Konya Seb-I Arus Törenine Hazir

Konya’da 7-17 Aralik tarihleri arasinda yapilacak Hz. Mevlana’nin 739. Vuslat yil dönümü Uluslararasi Anma Etkinlikleri (Seb-i Arus) hazirliklari tamamlandi.

Konya Seb-I Arus Törenine Hazir
Programin tanitim toplantisi 120 yillik tarihi bina olan ve Meram Belediyesi tarafindan restore edildikten sonra turizme kazandirilan Augustus Otel’de gerçeklestirildi. Toplantiya, Konya Valisi Aydin Nezih Dogan, Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakki Gökbel, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Meram Belediye Baskani Serdar Kalayci, Il Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çipan, ilgili kurumlarin temsilcileri, Hz. Mevlana’nin 22. kusak torunu Esin Çelebi Bayru ile Mevlana Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Simsekler katildi.
120 BININ ÜZERINDE TALEP VAR
Törenlere katilmak isteyenlerin elektronik bilet alabilmeleri için kurduklari internet sitesine dünyanin birçok kentinden giris yapildigini vurgulayan Vali Dogan, bu site sayesinde yabancilarin Konya hakkinda bilgi sahibi olduklarini ifade etti. Dünya’nin alanindaki en önemli organizasyonunun gerçeklestirdiklerini ifade eden Vali Dogan, “Geçtigimiz aylarda yaptigimiz toplantilarda 120 bini askin taleple karsi karsiya kaldigimizi görmüstük. 120 bin talebin önemli bir bölümünün de son güne ait olmus olmasi nedeniyle aslinda idare edilmesi son derece güç organizasyonla karsi karsiyayiz. Bir yandan uluslararasi alanda çok sayida devlet adaminin katilmak istedigi bir organizasyonu yapiyoruz, bir yandan da çok sayida yurttasimizin, yabanci kisilerin gelip izlemek istedigi organizasyonu gerçeklestiriyoruz. Böyle büyük bir organizasyonun mümkün oldugu en yüksek basariyla gerçeklestirilmesi konusunda güç birligi yapmaya gayret ediyoruz” dedi.
KONYA 739. VUSLAT YILDÖNÜMÜ TÖRENLERINE HAZIR
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek ise, Konya’nin Aralik ayinda kültür ve sanat sehri haline geldigini belirterek, “Sadece Aralik ayinda Kültür ve Turizm Müdürlügü'nün 80 programi var. Diger sivil toplum kuruluslarinin katilimiyla 150 civarinda etkinlik insanimizin ve insanligin hizmetine sunulacak. Bu etkinlikleri Türkiye ve dünya gündemine tasimamiz gerektigini düsünüyorum. Konya olarak 739. Vuslat yil dönümü törenlerine haziriz. Mevlana Kültür Merkezi olarak güvenlik görevlileriyle, salon düzeniyle, ses ve isik tertibatinin yenilenmesiyle bir bütün olarak Konya olarak hazir oldugumuzu ifade etmek istiyorum" diye konustu.
Dünyada sadece kendi üniversitelerinde bulunan Mevlana Arastirma Enstitüsü’nün Anabilim Dalinin kuruldugunu ve yüksek lisans yapma konusunda gerekli izinlerin alindigini ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakki Gökbel, “Anma törenleri sirasinda üniversite olarak birkaç çalismamiz olacak. Mevlana Arastirmacilari Çalistayi yapilacak. Türkiye’de, hatta dünyada bu konu üzerine söz sahibi bir çok arastirmaci farkli çalisma gruplari basligi altinda bir araya getirerek, onlarin çalismalarini hangi noktada oldugunu birbirleri arasindaki iletisimi saglamayi hedefliyoruz” seklinde konustu.
KTO Karatay Üniversitesi Genel Sekreter Yardimcisi Orhan Aydin da, Karatay Üniversitesi’nin 3 yildan beri tertiplemis oldugu ‘Dünya Ressamlari Bulusuyor’ etkinligi kapsaminda Konya’nin ve Mevlana Hazretleri’nin resmedilmesini, sanatçi eliyle ön plana çikardiklarini dile getirdi.
ETKINLIK BOYUNCA 78 PROGRAM GERÇEKLESTIRILECEK
Hz. Mevlana’nin 22. kusak torunu olan Esin Çelebi Bayru da, 739. Vuslat Yildönümünün bütün dünyaya hayirli olmasini temenni ederek, “Dünya’nin bu hayra bu duaya ihtiyaci var. Insallah vesile olalim bu güzel törende. Bizler de Uluslararasi Mevlana Vakfi olarak bu programda yer almaktan büyük seref duyuyoruz. Bu sene üçüncü senemiz. Konya Valiligi ve Il Kültür Müdürlügü ile birlikte programda yer aliyoruz” dedi.
Meram Belediye Baskani Serdar Kalayci da, “Hz. Mevlana’nin yurt disinda ve yurt içinde tanitilmasiyla ilgili olarak birçok etkinlik düzenleniyor. Bunlarin içinde Büyüksehir Belediyemizin de birçok katki sagladigi ve farkli ülkelerde yapmis oldugu organizasyonlar var. Bizler de merkez ilçe belediyeler olarak Hz. Mevlana’nin sadece yurt içinde degil yurt disinda da tanitimlari noktasinda kardes belediye protokolü içerisinde yapmis oldugumuz anlasmalar gerecegince yurt disindaki ülkelerde tanitim faaliyetleri yapmaya, Mesnevi'yi, Mevlana’yi ve semayi anlatmaya gayret ediyoruz. Tabi bu çalismalarla birlikte insallah Konya’nin degeri daha da artacaktir” diye konustu.
Son olarak etkinlikler hakkinda bilgi veren Konya Il Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çipan, 7-17 Aralik 2012 tarihleri arasinda 21 sema töreni, 11 Mesnevi Sohbeti (Türkçe ve Ingilizce), 34 sergi, 2 gülbang ve dua, 7 konferans, panel, çalistay, 3 konser ve ödül töreni olmak üzeri 78 program gerçeklestirilecegini aktardi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284