Bele Ve Bilege Destek Sarti

•Hazirlanan yönetmelik taslagina göre 2013 yilinda Türkiye’deki tüm isyerlerine isi, isik, gürültü ve karakter ayari geliyor. Taslaktaki yenilikler arasinda çalisanin bileklerini dayayabilecegi özel desteklerden, sirt ve bel agrilarina karsi çesitli önlemler yer aliyor.

 Bele Ve Bilege Destek Sarti

Yeni yilda uygulamaya girmesi planlanan yönetmelik taslagi çalisanin oturdugu yerden, bilgisayardaki yazi karakterine kadar su yenilikleri getiriyor:
GÖZ MUAYENESI ZORUNLU
• Ekranli araçlarla çalismaya baslamadan önce, yapilan risk degerlendirmesi sonuçlarina göre isyeri hekimince belirlenecek düzenli araliklarla ve en fazla 2 yilda bir, ekranli araçlarla çalismadan kaynaklanabilecek görme zorluklari yasandiginda çalisanin göz muayenesi yapilacak.
BÜYÜK PUNTOLU KARAKTER DÖNEMI
• Bilgisayar ekraninda görünen karakterler, kolayca seçilir sekil ve formda, uygun büyüklükte olacak. Satir ve karakterler arasinda yeterli bosluk bulunacak.
• Ekran görüntüsü titremeyecek. Parlaklik ve karakterlerle arka plan arasindaki kontrast, çalisan tarafindan kolaylikla ayarlanabilecek.
• Ekranda kullaniciyi rahatsiz edebilecek yansima ve parlamalar olmayacak. Klavyenin çalisanin el ve kollarinin yorulmamasi ve rahatça çalisabilmesi için ekrandan ayri ve hareketli olmasi saglanacak. Klavyenin ön tarafina, çalisanin bileklerini dayayabilecegi özel destek konulacak.
KLAVYE SEMBOLÜ OKUNUR OLACAK
• Klavye yüzeyi isigi yansitmayacak sekilde mat olacak. Klavye tuslari üzerindeki semboller, çalisma pozisyonuna göre kolaylikla okunabilir ve seçilebilir nitelikte olmasi zorunlu tutulacak.
• Sandalyelerde dayama yeri öne, arkaya ve yukari, asagi ayarlanabilir, sirt destegi bele uygun ve esnek olacak. Istendiginde çalisana uygun bir ayak destegi verilebilecek. Çalisanin gereksinimleri ve yapilan isin türü dikkate alinarak uygun aydinlatma sartlari saglanacak. Çalisma merkezlerinde yansimalara ve parlamalara neden olabilecek isik gelmesini önlemek amaciyla tedbirler alinacak.
• Ekrana gelen gün isiginin kontrol edilebilmesi için yatay ve dikey ayarlanabilir perdeler kullanilacak. Çalisma merkezlerinde kullanilan ekipmanin gürültüsü çalisanlarin dikkatini dagitmayacak ve karsilikli konusmayi engellemeyecek düzeyde olacak.
• Ortamdaki nemin uygun düzeyde tutulmasi ve bu düzeyde korunmasi gerekecek. Kullanilan programlarin kolay kullanilabilir ve eger uygunsa operatörün bilgi düzeyine ve deneyimine göre ayarlanabilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284