Recep Konuk, “Yeni Sistem İhtiyaç Değil Mecburiyettir”

AK Parti Karaman İl Teşkilatı, 16 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anayasa değişikliği referandum çalışmaları kapsamında, hemşehri derneklerini ziyaret ederek referandum çalışmalarını sürdürdü.

Recep Konuk, “Yeni Sistem İhtiyaç Değil Mecburiyettir”

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karaman İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer, Karaman Merkez İlçe Başkanı Ahmet Akça ve parti yönetim kurulu üyeleriyle birlikte hemşehri derneklerini ziyaret ederek referandum çalışmalarını sürdürdü. Sırasıyla Ermenekliler, Kazımkarabekirliler ve Kızıllarağini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma derneklerinde vatandaşlarla buluşan milletvekilleri anayasa değişikliği paketini anlatarak ‘EVET’ için destek istediler.

“Milletin hakim olduğu bir yönetim kaçınılmazdır”

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Ülkemizin istiklal ve istikbal mücadelesi içerisinde olduğu bu süreçte sistemi ve kurumları yenileme ve yeniden yapılandırma zaruret haline geldi. Yeni sistem bir ihtiyaç olmaktan çıktı, bir mecburiyete dönüştü. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda devletimizi daha güçlü kılmak için bu sistem değişikliğini yapmak zorundayız. Ülkemizin daha da büyümesi için milletin hakim olduğu bir yönetim kaçınılmazdır” dedi.

“Tek adam dedikleri aslında on milyonlarca oy demektir”

Anayasa değişikliği paketine ilişkin yapılacak değişiklikler hakkında bilgiler veren Recep Konuk, “Hayır cephesi ‘Tek Adam’ ve ‘Padişahlık’ geliyor gibi söylemlerle kafa karıştırmaya çalışmaktadır. Kimse halkımızın kafasını karıştırmaya çalışmasın. Hiçbir padişah seçimle gelmemiştir. Cumhurbaşkanını milletin iradesi belirleyecektir. Buna niye itiraz ediliyor anlamakta zorluk çekiyoruz. ‘Tek Adam’ söylemi milletten, millete başvurmaktan, millete sormaktan korkanların bir icadı ve hatta muhalefetin acizliğidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde milletimiz yüzde elliyi aşkın oyla hükümetin başını seçecek ve yürütme kurumunu doğrudan belirleyecek. Milletin iradesi doğrudan sandığa yansıyacak, meclis aritmetiği ve hükümet kurma hesapları tarih olacak. Hayır’cı cephenin ‘Tek Adam’ dediği aslında on milyonlarca oy demektir. Millet iradesinin tezahürüdür. Millet demeye dahi dilleri varmadığından ‘Tek Adam’ diyorlar. Millet iradesi kazanacak demeye dilleri varmadıkları için ‘Tek Adam rejimi gelecek’ diyorlar. Burada seçilecek olan doğrudan milletin iktidarı, milletin kararının esas olduğudur” şeklinde konuştu.

“Meclis asli işlevi olan yasa yapmaya odaklanacak”

Yapılacak Anayasa değişikliği ile getirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde seçimden mutlaka tek başına iktidar çıkacağını ifade eden Konuk, “Siyasi istikrar kalıcı hale gelecek. İki seçim arasında kesintisiz icraat olacak. Uzlaşma kültürü gelişecek. Hükümet kurulmama sorunu olmayacak. Hükümete güvenoyunu millet verecek. Hızlı ve etkili yönetim; ekonomik büyüme, refah ve kalkınmanın garantisi olacak. Hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan, etkin bir yönetim modeli oluşacak. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayan, gelişmelere ayak uyduran, kurumların hızlı çalışmalarını sağlayan bir işleyiş hakim olacak. Bürokrasi azalacak, büyüme hızlanacak. 2023 ve ötesine uzanan hedeflerimiz ivme kazanacak. Hükümet icraat yapacak, meclis kanun yapacak ve hükümeti denetleyecek. Meclis ve hükümet gerçek anlamda ayrılmış olacak. Meclis ve hükümeti, her ikisini de millet seçecek ve denetleyecek. Meclis asli işlevi olan yasa yapmaya odaklanacak ve hükümeti millet adına denetleyecek. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilecek, meclis aynı zamanda seçilmiş Cumhurbaşkanı’nı ve kabinesini denetleyecek. Milletvekili, kendi seçmeniyle sürekli temas halinde olduğu için, halkın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak. Kanun yapımında meclis iradesi ön plana çıkacak” ifadelerini kullandı.

“Karaman’da sandıktan güçlü bir ‘evet’ çıkacak”

Karaman’ın son seçimlerde kendilerine güçlü bir destek verdiğini hatırlatan Recep Konuk, “Karamanlı hemşehrilerimiz aynı kararlılık, sağlam ve dik bir duruşla sandıklardan güçlü bir ‘EVET’ çıkararak gücümüze güç katacaktır. Bundan şüphemiz yok. Referandum çalışmalarımızda hemşehrilerimizin ‘EVET’ konusundaki teveccühü bunu açıkça göstermektedir. Biz halkımıza güveniyoruz” dedi.

“Hakkın verilmesi ayrı kullanılması ayrı”

Anayasa değişikliğine ilişkin milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılacağını ifade eden AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker de, “Dünya ülkelerine bakıldığında nüfusuna göre milletvekili sayılarının farklılık gösterdiğini görüyoruz. Özellikle Avrupa ülkelerinde 40 bin kişiye 1 milletvekili düşerken Türkiye’de 103 bin kişiye 1 milletvekili düşüyor. Milletvekili sayısının 600’e çıkmasıyla temsiliyet genişleyecek, artan nüfusumuzun mecliste temsili sağlanmış olacak. Milletvekilleri kendi ilinin proje, icraat ve sorunlarına odaklanacak. Meclisin yeni sistemle artacak olan iş yükü açısından görev dağılımında da kolaylık sağlanmış olacak. Vatandaşımız kendi ilinde daha da fazla temsilciye kavuşmuş olacak. Burada önemli bir hususta milletvekili sayısının artmasından Karaman’ın da yararlanacak olmasıdır. Karaman’ın 2 olan milletvekili sayısı 3’e yükselecek. Artan 50 milletvekilinden biri de Karaman’a verilecek. Anayasa değişikliğine ilişkin bir diğer husus da milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesi. Hakkın verilmesi ayrı kullanılması ayrıdır. 18 yaşında reşit olan bir kişiye seçme hakkı verilirken seçilme hakkı verilmiyordu. 18 yaşında evlenme hakkı verilen bir kişiye 18 yaşına gelince evlenme zorunluluğu olmadığı gibi yapılacak değişiklikle de 600’e çıkarılacak olan milletvekillerinin tamamı da 18 yaşında olacak diye bir şart yok. Ancak burada önemli olan mecliste gençleri de temsilen bir grubun olması ve haklarının verilmesidir. Biz gençlerimize güveniyoruz. Hayır’cılar ülkemiz gençlerine güvenmiyor ki bu değişikliğe karşı çıkıyorlar. Bizler milletvekilleri olarak ülkemizin geleceği için anayasa değişikliğini meclisten geçirdik şimdi de halkımız üzerine düşeni yaparak güçlü bir ‘EVET’ ile sandıktan onay verecektir” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284