Bosandigi Esiyle Yasayana `Aylik` Yok

SGK Baskani Acar, bosandigi esiyle yasayanlarin ayliklarinin kesilmesi ve ödenen ayliklarin geri alinmasina iliskin açiklama yapti.

Bosandigi Esiyle Yasayana `Aylik` Yok
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, yaptigi açiklamada, 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu'nun "gelir ve aylik baglanmayacak haller" baslikli 56. maddesinin son fikrasinda, "Esinden bosandigi halde, bosandigi esiyle fiilen birlikte yasadigi belirlenen es ve çocuklarin, baglanmis olan gelir ve ayliklari kesilir. Bu kisilere ödenmis olan tutarlar, 96. madde hükümlerine göre geri alinir" hükmünün bulundugunu hatirlatti.
Söz konusu hüküm geregince, SGK'dan gelir veya aylik almak amaciyla bosanan ve bosandigi esiyle fiilen birlikte yasadigi tespit edilen es ve kiz çocuklarina baglanmis gelir ve ayliklarinin kesildigini ve bu kisilere ödenmis tutarlarin geri alindigini vurgulayan Acar, kurumdan gelir veya aylik alan es ve kiz çocuklarinin bosandiklari esleriyle fiilen birlikte yasayip yasamadiklarinin, ihbar ve sikayet üzerine, sosyal güvenlik denetmenlerinin kapsamli arastirmalari sonucunda tespit edildigini anlatti.
Acar, sunlari kaydetti:
"Bosandigi esiyle yasayanlarin ayliklarinin kesilmesi ve ödenen ayliklarin geri alinmasina iliskin hüküm Anayasa Mahkemesi denetiminden de geçmis olup halen yürürlüktedir. Bu nedenle bu durumdaki kisilerin aylik almalari hala yasalara aykiri bir durumdur ve Kurum uygulamalari da bu yönde devam edecektir. Bu konudaki mahkeme kararlari ise bu kisilerin ayrica suç isleyip islemedigine yani ceza hukukuyla ilgili olup, aylik alma haklari olduguna iliskin degildir."
Kaynak: KonyaHaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284