Belediyeden Asansör Kontrolü Uyarisi

Ilimiz belediyesi Imar ve Sehircilik Müdürlügü bir açiklama yaparak Karaman genelindeki tüm ruhsatli asansörlerin yasa geregi yilda en az bir defa asansörlerin yillik kontrolünü yaptirma zorunlulugu olduguna dikkat çekti.

Belediyeden Asansör Kontrolü Uyarisi

Asansörlerin Yillik Kontrolünü Makine Mühendisleri Odasi Yapiyor
Belediye Imar ve Sehircilik Müdürlügünden yapilan açiklamada su görüslere yer verildi:
“18 Kasim 2008 tarihli ve 270585 sayili resmi gazetede Sanayi ve Ticaret Bakanligi tarafindan yayimlanan ‘Asansör Isletme Yönetmeligi’ ve 5 Kasim 2011 tarih ve 28106 sayili ‘Asansör Bakim ve Isletme Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik’ geregince belediye sinirlari içerisinde bulunan yapilardaki asansörlerin yillik kontrollerinin, 01.01.2012 tarihinden itibaren ‘A tipi muayene kuruluslarina yaptirilmasi gerekliligi’ belirtilmistir.
Asansörlerin Yillik Kontrolünü Yaptirmak Zorunlu
07.02.2014 tarihli protokol geregi, Karaman Belediyesi sinirlari içerisindeki asansörlerin Yillik Kontrollerini, 31.12.2014 tarihine kadar Makine Mühendisleri Odasi Asansör Kontrol Merkezi yapacaktir.
Yasa geregi Karaman genelindeki tüm ruhsatli asansörlerin yilda en az bir defa yillik kontrolünü yaptirma zorunlulugu vardir. Yillik kontrol ücreti 125,00 TL’dir.
Asansörlerin Sorumlulugu Yöneticilerde
Asansörlerde meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu dogacak her türlü tazminat ve riskten yöneticiler sorumludur. Kaza durumunda dogrudan site yöneticisi hem hukuki hem de idari sorumlu olacak. 2012'den itibaren site yöneticileri akredite olmus A tipi kurumlara denetim yaptirmak zorundadir. Denetlenmeyen asansörlerde meydana gelecek kazalardan site yöneticisi yüzde yüz sorumludur. Eger aylik bakim sözlesmesi varsa bakimi yapan firma ile ortaklasa suçlu kabul ediliyor. Gerekli ve geçerli belgeleri olmayan ehliyetsiz firma ve kisilere yaptirilan bakimlarda bütün sorumluluk yöneticilerde olmaktadir. Olusabilecek bir kazada yöneticiler hakkinda 6 aydan baslayan hapis ve para cezalari söz konusu olmakta. 20 Aralik 1995 tarih ve 22499 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan asansör yönetmeligi, her asansörün yetkili bir asansör firmasiyla yazili anlasmayla bakima baglanmasini mecburi kilmaktadir.
Asansör Kazalari Ancak Bakim Ve Kontrolle Önlenebilir
Ülkemizde meydana gelen birçok asansör kazasinin nedeni asansörlerin kontrolsüz kullanimi ve bakimlarinin yapilmamasidir. Özellikle eski binalarda bulunan asansörlerde kaza olma riski daha fazladir. Yapilarda is kazalarina karsi kaza öncesi çalismalar yapilmasi gerekliligi maddi ve manevi kayiplarin önüne geçilebilmesi için sarttir. Vatandaslarin emniyetli bir sekilde asansörlerini kullanmalari için yillik kontrollerini yaptirmalarini önemle rica ederiz.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284