Bakan Zeybekci: “Karaman Serbest Bölge Ile Ilgili Yeri Belirlediginiz An, Bakanlar Kurulunda Imzaya Açariz”

Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci, 1 Kasim seçimlerinde istikrar görüntüsünün ortaya çikmaya baslamasiyla Türk Lirasinin olmasi gereken yere kendiliginden gelecegini söyledi.

Bakan Zeybekci: “Karaman Serbest Bölge Ile Ilgili Yeri Belirlediginiz An, Bakanlar Kurulunda Imzaya Açariz”

Karaman Serbest Bölge Çalistayi ve Ekonomik Vizyon Toplantisi bir otelin salonunda basladi. Toplantinin açilisinda konusan Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci, Türkiye’de istikrar ortaminin yeniden görülmeye baslamasiyla dolar kurundaki düsüsün devam edecegini ifade etti. Bakan Nihat Zeybekci, “Televizyonlara çikip da sabahlari konusmuyorlar bugünlerde. Biraz böyle mutsuzlar. Neden? Kur, dolar konusuyorlardi ha bire. Kur ve dolarla ilgili bizim beklentilerimiz yönünde gelismeler olmaya baslayinca konusanlar biraz sustu. Size soruyorum bir sirketiniz var. Bu sirketinizin adi Türkiye. Toplam borcu 396 milyar dolar. Bankalardaki döviz mevduat hesabi 200 milyar dolar. Merkez Bankanizin rezervleri 100 milyar dolar, altin rezervi 20 milyar dolar. Kisa vadeli mükellefiyetiniz 120 milyar dolar. Türkiye Cumhuriyeti kamu borçlari anlaminda Avrupa Birligi’nin tamamindan iyi noktadayiz. Niye hala çikip da televizyonlarda sadece dolara bakip da böyle bir ekonomi yorumu yapiyorsunuz. Her seferinde sunu söylüyoruz, bana Türkiye’nin ekonomik verilerinin olumsuz olmasini algilatacak yapisal bir tek rakam söyleyin diyorum, yok. Kur ne oldu.15 Mayis 2015’e kadar dolar endeksini olusturan 6 para birimi ile Türk Lirasi dolar karsisinda yüzde 21 deger kaybetti. Neden biz dolar karsisinda deger kaybediyoruz. Çünkü biz yüzde 43 ihracatimizi Avrupa Birligine yapiyoruz. Çünkü biz dogruda sermaye girisinin yüzde 72’sini Avrupa Birliginden aliyoruz. Onun için TL’nin dolar ve Euro birlikte hareket etmesi normaldir. 7 Haziran’dan sonra hükümetin kurulamamasi bu noktaya gelince Türk Lirasi diger para birimlerine göre yüzde 8 civarinda negatif ayrildi. Hiçbir gerekçesi olmadan sadece spekülasyon amaçli. Sadece istikrarla ilgili endiselerden kaynaklanan negatif bir yaklasimla böyle oldu. 2 ay önce söyledik, 1 Kasim seçimlerinin istikrar görüntüsü ortaya çikmaya baslayinca Ekim’in ilk haftasindan itibaren o aradaki marj kaybolur ve Türk Lirasi olmasi gereken degere dogru kendiliginden gelir. Belki o dönem birileri biyik altindan gülmüs olabilir. Geldigimiz nokta budur. Bundan sonrasi daha iyi olacak.”
“KARAMAN SERBEST BÖLGE ILE ILGILI BIZ DE VARIZ”
Bakan Nihat Zeybekci, Karaman’in Serbest Bölge hayalini en kisa sürede gerçeklestireceklerini belirtti. Bakan Zeybekci söyle konustu:
“Serbest bölgelerde maalesef Türkiye olarak biraz geri kaldik. 2005’den beri Avrupa Birligine girecegiz, burada serbest bölge yokmus gibi bir yanlis algiyla serbest bölgeleri budadik. Simdi Hükümet olarak çagdas dünyadaki modern serbest bölgelerdeki bütün avantajlarin tamamini hatta daha fazlasini saglayarak serbest bölgeler kanununu meclise sevk ettik. Mecliste ilk görüsülecek olan kanunlardan bir tanesi. O çiktigi an Türkiye’deki serbest bölgeler dünya ile yarisan serbest bölgeler haline gelecek. Çok büyük avantajlari var. Gördük ki, Karaman’in bir hayali var. Karaman bunu belirlemis. Karaman ne is olsa yaparim demiyor, hayalini söylüyor. Ben gida sehri olmak istiyorum diyor Karaman. Eger siz bu hayale kenetlendik diyorsaniz, siz dünyada gidada belirli alanda 1 numara olalim diyorsaniz, bende Ekonomi Bakani olarak, bizde suanda Karaman Serbest Bölge ile ilgili variz diyoruz. Ilgili kurumlar yeri ile ilgili çalismalari yapin, bitirdiginiz anda Bakanlar Kurulu kararini imzaya açariz. Bunu da hükümetimizin bir taahhütü olarak yerine getiririz. Verin bana yerini, size birkaç hafta içinde Karaman Serbest Bölgeyi teslim edelim.”
"KARAMAN HEDEFLERINE SERBEST BÖLGE ILE ULASACAK"
AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, Karaman’in serbest bölge ile hedeflerine daha çabuk ulasacagini söyledi. Konuk, “Burada çok büyük girisimciler var. Nitekim Karaman gibi bir vilayette issizligi asagi çeken, ihracati yükselten girisimciler var. Bizim de hedeflerimiz olmali ve var, bu ülkenin de hedefleri var. 2023 hedeflerinde ulasmada Karaman’in iddiali oldugu gida ve sanayide hedefleri var. Bu hedeflere ulasmada bizimde yenilenmeye ihtiyacimiz var. Öngörümüz belli, dünyada gida tüketimine çok ihtiyaç var ve çok stratejik bir araliga gelecek. O zaman biz gelecekle ilgili Karaman sanayisine uygun, gidada yeni gelismeleri bünyemize katmaliyiz. Mevcut organizasyon kabiliyetimizle yeni ürünler üretemeyiz. Burada yenilenmeye ihtiyaç var. Yeniliklerle yenilenecegiz. Hükümetimizle birlikte serbest bölgelerin buralarda kuruluyor olmasiyla hedeflerimize daha kolay ulasacagiz. Bizim insanimiz buradan alacagi bilgilerle Karaman modeli gelistirecek. Buradaki model sayesinde rekabet sansimiz yükselecek ve bölgemizle ülkemizin kalkinmasina katki saglayacak. Ülkemizin istikrar ortaminin tekrar insa edilmesiyle biz yenilmeden yenilenecegiz. Yogun bir faaliyeti baslatiyoruz. Karaman’in ekonomisinde, devaminda bölgemizde sehirlerinde altyapisindaki gelismelerle refahtan daha fazla pay alacagiz” dedi.
Karaman Valisi Murat Koca ise, Türkiye’nin 2023 yili hedeflerine ulasabilmesi için kendilerine düsen görevi yerine getireceklerini ve sehrin ekonomisinin bu sayede yukari yönlü artacagini dile getirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284