Içinde Karaman’in Da Oldugu 35 Ilde Hayvanciliga Büyük Destek Geliyor

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, Dogu Anadolu Projesi (DAP), Güneydogu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovasi Projesi (KOP) ve Dogu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsaminda yeni baslattigi uygulama ve desteklerin startini Erzurum’dan verdi.

Içinde Karaman’in Da Oldugu 35 Ilde Hayvanciliga Büyük Destek Geliyor

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker, Dogu Anadolu, Güneydogu Anadolu, Dogu Karadeniz ve Konya Ovasi Projesi kapsaminda yer alan 35 ili, ülkemizin kirmizi et arzinin karsilanmasinda en önemli girdi olan, besi materyali üretimi için hibe destegi kapsamina aldiklarini açikladi.
Bakan Eker, Özellikle küçük ve orta ölçekli aile isletmelerimize önemli hayvancilik destekleri saglamak suretiyle, kirsal istihdami ve çiftçi gelirini daha fazla artirmayi hedeflediklerini söyledi.
Mehdi Eker projelerle bölgedeki yetistiricilerin gelir düzeyini yükselterek bölgeler arasi gelismislik farkini ortadan kaldirmayi arzuladiklarini dile getirdi.
Bakan Eker hedefleri siralarken de; Küçük ve orta ölçekli aile isletmelerinin fiziki altyapilarinin iyilestirilecegini, mevcut hayvanlarin islah edilecegini, bölgedeki mera potansiyelinin en iyi bir sekilde degerlendirilecegini ve böylece et yönü ön planda olan hayvanciligin gelistirilecegini ifade etti.
Hayvansal üretimde kirsal istihdama verilen önemin artirilacagini belirten Bakan Eker, 2018 yilina kadar devam edecek projelerle bölgesel üretim modellerini ön planda tuttuklarini ifade etti.
BARINAKLARIN FIZIKI SARTLARI IYILESTIRILECEK
Büyükbasta 10-50 bas anaç kapasiteli, küçükbas hayvancilikta ise 100-200 bas anaç kapasiteli ahir ve agillarin tadilati veya yeniden yapiminda insaat yatirimlarinin yüzde 50’sini hibe olarak karsiliyoruz.
Bu destek ile bölgede önemli bir sorun olarak bilinen hayvan sagligi ve refahinda önemli iyilesme saglayacagiz.”
Büyükbas hayvancilik isletmelerine, etçi veya kombine irk damizlik boga aliminda yüzde 80 hibe destegi saglayacaklarini da söyleyen Bakan Eker, konusmasina söyle devam etti:
HAYVAN ISLAHINI SAGLIYOR VE PAZAR ODAKLI ÜRETIMI TESVIK EDIYORUZ BÖLGEDE ANAÇ HAYVAN BASINA 570 TL YENI DESTEK VERILECEK.
“Tabii veya suni tohumlama ile etçi veya kombine tohum kullanan ve ön soy kütügüne kayitli; anaç hayvan basina 350 TL, dogacak Buzagi için ise 150 TL olmak üzere toplam 500 TL destek veriyoruz. Ayrica yetistirici soy kütügüne üye ise 70 TL ilave destekten faydalanacaktir. Yetistiricilerin destege erisimini kolaylastirmak için amaciyla basvuruda ölçek ve birlik üyelik sarti aranmayacaktir.
SÜRÜ YÖNETIMI BENIM’’ PROJESINI UYGULUYORUZ
Sertifikali sürü yöneticisi istihdamina 5000 TL destek veriyoruz.
“Sürü sagligi ve sürü yönetimi konularinda teorik ve uygulamali kurslar düzenledik. Basarili kursiyerlere sertifika veriyoruz. Sertifikali sürü yöneticisi olan veya istihdam eden 500 bas ve üzeri isletmelere yilda 5.000 TL destekleme veriyoruz.”
Hayvancilikta dönüsüm devam ediyor
“35 ilde küçük isletmelere saglayacagimiz bu desteklerle, et ve sütte arz-talep dengesini saglarken, ayni zamanda güvenilir gida üretimini arttirmayi amaçliyoruz. Hayvanciliga verdigimiz desteklerle üreticimizin mutlu, et ve süt sektörlerimizin güçlü olmasi için çalisiyoruz.”
Hibe projeleri ve uygulanan desteklerden faydalanacak iller sunlar:
Dogu Anadolu Projesi kapsaminda; Agri, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazig, Hakkâri, Igdir, Kars, Malatya, Mus, Tunceli ve Van illeri,
Güney Dogu Anadolu Projesi kapsaminda; Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak illeri,
Konya Ovasi Projesi kapsaminda; Konya, Karaman, Nigde ve Aksaray illeri,
Dogu Karadeniz Projesi kapsaminda; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüshane.
Bu illerdeki küçük ve orta ölçekli aile isletmelerinin desteklemelerden faydalanabilmeleri için Gida Tarim ve Hayvancilik Il/Ilçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri yeterli olacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284