Sanik Ve Müsteki Avukatlari’ndan Ilk Açiklama

Karaman’in Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen ve 18 isçinin hayatini kaybettigi maden faciasiyla ilgili açilan davanin ilk durusmasina ara verildi, avukatlar açiklamalarda bulundu.

 Sanik Ve Müsteki Avukatlari’ndan Ilk Açiklama

Adliye önünde açiklamalarda bulunan Has Sekerler Madencilik Sirketi’nin sahibi Saffet Uyar’in avukati Seref Han, “Maden ocaginin, sahanin sahibi ve fenni teknik nezaretçi, bunun disinda birkaç sanik daha var yargilaniyor. Onun disinda da acisi olan evlatlarini yitirmis sehitlerimizin aileleri var ama içeride bir tek taraf var. Ekmegini topragin altindan kazarak çikaran insanlar. Kader birligi yapmis insanlar var. Madencilik sektörü baska sektörlere benzemez. Madenciler de kendilerini sanayici filan diye de tanitmaz. Birlikte isçisi, mühendisi, birlikte topragi kazarak, topragin altindan ekmek parasini kazanirlar. En azindan böyleydi Türkiye’de bu. Bu kaza ayni tarafin, hepsi buradaysa bu olayin sorumlusu, 18 evladimizin ölümünün sorumlusu nerede. Iste içerideki bugün içeride sanik olarak yargilanan ve katilan olarak orada bulunan herkesin ortak feryadi bu. Evlatlarimizin ölümünün sebebi nedir? Ölüme sebebiyet veren insanlar nerdedir, kimdir. Bu soru mahkemede basladi ama Türkiye Cumhuriyeti asla bu soru cevap buldu diye düsünmesin, cevap bulmadi. Dosya terfik edildi ikiye bölündü, yani ben bir sey demistim, maden isletmeleri her sene nerede ne sekilde imalat yapacaklarini Maden Isletmeleri Genel Müdürlügü’ne bildirirler ve bunun mutlaka uyarilmasi gerekiyordu. Buradaki insanlar isçisiyle, çavusuyla bakin tekrar söylüyorum, içeride yüregim dayanmadi, insanlar tepki veriyorlar, kendi insanlarina da tepki veriyorlar. Çünkü acilari var. Bu insanlarin acilarinin dinmesi için gerçek sorumlularin mutlaka bulunmasi lazim. Maden Isletmeleri Genel Müdürlügü hakkinda yani bu kazanin asil sorumlusu oldugu, bilirkisi raporuyla tespit edilmis kisiler hakkinda bir sorusturma devam ediyor. Ancak idarenin onlarin sorusturulmasina izin vermesi gerekiyor ve buraya bu topragin insanlarinin birbirine kirdirilmak için karsi karsiya getirilmesi degil. Bir daha bu topragin çocuklari ölmesin diye bu isin asil sorumlularinin mutlaka getirilmesi gerekiyor. Su anda içeride acisi nedeniyle yüksek sesle bagiran anneler var. Esini kaybetmis insanlar var. Bu taraftan geldiginiz andan itibarense benim ogullarim öldü ama benim acimi anlatacagim kimse yok, muhatabim yok diyen, bir isveren var.

Bakin gazetecisiniz lütfen gidin Ermenek Cezaevi ziyaretçi defterine bir bakin, Allah rizasi için sizden bunu talep ediyorum. Ziyaretçi defterinde Saffet Uyar’in neredeyse bütün maden sehit aileleri tarafindan ziyaret edildigini göreceksiniz. Biz de ölen taraftayiz, öldürülen taraftayiz, aci çeken taraftayiz. Müvekkilim yargilaniyor, yargilanmali mi, evet yargilanmalidir. Onula birlikte asil sorumlu olan kim varsa onlar da yargilanmalidir” dedi.
“BIZ BU DAVANIN SONUNA KADAR TAKIPÇISI OLACAGIZ”
Müsteki avukatlarindan Gülsen Uzuner de, “Herkes acilarimizi paylastigini söylüyor. 2010 yilindan beri bir dolu su basmasi defterlere bile islenmemis. Imalat haritalari kimsede yok. Hepsi yalan söylüyorlar. Hepsi biliyor. Ruhsat sahibi firma da biliyor. Redevansçi firma da biliyor. Zaten 3 tane aile var Ermenek’te ve bunlar 67 yilindan beri madencilik yapiyorlar. Bunlari özellikle saklamak var, özellikle defterleri islememisler. Su basmis 5 günde çikarmislar 24 bin ton suyu. Simdi hepsi birilerine sorumluluk atacaklar ve biz de izleyecegiz. Maden katliamlarinda, buna is kazasi demiyoruz. Bilerek isteyerek yapilmis isler. Niye daha fazla para kazanalim. Hepsinin üretimi durdurmaya yetkisi var. Biz bu davanin sonuna kadar takipçisi olacagiz” seklinde konustu.
Müsteki avukatlarindan Caner Durak ise, “Isin özeti su; birçok hukuka aykirilik var ama özünde redevansçi sirket ve ruhsat sahibi sirket 20 bin dolarlik sondaj makinesini almayi 18 isçinin canina tercih etmisler. Bizim gördügümüz açik gerçek budur” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284