Tiroid Hastalari Ilaç Bulamiyor

Ilaç kullanmazsa kalp krizinden felce hatta ölüme kadar pek çok olumsuzlukla karsi karsiya kalan tiroid hastalari kapi kapi ilaç aramaktan bikarken; ancak soruna günlerdir çözüm bulunamadi.

Tiroid Hastalari Ilaç Bulamiyor
Eczacilara göre tiroid hastalarinin sikintisi SGK’nin geri ödemede sorun yaratmasiyla basladi. En hayati ilaçlardan olan ancak piyasada bulunmayan L-tiroksin’in piyasada bulunamamasi vatandaslari da bezdirdi. Tefor, Levotiron, Euthrox gibi isimlerle tiroid bezi çalismayan veya olmayan hastalara hormonlari dengelemesi sunulan bu ilacin piyasada bulunmamasini açiklayan üretici firmalar, talebin satis rakamlarinin üstüne çiktigina ve ilacin etken maddesi yurtdisindan ithal edildigi için maliyetlerin de yüksekligine isaret etti.
AYNI SORUN DIL ALTI ILAÇTA DA OLMUSTU
Kendisinin de her gün 5- 6 kisiye bu durumu anlatmak zorunda kaldigini belirten Izmir Eczacilar Odasi Baskani Tuncay Sayilkan, fiyatlari 3 ile 7 TL arasinda degisen bu ilaçlarin bir türlü bulunamamasini saglik politikalarindaki aksakliklara bagladi. Sayilkan, geçen yillarda da 2- 3 TL’lik kalp, tansiyon için kullanilan dil alti ilaçlarinda ayni sikintilarin yasandigini hatirlatti. Sayilkan, "Simdi ayni sorun guatr ilaçlarinda yasaniyor. Sürekli ilaç firmalarindan indirim istemek, ucuzlatarak sagligi bütçe tutturma alanina çevirmek hastayi, doktorlari ve bizleri magdur eder. 2 liraya mal edilen ilaci 1.5 liraya satin derseniz o firma o ilaci yapmaz. Yapilmadiginda bulamazlar ve es degerine geçerler. Üç ilaç çikti ancak talepler karsilanmayinca hastalar ilaç bulamaz hale geldi" dedi.
’VATANDAS PRIMINI ÖDÜYOR KARSILIGINI BULAMIYOR’
Sayilkan, sagliga tasarruf gözüyle bakmanin yanlisligina da dikkat çekti. Sayilkan, "Hayati öneme sahip ilaçlarda tasarruf önlemi alamazsiniz. Firma zarar ederse o ilaci üretmez. Ithal hammadde kökeni yabanciysa firmanin zararina üretim yaptiramazsiniz. Çözümü ise sudur; eczaci ve hekimleri çagirirsiniz. Hangi ilaçlar tasarruf disinda birakilir, hangilerini devlet ödemeli birlikte çalisma yapilir. Vatandas üzerine düseni yapiyor. Vergisini, primini, katilim payini, muayene katki payini ödüyor. Ama saglik hizmeti hak ettigi sekilde sunulmuyor. Bu sartlar altinda gitmez. Firmalar 341 tane ilaçta indirim yapamayacagini söyledi. Çogu kanser ilaciydi. Umarim bu yanlistan dönülür" diye konustu.
DR. AYTUN ÇIRAY SORU ÖNERGESI VERECEK
CHP Izmir Milletvekili Dr. Aytun Çiray da konuyla ilgili hazirladigi soru önergesini Saglik Bakani’nin yanitlamasi için TBMM’ye sunacagini kaydetti. Dr. Aytun Çiray da, "Bu hükümet saglik harcamalarinda büyük bir mali sikinti içine girdigi için tasarruf adi altinda ilaç piyasasinda da bir çok yanlis karar aliyor. Sadece onda degil 200’e yakin ilaç su anda piyasadan çekildi. Bu ilaçlar hayati ilaçlar. Hükümetin özel ve acil olarak ele almasi bu ilaçlarin ithalatini ya da üretimini sanayi ile görüserek çözmesi gerekir" dedi.
UZMAN DOKTOR: BIRÇOK KISI RISKLE KARSI KARSIYA
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Erdal Duman ise Türkiye’de her 100 kisiden 4’ünün tiroid hastasi oldugunu vurgulayarak Türkiye’de 3 tane muadili olan bu ilaçlarin bulunamamasi halinde bir çok kisinin kalp krizi, beyin felci, ödem, koma gibi ölüme giden agir sonuçlarla karsi karsiya birakildigini dile getirdi. Hastalar kadar doktor ve eczacilarin da çok zor durumda kaldiginin altini çizen Dr. Duman, "10- 15 tane eczane dolasan, sinirleri yipranan hastalarimiz var. Soruna acil çözüm bulunmali" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284