Kurumlar Vergisi Yeniden Düzenlendi

Yeni tesvik paketinde getirilen düzenlemeler de dikkate alanarak Kurumlar Vergisi Genel Tebligi degistirildi. Maliye Bakanligi`nin konuya iliskin 6 seri numarali Kurumlar Vergisi Genel Tebligi, Resmi Gazete`nin bugünkü sayisinda yayimlandi.

Kurumlar Vergisi Yeniden Düzenlendi
Yeni düzenleme ile kurumlar vergisi istisna kapsami genisledi. Buna göre, kamu idare ve kuruluslari tarafindan genel insan ve hayvan sagligini korumak ve tedavi etmek amaciyla isletilen kuruluslardan saglik hizmeti kuruluslarin, teshis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacaklari mal ve hizmet satislari kurumlar vergisi muafiyetini ortadan kaldirmayacak.
Böylelikle, kamu idare ve kuruluslarina bagli saglik kuruluslarinin ihtiyaç fazlasi mallarinin birbirleri arasinda devri veya mevcut kapasiteleri çerçevesinde arz edilebilecek hizmetlerinden birbirini yararlandirmalari muafiyeti etkilemeyecek.
6225 sayili Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun (mini torba yasa) ile degistirilen hüküm uyarinca, Saglik Bakanligi'na bagli hastane, klinik, dispanser, sanatoryum gibi kurum ve kuruluslar tarafindan yapilan mal ve haklarin kiralanmasi islemleri de söz konusu muafiyeti etkilemeyecek. Bu kapsamda, Saglik Bakanligi'na bagli söz konusu kuruluslar tarafindan kurum mülkiyet kiralamasi veya belli bir süreyle isletme hakkinin devredilmesi muafiyeti ortadan kaldirmayacak.
Sans oyunlari düzenleyen kurum ve kuruluslara vergi muafiyeti
Kurumlar Vergisi Genel Tebligi'nin 4.8 numarali ''Özellestirme Idaresi Baskanligi, Özellestirme Fonu, Toplu Konut Idaresi Baskanligi ve Milli Piyango Idaresi Genel Müdürlügü'' basligi, ''Özellestirme Idaresi Baskanligi, Özellestirme Fonu, Toplu Konut Idaresi Baskanligi ve 5602 sayili Kanunun 3'nücü Maddesiyle Tanimlanan Ilgili Kurum ve Kuruluslar'' seklinde degistirildi.
Özellestirme Idaresi Baskanligi, Özellestirme Fonu, TOKI'nin yani sira sans oyunlari lisans veya isletim haklarini hasilattan pay verme karsiligindan devralan kuruluslar hariç 5602 sayili Sans Oyunlari Hasilatindan Alinan Vergi, Fon ve Paylarin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun'un 3'üncü maddesinde tanimlanan ilgili kurum ve kuruluslar kurumlar vergisinden muaf tutuldu.
Buna göre, ilgili mevzuat çerçevesinde sans oyunu tertip etme hak ve yetkisine sahip kurumlar ile bu hak ve yetkinin devredildigi kurum, kurulus ve özel hukuk tüzel kisilerine de muafiyet getirildi. TOKI'nin konut tedariki ile ilgili iktisadi isletmeleri de muafiyet kapsamina alindi.
Kredi teminati saglayan kuruluslar
Yabanci ülkeler veya uluslararasi finans kuruluslari ile yapilan mali ve teknik isbirligi anlasmalari çerçevesinde yalnizca kredi teminati saglamak üzere kurulmus olup bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlari teminat sorumluluk fonlarina ekleyen ve sahip olduklari fonlari ortaklarina dagitmaksizin kredi saglayan banka ve kuruluslara yatiran kurumlara, kurumlar vergisi muafiyeti getirildi.
Önceki düzenlemede yalnizca KOBI'lere kredi teminati saglamak üzere kurulmus kurum ve kuruluslara kurumlar vergisi muafiyeti getiriliyordu.
Kurumun statüsü, muafiyetten yararlanma açisindan önem arz etmeyecek. Ancak, sözü edilen kurumlarin, kurulus sözlesmelerinde yalnizca kredi teminati saglamak üzere kurulduklari ve faaliyetlerini bu çerçevede sürdürecekleri, ortaklara kar payi dagitmayacaklari açikça yazili olacak.
Rüçhan haklari
Eski düzenlemeye göre, anonim sirketler ile eshamli komandit sirketlerin sermaye artirimina gitmeleri durumunda, bu sirketlerin hisse senetlerini aktifinde bulunduran kurumlar, bedelli veya bedelsiz olarak yapilan bu sermaye artirimina katilabilecekleri gibi yeni hisse senedi rüçhan hakki kuponlarini (öncelikli alim hakki) baskalarina da satabilme hakkina sahip. Söz konusu rüçhan haklarinin satisindan elde edilen kazançlarin yüzde 75'i istisnadan yararlanabiliyor.
Ancak, Istisna uygulamasina konu olacak tasinmazlar ve istirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarinin en az iki tam yil (730 gün) süreyle kurumun aktifinde yer almasi, diger bir ifadeyle kurumun bu degerlere iki tam yil süreyle bilfiil sahip olmasi gerekiyor.
Yeni düzenleme ile, kaynak kuruluslarca kira sertifikasi ihraci amaciyla varlik kiralama sirketlerine satisi ile bu varliklarin varlik kiralama sirketlerince tasinmazin devralindigi kuruma satisinda, iki tam yil süreyle aktifte bulundurma sarti aranmayacak.
Yurt disinda devam eden islerin hasilatlari
Yurt disinda yapilmakta olan islerden elde edilen hasilatin Türkiye'ye döviz olarak getirilmesi halinde, islerin tamamlandigi geçici vergilendirme dönemine kadar söz konusu yabanci paralarin degerlendirmesinden kaynaklanan kur farklari istisna kapsaminda degerlendirilecek.
Bu arada kredi kooperatiflerine getirilen risturn istisnasi (dönem sonu elde edilen karin ortaklara dagitilan kismi) tarimsal üretici birliklerine de getirildi.
Kaynak: //www.haber7.com/haber/20120505/Kurumlar-Vergisi-yeniden-duzenlendi.php

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284