KARAMAN'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLEYEN ESKİ SANAYİ BÖLGESİ

Yıl 2023 ve Karaman hala gerçekleştirilememiş kentsel dönüşüm problemleriyle mücadelede halinde.

KARAMAN'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLEYEN ESKİ SANAYİ BÖLGESİ

Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir TEKMERSAN örneğinin yavaş yavaş diğer sanayi esnaflarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi yıllardır her toplantıya konu olan eski sanayi sitesinin şehrin merkezinden kaldırılmasında izlenecek yol olmalıdır. Urgan Mahallesi ve devamına yapılacak bir projeyle ilk olarak Karaman Belediyesinin hizasında olan sanayinin zamana yayılarak kademeli bir şekilde taşınması eski sanayi bölgesindeki işletmeler için daha geniş ve modern bir sanayi bölgesi seçeneği sunabilir.

Urgan Mahallesi’ndeki çevre yolunun etrafında yapılan TEKMERSAN gibi bir oluşumun eski sanayinin oraya taşınmasıyla Karaman’ın en az 30 yılını kaldırabilecek bir çalışma olacağı aşikâr. Yerel yönetimce etkili bir iletişim ağı kurularak bu sorun çözüme kavuşturulabilir. Karaman’daki yeni sanayi esnafının fikirlerinin dinlenmesine ek olarak esnafın yeni bölgeye taşınmasını teşvik etmek için mali destek veya vergi avantajları gibi teşviklerle yılların kanayan yarasına esnaflar mağdur edilmeyecek şekilde çözümler bulunabilir.

Gürültü ve görüntü kirliliği gibi sorunlar nedeniyle her toplantıda eleştirilen bir konu olan eski sanayi sitesi için Karaman’ın eski AK Partili Bakanı Lütfü Elvan o dönemde bu alanı “Mezbelelik görünümden çıkaracağız” sözlerini sarf etmiş eski sanayi bölgesinin görünümünü düzelteceklerine dair taahhütlerde bulunmuş olsa da yıllar geçmesine rağmen Elvan’ın bu sözlerinin gereği yerine getirilemedi.

“Uzun Vadeli Planlar ve Sürdürülebilir Çözümler Düşünülmelidir”

Karaman Milli Eğitim Müdürlüğü çevresinde yer alan evlerde ikamet eden vatandaşlar özellikle bu yaz sıcağında gürültü kirliliği nedeniyle kapı-pencere açamadıklarını söylerlerken yılların sanayi esnafının daha geniş ve donanımlı bir bölgeye taşınmasının gerekmekte olduğunu belirtiyorlar. Karaman'ın gelişimi için atılması gereken bu adımın henüz gerçekleşmemiş olması şehrin ilerlemesini olumsuz etkilemekte diyen mahalle sakinleri; “Buradaki esnafların mağdur edilmeden taşınması gerçekleştirilmeli. Buraya bir iş yaptırmaya gelseniz arabaların gelişi güzel park edildiğini ve dükkanların bakımsız olduğunu görürsünüz. Biz esnafımıza hiçbir şey diyemeyiz sonuçta onlar ekmeklerinin derdinde. Kaç belediye, kaç milletvekili geldi geçti bu sorunu çözmedi. Hepsi seçim öncesi yapılmamış işi eleştirmekten öte geçemedi. Yılların kanayan yarasının şu ana kadar çözülememiş olması şehre yapılan ayıptır.”

“Eski sanayi bölgesinin tamamen boşaltılması ve yerine yeşil alanlarla dolu büyük bir parkın inşa edilmesi, şehrin estetiğini ve yaşam kalitesini artıracaktır. Bu park içerisinde Konya'daki parklarda bulunan Kafem konseptinin Karaman versiyonunun da bulunması Karaman için güzel bir girişim olabilir.  Karaman Belediyesi, kendi işletmelerini açarak her kesimden vatandaşın bütçesine uygun fiyatlarla hizmet sunabilir ve bu tarz parkları ve kafe-restoranları şehir geneline yaygınlaştırabilir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284