Magduriyet Faturasi Memura Kesilecek

Yeni anayasaya göre, vatandas, kamu görevlilerinin yaptigi islem sonucu zarara ugrarsa dava açacak. Tazminati devlet ödeyecek sonra bu para memurun maasindan kesilecek.

Magduriyet Faturasi Memura Kesilecek
TBMM Anayasa Uzlasma Komisyonu bünyesinde olusturulan yazim komisyonlari, dün ”temel hak ve hürriyetlerin korunmasi”, ”toplu sözlesme ve grev hakki” ile ”çalisma, sosyal güvenlik ve adil ücret hakki” baslikli maddelerin müzakeresine devam etti.
1 Nolu Yazim Komisyonu, Anayasa ile taninmis hak ve hürriyetlerin ihlal edilemeyecegini düzenleyen maddede kamu görevlileriyle ilgili önemli bir düzenleme yapti. Mevcut Anayasa'da “Kisinin, resmi görevliler tarafindan vâki haksiz islemler sonucu ugradigi zarar da, kanuna göre, Devletçe tazmin edilir. Devletin sorumlu olan ilgili görevliye rücu hakki saklidir” ifadesini yetersiz bulan Komisyon, rücu sisteminin (tazminatin memurdan tahsil edilmesi) islemedigi gerekçesiyle degisiklik yapti.
Tahsil zorunlu
Memurlarin ardi ardina davalarla karsilasmasi ihtimalini gözönüne alan Komisyon, davalarin dogrudan kamu görevlisi yerine devlete karsi açilmasi uygulamasinin sürmesi kararini verdi.
Magdur oldugunu öne süren vatandasin açtigi davada, mahkemenin tazminata hükmetmesi halinde tazminatin devletçe ödenmesi hükmü korundu. Ancak tazminatin sorumlu kamu görevlisinden tahsil edilmesi istege bagli olmaktan çikarilip zorunlu hale getirildi. Maddeye, “Tazminati devlet öder ve sorumlu kamu görevlilerine derhal rücu eder” hükmünü konuldu. Sorumlu memurdan tazminatin tahsil edilip edilmedigi konusunda ise Sayistay'in denetim yapmasi görüsü benimsendi. Sayistay denetimi için Sayistay Kanunu veya Anayasa'nin Sayistay'i düzenleyen maddesine ekleme yapilmasi karari alindi.
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284