Devlet Ana Süt Bankasi Açiyor

Saglik Bakanligi, asirlardir uygulanan `Süt annelik` anlayisini modern dünyaya uyarlamak için harekete geçti. Bu çerçevede Süt Bankasi kurulacak, anne sütü yetersiz olan bebekler mama yerine yine dogal beslenecek

Devlet Ana Süt Bankasi Açiyor

Saglik Bakanligi, gelecek 4 yillik stratejisine iddiali bir hedef koydu. ABD, Kanada, Avustralya ve Italya gibi ülkelerde uygulanan 'Süt bankasi' sistemini mercek altina alan bakanlik, asirlardir yasam bulan 'Süt anne' anlayisini, gelisen dünya sartlarina uyarlamayi planliyor. Bakanligin yeni stratejisi su cümlelerle açiklandi:
"BEBEKLERIN ilk 6 ay sadece anne sütü almasi, 6 ay ve 2 yas arasinda ek gidalarla birlikte anne sütüne devam etmesi farkindaligini artiracak egitimler ve kampanyalar düzenlemek. Yenidogan ve bebek izlem protokollerini güncellemek. Akut beslenme bozuklugunu önlemek için anne sütü bankaciligi programini gelistirmek ve uygulamak. Bebeklere vitamin ve mineral takviye programlarini iyilestirmek ve sürdürmek. Kronik beslenme bozuklugunu önlemek için 6-24 aylik çocuklarin anne sütü yaninda saglikli beslenmesinin desteklenmesine devam etmek."
PASTÖRIZE EDILECEK
- SÜT bankasi ilk asamada prematüre bebekler için kullanilacak. Kan bagisinda oldugu gibi yine gönüllülük esas. Donör olacak anneler, belli araliklarla saglik testinden geçirilecek.
- DONÖRLERDE 'Alkol, silgara, uyusturucu vs kullanmama, Hepatit B, Hepatip C, HIV, verem gibi bulasici hastaliklara sahip olmama' gibi kriterler aranacak.
- DONÖR olacak anne, merkezde sütünü ilgili saglik uzmanlarina birakacak. Bu süt daha sonra pastörize edilerek ihtiyaç duyan annelere verilecek. Böylece özellikle prematüre bebeklerin mama yerine anne sütüyle daha kisa sürede yasama tutunmasi, bagisiklik mekanizmasinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
- SÜTÜ alan aile, hangi donörün sütünü kullandigini bilecek, gerekirse o aileyle irtibat kurabilecek.
Pastörize edilmeli
ÇOCUK Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Ipek Akman: Süt bankasinin kurulmasi yararli olur, ama birinci prensip güvenlik ve hijyendir. Süt verecek annenin, kan bagisi yapan donör gibi periyodik dönemlerde testten geçirilmesi gerekir. Sütler pastörize edilmelidir. Bu islem ne yazik ki sütteki bazi bagisiklik hücrelerinin ölmesine, antikor miktarinin azalmasina yol açar. Sütün besin degerinde ise degisiklik olmaz. Buna ragmen banka sütüyle beslenen bebeklerde enfeksiyonlar formül mamayla beslenenlerden daha az görülmektedir.
Dünyada durum ne?
ILK anne sütü bankasi 1909'da Viyana'da kuruldu, 1940'larda tüm Avrupa'da yayginlasti. Avrupa'daki süt bankalarinin olusturdugu aga HUMANE adi verildi. 1985'te Kuzey Amerika Anne Sütü Bankasi Birligi'nin (HMBANA) kurulmasiyla ABD, Kanada ve Meksika'da profesyonel bir yönetmelik olusturuldu.
Sistem nasil isliyor?
YURT disinda sistem söyle isliyor: Donör anneden alinan süt 30 dakika süreyle 63 dereceye kadar isitiliyor. Bu sürenin sonunda hizla sogutularak 10 derecenin altina getiriliyor. Böylelikle anne sütü 15-45 derece arasinda çok kisa bir süre kaliyor ve mikroorganizma çogalma riski azaliyor. Anne sütü pastörize edildikten sonra donduruluyor ve isteyen hastanelere donmus halde iletiliyor.
Aksam
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284