Anadolu Yaban Koyunlari, Karadag’a Uyum Sagladi

2004 yilinda Konya Bozdag’dan getirilerek Karaman’in Kilbasan köyünde bulunan Karadag’a salinan Anadolu Yaban Koyunlari her geçen yil dogal ortamlarina alisarak sayilari gün geçtikçe artiyor.

 Anadolu Yaban Koyunlari, Karadag’a Uyum Sagladi

Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü Karaman Subesi tarafindan 2004 yilinda Karadag’a birakilan 50 civarindaki yaban koyunu buradaki dogal yasama uyum saglayarak neslini yeniledi. Yaklasik 13-15 yil ömrü olan yaban koyunlari Karadag’a salindiktan sonra dogal ortamlarina alisma sürecinde bir kismi kurtlar tarafindan bir kismi ise dogal ortamina alisamadigi için telef olan Anadolu Yaban koyunlarinin sayisi bir dönem 10’a kadar düsmüstü. Kalan yaban koyunlari tekrar çogalarak bu yil itibariyle sayilarini 60’a kadar yükseldigi ögrenildi.

Yetkililer, Karadag’da yasayan ve sayilari 700’ü bulan yilki atlarinin her geçen yil çogalmasi ve çevre köylerin koyunlarinin da Karadag’da otlatilmasi nedeniyle yaban koyunlarinin yasam alanlarinin daralmasina bagli olarak fazla üremekte sikinti çektigini belirttiler. Koyunlarin gezebilecegi alanin genis olmasi durumunda yillik artislarinin her yil daha fazla olabilecegini söylediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284