Karadag’daki Kiliseler Ortaya Çikmaya Basladi

Karaman’da Karadag’daki Madensehri köyünde bulunan Binbir Kilisesinde baslatilan temizlik çalismalarinin ardindan kilise ve mezarlar ortaya çikmaya basladi.

Karadag’daki Kiliseler Ortaya Çikmaya Basladi

Karaman Valisi Murat Koca, beraberindeki Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ve Müze Müdürü Abdulbari Yildiz ile birlikte temizlik çalismalarinin devam ettigi Degle örenyerindeki kiliseler bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada temizlik çalismalarinin son durumu hakkinda yetkililerden bilgi alan Vali Koca, “Binbir Kilise olarak bilinen bu bölgede 4. yüzyildan 9. yüzyila kadar 500 yil boyunca bir piskoposluk merkezi olarak burasi hiristiyanlik dininde önemli bir merkez olarak yer almistir. Burada Cumhuriyet tarihinde ilk defa temizleme ve kazi çalismalari 31 ve 32 nolu kiliselerde baslamistir. Amacimiz, bu eserleri Türkiye ve Dünya turizmine kazandirmaktir. Buradaki çalismalarin devam edebilmesi ve 40’a yakin diger kiliselerin turizme kazandirilabilmesi için yine ciddi kaynaga ihtiyacimiz var. Insallah yardimlar devam eder ve bu çalismalari sonlandiririz” dedi.
"BINBIR KILISE INANÇ TURIZMI AÇISINDA TÜRKIYE’NIN EN ÖNEMLI MERKEZLERINDEN BIRISIDIR"
Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yildiz da, Binbir Kilise olarak bilinen Degle örenyerinde müze müdürlügü olarak 21 Nisan 2014 tarihinde temizlik çalismalarina basladik. 35 günlük bir süre içerisinde 31 nolu olarak adlandirdigimiz kilisedeki çalismalarimizi tamamladik. Buradan 2.5 metrelik bir hafriyat topragi ile kilisenin çatisindan düsmüs olan taslar temizlendi. Su anda 32 nolu olarak adlandirdigimiz ve Degle örenyerinin en büyük ve en görkemli kilisesinde ise çalismalara geçtigimiz hafta içerisinde basladik. Buradaki temizlik çalismalarini 20 Temmuz’a kadar bitirmeyi planliyoruz. Ödenekler dogrultusunda 3. kiliseyi de bu yil temizlemeyi düsünüyoruz. 2 veya 3 yil içerisinde buradaki kazi ve temizlik çalismalarini tamamlayip kent turizmine kazandirmayi hedefliyoruz. Inanç turizmi açisindan burasi Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisidir" diye konustu.
BINBIR KILISESINI 2 YIL ÖNCE FENER RUM PATRIGI BARTHOLOMEOS DA GEZMISTI
2 yil önce bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Karaman’a gelen Fener Rum Patrigi Bartholomeos da, Karadag’daki Madensehri köyüne giderek burada, Degle örenyerindeki kilise kalintilarini yerinde gezerek bilgiler almisti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284