konseyi, belediye, sivil toplum örgütleri, borsa ticaret ve sanayi odası, yazarlar şairler hele hele hani derler ya basınımızın Güzide elemanları neredesiniz gelin birlikte yürüyelim Karaman nasıl bir marka şehri olsun çalışmalar yapalım.
Markam arıyorsunuz? İşte Mevlana, Yunus Emre, Karadağ, Taşkale, İbrala, Atatürk, Piri Reis, Molla Fenari, tarihi yapıtlar eserler, ekonomide bulgur, elma, buğday, hayvancılık, Mermer, makine, sanayi, bisküvi sektörü vs.
Bu yazımla hiçbir kuruluşu ve şahsi hedef almıyorum hedefim ve çalışmalarım yazmalarım hep Karaman içindir.

 

YORUM EKLE

banner284