Asgari Ücretten Kesilen Vergi Kimin Cebine Girecek?

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, asgari ücretten kesilen verginin isçinin mi, patronun mu cebine girecegine yönelik tartismaya son noktayi koydu.

Asgari Ücretten Kesilen Vergi Kimin Cebine Girecek?
Asgari ücretten kesilen vergiye göz koyan patrona kötü haber geldi. Aylik 200 liralik kesinti isçinin cebine girecek. Böylece bir isçi yilda fazladan 2 bin 400 lira alacak
Bakan Çelik, 200 liralik farkin isçide kalacagini açikladi. Böylece asgari ücretliden elde edilen 6.6 milyarlik vergi çalisanlarin cebine gidecek. Bu da bir asgari ücretlinin cebine yilda 2 bin 400 TL fazladan para girmesi anlamina geliyor.
'ISÇIDEN YANAYIM'
Isçinin yaninda oldugunu vurgulayan Bakan Çelik, bir çalisanin 750 lirayla geçinmesinin ne demek oldugunu çok iyi bildigini ifade etti. Çelik, "Yükümüz agir, 200 TL bize verilmeli" diyen is dünyasini üzecek bir haber verdi. Asgari ücretin vergi disi birakilmasina olumlu baktigini belirten Bakan Çelik, sunlari söyledi:
"Bütün partiler sicak bakmis, biz de bakariz. Vergi kime kalacak? Isveren zaten veriyor. Vergi alinmayinca isçiye kalacak. Isveren bize kalsin diyor ama asgari ücretin vergi disi kalmasi demek, isçiye bir verginin yansimamasi demek. Patron zaten veriyor.
Kime gittigi önemli, simdi vergi devlete giderken isçiye gidebilir mi diye çalisma yapmislar. Biz de sicak bakariz. Mali politikalar açisindan baska bakanliklari da ilgilendiren bir durum var. Maliyeti 3-3.5 milyar lira civarinda. Bundan vazgeçilmesi için baska kaynak bulunmali."
5 MILYON KISI
Mevcut tabloda 5 milyon asgari ücretliden 6.6 milyar liranin üzerinde gelir elde ediliyor. Anayasal düzenlemenin ardindan yapilacak yasalarla vergi konusunun çerçevesi çizilecek. Anayasa Komisyonu, asgari ücretten vergi alinmamasi konusunda Maliye'den de görüs isteyecek.
Mevcut uygulamada brüt asgari ücret 940 bin 50 lira, net 739 bin 79 lira. Bugün itibariyla asgari ücrette 200.71 liralik kesinti yapiliyor. Kaldirilacak vergi tutari 125 liraya denk geliyor. Ancak, asgari geçim indirimi, isçi hissesi gibi kalemlerle bu tutar 200 lirayi buluyor.
Gelirdeki kayip önlenir
Isçilerden vergi kesilmesinin bütçe açisindan önemli bir gelir kalemi olduguna isaret eden yetkililer, kayit disiligin önlenmesiyle yeni düzenlemenin getirecegi kaybin önlenebilecegine dikkat çekiyor.
Yeni tesvik paketi ile de stratejik yatirimlar ve 6. Bölge'de isverenin yüklerini devlet üstlendi. Buna göre, yatirimlarda saglanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi stopaji 10 yil boyunca terkin edilecek.
Böylece bu illere yatirim yapan SSK isveren payi, SSK isçi payi, gelir vergisi stopajindan kurtuluyor. Devlet de artilari devlet üstleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284