Barış Manço`nun `Sarı Çizmeli Mehmet Ağa`sı` Karamanlıymış

Merhum sanatçı Barış Manço’nun Mançoloji albümünde çıkış yaptığı “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” şarkısının yaşanmış bir hikayeden esinlenerek yazıldığı ortaya çıktı.

Barış Manço`nun `Sarı Çizmeli Mehmet Ağa`sı` Karamanlıymış

Kim olduğu bilinmeyen kişiler için kullanılan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, bugün adını unutulmaz şarkı sayesinde duyursa da bir öyküsü var. Şarkının kahramanı Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın efsane olmadığı sanılanın aksine Karaman’dan göç ederek 1800'lü yıllarda KKTC'nin Göçeri köyünde yaşadığı öğrenildi. 1971 yılında Kıbrıs'a konser vermek için giden Manço, köylülerden Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın hikayesini öğrenmesiyle şarkıyı yazdı. Manço, şarkının geniş kitlelere ulaşmasının ardından 1982 yılında Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın mezarını yaptırdı. 
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın hikayesi
Mehmet Ağa Aslen Karamanlı bir Toprak ağasıyken, Osmanlı Dönemi yetkilileri Mehmet ağayı çağırarak Kıbrıs Girne’de büyük bir arsa vermişler. Karamandaki Bahçelerin gibi ek, biç, halka iş ver bizde sana toprak bağışlayalım. Hayvancılık ve Tarımı geliştir derler. 1810-1920 tarihleri arasında yaşamış Karaman’dan Kıbrıs’a 5 kardeşini de alıp gitmişler. Yörük Türkmenidir. Kıbrıs’ta ki Köyünün adının Göçeri olması, Yörüklerin konar göçer hayatından gelmektedir. Yörükler Köyü de derlermiş Göçeri Köyüne. Sarı Çizmeli Mehmet ağa, Devlete söz verdiği gibi Tarımda ve Hayvancılıkta Binlerce kişi çalıştırır, iş verir büyük bir aile olurlar. 3 bin dönüm toprağı varmış. Kavgalıları barıştırır, bekarları evlendirir, eşyalarını hediye eder, ev verir, en az da bir dönüm toprak bağışlarmış. Fakir fukara bir kahvehaneye, ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer, tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırlarmış. Ağa her Cuma namaz öncesi esnafları dolaşır, halkın borçlarını ödermiş. Kendi gibi gönlü de zengin bu ağa malını mülkünü hep başkalarının hesabını ödeyerek harcadığından, yokluk içinde ölmüştür. Torunları hala Girne İli, Dikmen Beldesi, Göçeri Köyünde yaşamaktadır. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284