KMÜ’lü Akademisyenlere Horizon 2020 Tanitildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlügü ve TÜBITAK tarafindan “HORIZON 2020 Egitim ve Bilgilendirme” toplantisi düzenlendi.

KMÜ’lü Akademisyenlere Horizon 2020 Tanitildi
TÜBITAK Uluslararasi Isbirligi Daire Baskanligi uzmanlari Serhat Melik ve Oguz Özkan’in konuk oldugu toplanti üniversitenin Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda 16 Mayis 2013 Persembe günü saat 13.30’da gerçeklestirildi. Toplantiya KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karatas, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci ve üniversitenin akademisyenleri katildi.
Toplantinin açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Kemal Esengün, günümüzde ülkelerin gelismislik düzeylerinde arastirma ve gelistirme çalismalarina ayirdiklari kaynaklarin belirleyici rol oynadigini söyleyerek, AB 8. Çerçeve Programi olan HORIZON 2020 hakkinda akademisyenleri bilgilendirmek amaciyla bir araya geldiklerini vurguladi. 
Serhat Melik: “AB Çerçeve Programlari Avrupa’nin Sampiyonlar Ligidir”
Serhat Melik yaptigi sunumunda, AB Çerçeve programlarinin, Avrupa’nin bilim, teknoloji ve politika uygulamalarinin birbirine yakinlastirilmasi için olusturulan çok yilli programlar oldugunu belirterek, bu programlarin faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Melik, bu programlara AB üyesi, Asosiye ve Uluslararasi Isbirligi Hedef ülkelerinin katilabilecegini ifade ederek, en az 3 farkli ülkeden ortak olunmasi gerektigine dikkat çekti.
Serhat Melik, çerçeve programlarina basta üniversiteler olmak üzere KOBI’ler, kamu kurumlari, arastirma merkezleri, kalkinma ajanslari ve derneklerin basvurabilecegini de kaydetti.
AB 8. Çerçeve Programi olan HORIZON 2020’nin ise Ocak 2014’te baslayacagini vurgulayan Melik, programin bütçesinin 80 milyon Avro oldugunu belirtti. Melik, üç bilesenden meydana gelen HORIZON 2020’nin bilesenlerini su sekilde siraladi: “Bilimsel etkinlik, inovasyon ve toplumsal sorunlara bakis açisi getirmek.”
Serhat Melik, sunumunda AB çerçeve programlarina daha önce Türkiye’den katilmis projelerin basari hikâyelerini anlatti. Üniversitelerin bu alanda basari saglamalari için de mutlaka bünyelerinde “proje ofisleri” olusturmalari gerektiginin altini çizdi. Melik konusmasini söyle sonlandirdi: “Üniversitelerde proje ofislerini destekleyici AB ve Teknoloji Transfer ofisleri de bulunmali. Unutmayalim ki akademisyenlerin mesleki tatmini Avrupa çapindaki arastirmalar ile saglanir.”
Avrupa Isbirligi Programinda KMÜ’lü Akademisyenlerden 4 Proje
Oguz Özkan da yaptigi sunumda ikili ve çoklu isbirligi programlari hakkinda bilgi verdi. Özkan, ikili isbirligi programlarinda bilim ve teknoloji alaninda çesitli ülkelerle imzalanan ikili isbirligi anlasmalari kapsaminda ortak projelerin desteklendigini kaydetti. Genelde proje sürelerinin en fazla 3 yil, 2012 yili için destek miktarinin da 120.000 Türk lirasi oldugunu sözlerine ekledi. Oguz Özkan bu programlarda önemli noktayi basvuru sürecinde “ortak bulma” olarak gösterdi.
Özkan, çok tarafli isbirligi programlarini ise “Türkiye’nin uluslararasi kuruluslarin etkinliklerine aktif olarak katilmasi ve devam eden programlari izlemesi” seklinde tanimladi.
Çok tarafli isbirligi programlarini ayrintili bir sekilde aktaran Oguz Özkan, Türkiye’nin Bilim ve Teknolojide Avrupa Isbirligi Programi (COST), Avrupa Moleküler Biyoloji Konferansi gibi çesitli Avrupa arastirma programlarina; Karadeniz Ekonomik Isbirligi gibi bölgesel örgütlerin ve Islam Isbirligi Teskilati, NATO, OECD, UNESCO gibi uluslararasi kuruluslarin faaliyetlerine aktif olarak katildigini kaydetti.
Oguz Özkan, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinin bes yil önce kurulmus yeni bir üniversite olmasina ragmen bugüne kadar COST kapsaminda 4 akademisyeninin projelerinin desteklendigini, bunlardan birinin de sonuçlandigini söyledi.
KMÜ’lü akademisyenlerin sorularini yanitlayan Serhat Melik ve Oguz Özkan’a toplantinin sonunda plaket takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284