Devlet Bu Memurlarin Pesinde

Emekliye ayrildiktan sonra baska bir kamu kurumunda yeniden çalismaya baslayan ancak emekli maasi kesilmeyen memurlar yakin takibe alindi.

Devlet Bu Memurlarin Pesinde

Yaklasik bin memurun çifte maas aldigi tespit edilirken, bu sayinin daha da fazla olabilecegi ifade ediliyor. SGK yetkilileri, bütün kurumlar arasinda entegre sistem bulunmadigi için çifte ödemelerin önüne geçilemedigini belirtiyor.
Zaman'in haberine göre; Kurumlar arasindaki koordinasyon eksikligi sebebiyle yaklasik bin memura devletten çifte maas verildigi tespit edildi. Bu kisilerin hem memur maasini hem de emekli maasini birlikte aldiklari belirlendi.
BUGÜNE KADAR ALDIKLARI PARA MAASLARINDAN KESILECEK
Emekli maaslari kesilirken, bugüne kadar aldiklari da taksitler halinde geri tahsil edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, çifte maas alan kisi sayisinin daha da fazla olabilecegini belirtiyor. En düsük devlet memuru emeklisi maasinin 1.042 lira oldugu dikkate alindiginda 'çifte maas' sebebiyle yillik en az 12 milyon 504 bin lira fazladan ödeme yapildigi ortaya çikiyor.
Devletten emekli olanlarin, yine bir kamu kurumunda memur olarak çalismaya baslamalari halinde, emekli maasi kesiliyor. Bunun için de sahislarin, çalismaya basladiklarini SGK'ya bildirmeleri gerekiyor. Ancak ortaya çikarilan bin kisinin, yeniden memur olarak çalismaya basladiklarini kuruma bildirmedikleri ve hem emekli maaslarini hem de memur maaslarini almaya devam ettikleri belirlendi.
Halen 2 milyon 688 bin memur ve 1 milyon 879 bin memur emeklisine maas ödeniyor. Ancak ortaya çikan son durum, bu rakamin bir bölümünün mükerrer kisilerden olustugunu ortaya koydu. SGK yetkilileri, devletin bütün kurumlari arasinda entegre bir sistem bulunmadigi için çifte ödemelerin önüne geçilemedigini belirtiyor.
ÇIFT MAAS ALAN BIN KISI TESPIT EDILDI
Yapilan denetimlerde iki maas aldigi tespit edilen 1.000 kisinin emekli maasi kesildi. Fazladan aldiklari emekli maaslarinin geri alinabilmesi için de formül arandi. Geçen hafta Meclis'te kabul edilerek kanunlasan torba yasaya bir madde eklendi. Bu madde ile memur olan bu kisilerin aldiklari fazla maaslara iliskin borçlari yapilandirildi. Fazladan aldiklari emekli maaslarini taksitler halinde ödemelerine imkan tanindi.
SGK yetkilileri, devletin bütün kurumlari arasinda entegre bir sistem bulunmadigi için çifte ödemelerin önüne geçilemedigini ifade ediyor. Örnegin belediyede ise baslayan bir kisinin, ayni zamanda emekli ayligi aldiginin tespitinin çok zor olduguna dikkat çekiliyor. Çifte maas alan kisilerin durumun tespit edilmesi halinde ise bu ayliklarin geri alinacagini belirten yetkililer, memur olarak çalismaya baslayan emekli memurlarin bu durumunu SGK'ya bildirmesi çagrisinda bulunuyor.
En düsük devlet memuru emeklisinin maasi 1.042 lira. Ortalama memur emeklisi maasi ise 1.121 lira. Çifte maas alan memurlarin tamaminin en düsük düzeyden emekli ayligi aldigi kabul edilse bile devletin aylik kaybi 1 milyon 42 bin lira oluyor. Çifte maastan dolayi bir yillik kaybi ise 12 milyon 504 bin lira tutuyor. Ortalama maastan hesaplandiginda ise yillik kayip 13 milyon 425 bin liraya çikiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptigi tespitlerle bu kaybin önüne geçildi. Fazla ödenen paralar geri alinacak.
Kaynak: Haberler 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284