Kovid-19 Pandemisi Tüketici Alışkanlıklarını Değiştirdi

Kovid-19 pandemisi nedeniyle sosyal mesafe kuralıyla evde kalma süreleri artarken farklı iş ve yaşam pratikleri gelişiyor.

Kovid-19 Pandemisi Tüketici Alışkanlıklarını Değiştirdi

Pandeminin en çok etkilendiği sektörlerden bir olan e-ticarette ise gündem hızla değişiyor. Özellikle Çin menşeli elektronik ürünlerin satış hacminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’ye varan oranda düşüş yaşanırken dizüstü bilgisayar, kahve makinası, oyun konsolu gibi evde çalışma modeli nedeniyle artan ihtiyaçlar ile bluetooth kulaklık gibi temassız ve elektrik süpürgesi gibi hijyen esaslı ürünlerin satış trafiğinde ise yüzde 33 artış gözlemleniyor.

Satın Alma Tercihleri Farklılaştı

Türkiye’nin büyük e-ticaret firmalarına ürün tedariği sağlayan firma yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz sektördeki genel görünümü şöyle özetledi: “E-ticarete en fazla, en yoğun ihtiyaç duyduğumuz bir dönemi yaşıyoruz. Daha evvel e-ticaretle hiç tanışmamış olan tüketicilerimiz dahi evde kalmanın gerekli olduğu pandemi sürecinde online alışverişe rağbet gösteriyorlar. Bizler de mevcut hizmet anlayışımızdan ödün vermeden, hızlı aksiyonlar alarak taleplerin tümünü karşılayabilme gayretindeyiz. Hem doların yükselmesi hem de Çin’de üretimin büyük ölçüde azalması fiyatlara yansıdı ve buna bağlı olarak iç piyasada yüzde 50 oranında bir daralma gelişti. Evde kaldığımız süre boyunca satın alma tercihlerinin değiştiğini çok net gözlemleyebiliyoruz. Özellikle elektronik alandaki ihtiyaçlar ve tercihlerde büyük oranda bir farklılık var. Diz üstü bilgisayar, bluetooth kulaklık, kahve makinası, katı meyve sıkacağı, elektrik süpürgesi, oyun konsolu gibi ürünlerin satışları ciddi oranda arttı. Söz konusu ürünler pandemi öncesi standart bir grafik izlemekteydi ancak son 1 ayda satışlarımız yüzde 33 oranında arttı ve kısıtlı stoklarımız nedeniyle neredeyse talepleri karşılayamaz duruma geldik” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284