Karaman'da Tel Kurt ve Bozkurt Uyarısı

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknik Personeli tarafından il genelinde Bozkurt ve Tel Kurdu kontrolleri yapılmış olup üreticilerin arazileri kontrol edildi.

Karaman'da Tel Kurt ve Bozkurt Uyarısı

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknik Personeli tarafından il genelinde Bozkurt ve Tel Kurdu için üreticilerin arazileri kontrol edildi.

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada kurtlar hakkında üreticilere bilgi verildi ve dikkat çekildi.

BOZKURT:

Bozkurt erginlerinin kanat açıklığı 35-40 mm kadardır. Erginin rengi grimsi kahverengi renktedir. Larvası 0,3-50 mm boyunda, krem renginde ve tüylüdür. Olgun larva siyahımsı gri renktedir.

Yaşama ve Zarar Şekli:

Bozkurtlar kışı olgun larva halinde toprakta geçirirler. Kelebekler ilkbaharda görülmeye başlar. Bundan kısa süre sonra görülen larvalar, bitkilerde zarar yapmaya başlarlar. Larvalar gündüz toprak içinde, bitki diplerinde kıvrık bir şekilde durur, geceleri toprak yüzüne çıkarak bitkilerde beslenir. Toprak yüzeyine yakın yerden, kök boğazından keserek ya da kemirerek bitkinin kırılıp kurumasına neden olurlar. Ayrıca çimlenmekte olan tohumları ve yumrulu bitkilerin toprak içindeki yumrularını da yiyerek ürün kaybına neden olurlar yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, Çok yoğun görüldüğü yıllarda sebze fidelerinin yeniden dikilmesi gerekebilir.

Beslendiği Bitkiler:

Bütün sebzelerde zarar yapmakta fakat domates, biber, patlıcan fidelerinde ve patateslerde daha çok görülmektedir. Ayrıca pamuk, tütün, mısır, ayçiçeği, pancar, hububat, yem bitkileri, meyve fidanlarında da zarar yapmaktadır.

Kültürel Önlemler: Yazlık sebzeleri söktükten sonra tarlaların çapalanması, topraktaki larvaları öldürür.

TEL KURDU

Tel Kurdu: Erginler genelde grimsi veya kahverengimsi siyah renklidir. Ergin boyu 8-10 mm’dir. Erginler ters çevrildiğinde “çıt” diye ses çıkarır. Larvalar parlak kiremit renginde, uzun silindir şeklinde ve sert vücutludurlar.

Yaşam Şekli: Kışı larva veya ergin halde toprak içinde geçirirler. Temmuz ayında yumurtlarlar. 30-40 günde yumurtalardan yeni larvalar çıkar. Larvanın ergin olması için 2-5 yıl gereklidir.

Zarar Şekli:

Erginler bitkinin taze yapraklarını yiyebilir ama bu önemli değildir. Asıl zararı larvalar yaparlar. Bitki köklerini kemirerek kalın kök ve yumruların içinde oyuklar oluşturarak beslenirler. Kökü yenmiş sebze kurur ayrıca tel kurdunun beslendiği yumrular pazarda değer bulamaz.

Beslendiği Bitkiler:

En çok zarar verdiği bitkiler arasında patates, yer fıstığı, pamuk, soğan, mısır, buğday, arpa, yulaf, şeker pancarı, tütün başta olmak üzere bütün sebzeler sayılabilir.

Kültürel Önlemler

· Tel kurdu çok fazla görüldüğü alanlarda, yaz sonu veya sonbaharda toprak işlemesi (çapa, sürüm) yapılmalıdır. Bu uygulama zararlının ölmesini sağlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284