Mali Tatil Basliyor

Her yil 1-20 Temmuz tarihleri arasinda uygulanan Mali Tatil, özellikle meslek mensuplari, muhasebe personeli ve bu alanda destek faaliyette bulunan tüm çalisanlari yakindan ilgilendiriyor.

Mali Tatil Basliyor

Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Sekreteri Cengiz Ünver konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Mart ayindan itibaren baslayan yogun beyan dönemi sonrasinda is yükünün hafifletilerek ilgili çalisanlarin dinlendirilmesi amaçlanarak düzenlenmis olan kanun geregi son günü mali tatile rastlayan süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamis sayilmaktadir.
MALI TATIL ILE ILGILI BILINMESI GEREKENLER
Mali Tatil uygulamasina geçilmesi ile birlikte 30.06.2007’ de “1 sira no'lu mali tatil uygulamasi hakkinda genel teblig” yayimlanmistir. Bu teblig uyarinca mali tatillerin uygulanacagi tarihler, mali tatil kapsaminda olmayan süreler ile mali tatil nedeniyle uzayan süreler örnekleri ile birlikte açiklanmaktadir. Muhasebe kayit süreleri, mali tatilde vergi incelemesi ve teblig süreleri ile ilgili düzenlemeler yine bu teblig içerisinde yer alan diger konu basliklari arasinda yer almaktadir. Mali tatilin sona erdigi günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler ile beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamis olan vergilerde ödeme süreleri teblig içerisinde sunulan bilgilerdendir.
MALI TATIL ILE ILGILI SÜRELER
Son günü Mali Tatile rastlayan sürelerin tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayan süreler: Beyana dayali tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri, Ikmalen, re ’sen veya idarece yapilan tarhiyatta, vadesi malî tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezalari ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karsi uzlasma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amaciyla yapilacak basvurulara iliskin süreler , Devamli bilgi verme hükümleri kapsaminda verilmesi gereken bilgilerin verilmesine iliskin süreler.
MALI TATIL KAPSAMINDA BILINMESI GEREKEN DIGER KONULAR
Vergi ile ilgili islemler nedeniyle dava açma süreleri islemez, ancak bahsi geçen süre mali tatilin bitimi ile tekrar islemeye baslar , “Mahkeme karari haricinde inceleme amaciyla defter ya da belge ibrazi istenemez yahut mükellefin isyerinde inceleme islemi yapilamaz. Mali tatil süresi içerisinde ceza ihbarnameleri ile mahsup talepleri disinda mükelleften bilgi isteme talebinde bulunulamaz. Yapilacak tebligatlarla ilgili süre mali tatilin bitiminin son gününde itibaren islemeye baslar. Bu kanun geregi izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamindaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermis sayilir. Mali Tatil uygulamasi gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafindan tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlar için geçerli degildir. Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamis olan vergilerde ödeme süresi (ayni ay içerisinde kalmak kaydiyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamis sayilmaktadir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284