Basbakan Yardimcisi Lütfi Elvan: Türkiye Insan Haklari Ve Esitlik Kurumu’na Dönüstürülmektedir

Basbakan Yardimcisi Lütfi Elvan, Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu Tasarisi`na iliskin yaptigi açiklamada, `Tasariyla, insan haklarinin korunmasi, gelistirilmesi ile ayrimciligin önlenmesi ve esit muamele hakkinin etkin sekilde güvence altina alinmasi amaçlanmaktadir. Bu amaçla Türkiye Insan Haklari Kurumu yeniden yapilandirilarak, daha genis yetki ve görevlerle donatilmis ve güçlü bir kurumsal kapasiteye sahip `Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu`na dönüstürülmektedir` dedi.

Basbakan Yardimcisi Lütfi Elvan: Türkiye Insan Haklari Ve Esitlik Kurumu’na Dönüstürülmektedir

Basbakan Yardimcisi Lütfi Elvan, Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu Tasarisi'na iliskin yazili açiklama yapti. Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu Tasarisi'nin TBMM'ye bugün sevk edilecegini belirten Elvan, "Herkesin temel hak ve özgürlüklerden en ileri derecede ve esit olarak yararlanmasi, hükümetimizin temel önceligidir. Bu dogrultuda hükümet programimizda ve 2016 yili Eylem Planimizda insan haklariyla ilgili kurumlarin etkinlestirilmesi konusuna özel bir önem verilmistir. Bu çerçevede hazirlanan tasariyla insan haklarinin korunmasi, gelistirilmesi ile ayrimciligin önlenmesi ve esit muamele hakkinin etkin sekilde güvence altina alinmasi amaçlanmaktadir. Bu amaçla, Türkiye Insan Haklari Kurumu yeniden yapilandirilarak, daha genis yetki ve görevlerle donatilmis ve güçlü bir kurumsal kapasiteye sahip 'Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu'na dönüstürülmektedir" dedi.
Kurumun esas olarak üç ana islevi yerine getirecek sekilde örgütlendigini kaydeden Elvan, bu maddelerin insan haklarinin korunmasi ve gelistirilmesi, kamu ve özel sektörde ayrimciligin önlenmesi ve iskence ve kötü muameleyle mücadele oldugunu açikladi. Bu konularin tasarida, taraf olunan uluslararasi sözlesmeler, AB müktesebati ve örnek ülke uygulamalari dikkate alinarak bütünsel bir bakis açisiyla düzenlendigine dikkati çeken Elvan, kurumun temel olarak insan haklarinin korunmasina, gelistirilmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik egitim ve bilinçlendirme çalismalari yapacagini, gerektiginde insan haklari ihlallerini resen inceleyecegini ifade etti.
11 ÜYEDEN OLUSAN KURUL DÖRT YIL SÜREYLE VE TAM ZAMANLI OLARAK GÖREV YAPACAK
Kurumun hukuken taninmis hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrimciligin önlenmesi faaliyetlerini yürütecegini belirten Elvan, "Ayrimcilik yasagi, kamu kurumlarinin islemlerinin yanisira özel sektörde mal ve hizmet sunumu, istihdam ve sosyal hizmetlerle ilgili uygulamalari da kapsamaktadir. Ayrimci fiil ve uygulamalara karsi magdurlar tarafindan Kuruma sikâyet basvurusu yapilabilecektir. Ayrica Kurum gerekli görmesi halinde basvuru olmaksizin resen inceleme yapabilecektir. Kurul, ilk asamada taraflari uzlastirma yoluyla basvuruyu sonuçlandirmaya çalisacaktir. Bunun mümkün olmamasi halinde gerektiginde taraflari dinleyerek veya tanik ve bilirkisiye basvurarak nihai kararini verecektir. Ihlal karari vermesi halinde ayrimcilik yapan tarafa bin ila 15 bin Türk Lirasi para cezasi verebilecektir. Ayrica Kurum, iskence ve kötü muameleyle ilgili Birlesmis Milletler sözlesmesi çerçevesinde 'ulusal önleme mekanizmasi' olarak görev yapacaktir. Bu kapsamda Kurum ceza ve tutukevleri, bakimevleri, siginma evleri gibi yerlerin denetlenmesi, sikâyetlerin incelenmesi ve sorunlarin tespit edilerek çözüm için önerilerde bulunulmasiyla yetkilendirilmektedir. Kurum, idari ve mali özerklige sahiptir. Kurumun karar organi olan Kurul, görevlerini bagimsiz olarak yerine getirecektir. Kurul üyeleri, üyelik sartlarini kaybetmeleri veya görevlerini sürdüremez hale gelmeleri disinda görevden alinamayacaktir. 11 üyeden olusan Kurul, dört yil süreyle ve tam zamanli olarak görev yapacaktir" ifadelerini kullandi.
Elvan, bu itibarla Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu'nun üyelerin tam zamanli olarak görev yapmasi, Kurulun daire ve komisyonlar halinde çalisabilmesine imkân taninmasi, Kurul Baskani ve üyelerin statülerinin yükseltilmesi, personel sayisinin iki katina çikarilmasi ve Kurula idari para cezasi uygulama yetkisi verilmesi suretiyle mevcut Türkiye Insan Haklari Kurumu'na göre çok daha güçlü ve etkin bir kurum olarak yapilandirildigini dile getirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284