Karaman Kayagülü Koruma Altında

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Karaman’a özgü bir tür olan ve yüksek derecede tehdit altında olan “Karaman Kayagülü” (Aethionema karamanicum) için Tür Koruma Eylem Planı hazırlamak için çalışmalara başladı.

Karaman Kayagülü Koruma Altında

Tür Koruma Eylem Planları, nesli tehlike altında ya da nesilleri yok olmak üzere olan nadir türler için öncelikli olmak üzere yapılıyor ve korumaya çalışılan türün mevcut durumu ile gelecekte görmek istenilen yer arasındaki yolu tarif ederek yapılması gerekenleri açıklıyor.

Eylem Planı ile 5 Yıllık Faaliyet Palanı Oluşturuluyor

Eylem planlarında bilim adamları tarafından çalışılan türlerin mevcut durumu, tehditler ve azalma sebepleri ortaya konuluyor. Bunlar belirlendikten sonra bütün ilgili gruplarının katılımı ile türün varlığını sürdürebilmesi için yapılması gerekenler belirlenerek 5 yıllık faaliyet planları oluşturuluyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ise bu faaliyet planları çerçevesinde eğitim, bilgilendirme, alan koruma gibi gerekli adımlar atılarak türün ve yaşama ortamlarının korunması sağlanıyor.

Bu kapsamda Karaman ili bünyesinde, korumada öncelikli türlerden birisi olan Karaman kayagülü (Aethionema karamanicum) için gerek uluslararası yükümlülükler, gerekse ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan sorumluluklar gereği Tür Eylem Planının hazırlanması çalışmaları başladı.

Türden Karaman’da 100 ila 200 Adet Bulunuyor

Karaman Kayagülü’nün Karaman sınırları içerisinde yayılış gösterdiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu türümüzden Karaman’da 100 ila 200 arasında birey bulunuyor. Bu sebeple tür oldukça izole ve dar bir yayılış alanına sahip ve dolayısıyla yüksek derecede tehdit altında bulunuyor” dedi.

Çalışmalarına başladığımız Karaman Kayagülü Tür Eylem Planının, biyolojik mirasımızın ortaya çıkartılması ve türün gelecek nesillere aktarılması için çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Eylem planı türün korunması açısından gerekli yöntem ve sorumlulukların belirlenmesi adına önemli bir kaynak oluşturacak” diye konuştu.

60 Türe Eylem Planı Hazırlandı

Türkiye genelinde 2017 yılı sonu itibariyle 60 türün eylem planının tamamlandığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, 2019 yılına kadar 100 adet tür eylem planı hazırlanması hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2018, 14:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284