Başkan Bayram: “Pancar Çiftçimiz Bunu Hak Etmiyor”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ilimizde pancar üretimi yapan çiftçilerin hasat öncesi ve hasat sonrası sorunlarının bitmediğini açıkladı.

Başkan Bayram: “Pancar Çiftçimiz Bunu Hak Etmiyor”

Başkan Bayram açıklamasında, “İlimizde Aralık ayında etkili olan yağışlar sebebiyle çamur deryasına dönen tarlasına giremeyen, suların çekilmesini bekleyen pancar çiftçilerimiz çamur içinde pancarını fabrikaya teslim etmeye çalışıyor.

Yılın son günleri Aralık ayının 28'inde çiftçimizin pancarı tarlada kaldı ve çamur tarlada zor şartlar altında çalışmalar yaparak pancarını fabrikaya teslim etmeye çalışıyor.

Eylül ayında başlayan, 3 aydır devam eden hasat yağışlardan sonra üreticilerimiz açısından çileye dönüştü. Özellikle son yıllarda pancar üreticilerimizin yaşadığı sorunların başında gelen hasat sezonunda fabrikaya teslim konusunda yaşadığı sorunlar bir türlü bitmek bilmiyor.

Sürekli belirttiğimiz Ereğli Şeker Fabrikasının kapasitesinin yeterli olmaması nedeniyle pancar hasat sezonunda özellikle Karaman ve Karapınar çiftçisinin çilesi bitmiyor.

Çiftçimizin yaşanan kuraklıktan sonra uzun zamandır beklediği kar ve yağmur tarlaları adeta çamurla kapladı. Özellikle bazı tarlalarda makinelerin tarlaya girip pancarları maus ile kamyonlara yükleyip göndermesi çok zorlaştı.

Bazı üreticilerimizin tarlalarına İl Özel İdaremizin gönderdiği iş makinaları ile yol açıyor, pancarını göndermeye çalışıyorlar.

Burdan kendilerine çiftçilerimiz adına teşekkür ediyoruz.

Yağışlar sonrası yaklaşık 14 bin ton pancarı çiftçimizin fabrikaya teslim etme mücadelesi olumsuz hava şartlarına rağmen devam ediyor.

Bu olumsuz hava şartlarında kampanya dönemi bitmek üzere olduğundan bu sebeple üreticilerimiz mecburen hasat yapmak zorunda kaldı. Çiftçilerimiz tarlaya girip çamur içinde çalışmak zorunda kalıyorlar.

Çiğdemli, Süleymanhacı ve Ortaoba köylerimizde bazı üreticilerimizin pancarı tarlada kaldığından bazıları sökmeye, bazıları da teslim etmek için uğraşmaktadır.

Tüm bu hasatta yaşanan sorunlar göz önüne alınarak bölgemizde pancar ekiminin devam edilebilmesi için aşağıda belirttiğim iyileştirmelerin yapılmasını üreticilerimiz adına Devletimizden bekliyoruz.

- Karaman, Karapınar ve Ereğli çiftçisine hitap eden Ereğli Bahri Dağdaş Şeker Fabrikasının revizyon yapılarak kapasitesinin ivedi bir şekilde artırılması, hasatta yaşanan sorunların giderilmesi.

- Devletimiz, Türk Şeker girdi maliyetlerindeki aşırı artışı göz önüne alarak, üreticilerimizin mağduriyetini dikkate almalı ve şeker pancarı fiyatını revize etmelidir.

- Bazı özel sektör ve kooperatiflerin açıklamış olduğu fiyatları dikkate alarak gübre, enerji başta olmak üzere aşırı artışları göz önüne alarak Türk Şeker yetkilileride pancar ekimi şartlarında gerekli iyileştirmeleri yapmalı, özellikle çiftçimiz tarafından kabul görecek avans fiyatı açıklamalıdır. 

Saha ziyaretlerimizde yapmış olduğumuz tespitlerimizde öncede ifade ettiğimiz gerekli iyileştirmeler yapılmaz ise çiftçilerimizin pancar üretimini bırakacaklarını gördüğümüzü belirtmek isterim.

Özellikle bu yıl kampanya teslim sürecinin sonuna yaklaştığımız şu günlerde çiftçimiz ürün bedellerinin yaklaşık %30 civarını avans olarak almıştır, kalan %70 kısmını ise genellikle Mart ayı sonunda almaktadır. Özellikle bu yıl girdi maliyetlerindeki bazı kalemlerde %400'e varan artışlar ve döviz kurundaki aşırı artışlara baktığımızda bu yıl şeker pancarı üreticilerimizin parası değer kaybetmesinden dolayı mağduriyet yaşıyor.

Tüm bu yaşanan ekonomik gelişmeler, enflasyon artışı göz önüne alınarak Devletimizin pancar fiyatını revize etmesi üreticilerimizin beklentisidir.

Sonuç olarak ülke olarak üretime ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar sonrası gelecek üretim sezonu karamsar olan çiftçimizin ayakta kalması, üretime devam edebilmesi için pancar paralarının bu yıl bordrolar kesilir kesilmez ödenmesi, girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alınarak pancar fiyatı revize edilmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2021, 17:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284