TIP BAYRAMI

Ülkemizde, Tıp Bayramı, ilk kez, I. Dünya Savaşı sonunda, İstanbul’un işgal edilmesine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 14 Mart 1919 tarihinde kutlanmış ve gelenekleşti.

Tıp bilimi, insanın var olmasıyla başlayan ve geçirdiği evrelerle, gelişmeler gösteren, sağlıkla ilgili bir bilim dalıdır.

Tarihte bilinen ilk tıp bilim adamı Hippocrates’dir. Bir doktorun oğlu olan Hippocrates, tıp alanında yaptığı hizmetler nedeniyle, tıbbın babası olarak kabul görmektedir.

Hippocrates’sin tıbba yaptığı katkıları ve getirdiği felsefe dünya tıp çevrelerince kabul görmesi nedeniyle, birçok ülkede, doktorlar mezun olurken “Hipokrat Yemini” olarak bilinen meslek yemini ederler.

Bergamalı Galen, anatomi ve genellikle hekimlikle ilgili bilgileri sistemleştirdi. Galen, anatomi, fizyoloji, patoloji ve tedavi konularında birçok yeni bulgular elde etti. Ayrıca, kalbin çalışmasını, omuriliğin yapısı ve görevlerini anlamaya çalıştı.

Anatomi üzerinde çalışmalar yapan Yunanlı Doktor Herofil, en eski anatomisler arasında yer alır.

Arap İslam bilgini olan İbn Nefis, hekim, anatomi uzmanı, fizyolog, cerrah, göz hekimi, psikolog idi ve tıp insanı olarak belirtilen alanlarda çalışmalar yaptı.

Batılılar tarafından hekimlerin piri olarak tanınan İbni Sina, 16 yaşındayken pratik hekimliğe başlamış ve resmi saray doktorluğu da yaptı.

İbni Sina, tıp alanındaki araştırmaları sırasında bazı hastalıkların bulaşmasında, göze görünmeyen bir takım yaratıkların varlığını ortaya çıkardı. Şifa adlı 18 ciltlik eseri bir felsefe ansiklopedisidir.

Leonardo da Vinci, 10 insan cesedi üzerinde çalışmalar yaparak, anatomi tarihinde büyük bir yer edindi.

Harvey, kan dolaşımı üzerinde çalışmalar yaptı. Harvey, yaptığı çalışmalarında; kalpten yarım saatlik sürede geçen kanın tüm vücuttaki kanın miktarına denk olduğunu, bu nedenle kanın, arterlerden damarlara geçmesi ve tekrar kalbe dönmesi gerektiğini belirtti.

Hollandalı Antohony Van LeeuWenHoek, mikroskopla gözlemler yaparak, mikropları keşfetti.

İngiliz Doktor Edward Jenner, insanların çok korktuğu çiçek hastalığına karşı aşı geliştirdi ve bu aşının yaygın olarak kullanılmasını sağladı.

İngiliz cerrah Lister, cerrahide antiseptik kullanımını başlattı.

Amerikalı tıp alanında buluşlarıyla ünlenen Morton, ameliyatlarda anestezi kullanılmaya başlanmasında en fazla payı olan kişi oldu.

Çek olan Sigmund Freud, psikanalizimin kurucusudur.

Osmanlı Devleti’nde, II. Mahmut zamanında, “Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adlı tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827 ülkemizde, modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edildi.

Tıp alanında; Batı ve Doğu’da görülen bu gelişmeler, sağlıklı bir yaşam sürdürmemizi sağlamaktadır..

Sağlık, parayla satın alamayacaklarımızın önünde gelir. Durum böyle olmasına karşın, sağlığımızın korunması noktasında gerekli sağlık kültürüne sahip değiliz.

İnsanın en temel hakkı; sağlıklı yaşama hakkıdır. Ancak ülkemizde oluşan fiziki ve sosyal kirlilikler, ayrıca, beslenme konusundaki yetersizlikler nedeniyle, hastalıkların türleri ve hasta sayısı artmaktadır.

Özellikle çocuk bakımı konusundaki duyarsızlık, çocuk ölümlerinin artmasını beraberinde getirmektedir.

Ülkemizde, yeter sayıda hekim mevcut değildir. Devlet hastanelerinde bir hekim, günde yaklaşık olarak seksen doksan hastayla ilgilenmek durumunda kalıyor.

Böyle bir tempoda çalışan hekimler, aileleri ve çocukları için nasıl zaman ayıracaklar. Ayrıca, hekimlik alanlarında, kendilerini geliştirebilmek için gelişmeleri nasıl takip edip, hastalara yararlı olacaklardır.

Ülkemizdeki sorunların birinci sırasını sağlık sorunları almaktadır. Umarım sorun kısa zamanda çözüme kavuşturulur ve sağlıklı nesiller yetişir.

Pandemi döneminde büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum, yaşamlarını yitiren sağlık çalışanlarımıza da rahmet diliyorum.

Bir yıldır içinde yaşadığımız pandeminin bir an önce bitmesi dileklerimle; Sağlık mensuplarının Tıp Bayramlarını kutluyorum.

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.

Kanuni Sultan Süleyman, böyle söylemiş.

Sağlıklar…

YORUM EKLE

banner284