Ermenek Maden Faciasi Davasi Basladi

Karaman’in Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen ve 18 isçinin hayatini kaybettigi maden faciasiyla ilgili açilan 3’ü tutuklu 16 sanikli davanin ilk durusmasi basladi.

Ermenek Maden Faciasi Davasi Basladi

Durusma öncesinde Ermenek Adliyesi çevresinde çevik kuvvet ekipleri genis güvenlik önlemleri aldi. Ermenek Agir Ceza Mahkemesi’nde 80 kisilik salonda görülen davanin ilk durusmasina, 3’ü tutuklu 6 sanik, hayatini kaybeden madencilerin yakinlarindan yaklasik 30 kisi, STK temsilcileri, maden ocagi yönetim kurulu adina gelenler, sanik yakinlari, 10 sanik avukati, 12 müsteki avukati olmak üzere toplam 22 avukat ve çok sayida gazeteci katildi. Tutuksuz saniklardan 5’i daha önce talimat üzerine ifade verdiginden durusmaya katilmadi.
DURUSMA BASLAMADAN ARA VERILDI
Durusma salonuna tutuklu saniklar alindigi sirada madenci aileleri büyük tepki gösterdi. Madenci yakinlari saniklara bagirmaya basladilar ve bir madenci yakini çanta firlatti. Aileler, “Kömür derdine evlatlarimizi yediniz” diye tepki gösterdi. Hayatini kaybeden madencilerden Ali ve Kerim Haznedar kardeslerin babasi Sükrü Haznedar sakinlestirilmeye çalisildi ancak sakinlesmeyince salondan disari alindi. Bu sirada madenci yakinlari arasinda bulunan kadinlardan fenalasanlar oldu ve salona jandarma takviye edildi. Fenalasan madenci yakinlarina adliyenin arka girisine getirilen ambulansta müdahale edildi. Yasananlar üzerine Mahkeme Baskani durusmaya baslamadan ara verdi. 15 dakika sonra aileler sakinlesince saniklar tekrar salona alindi. Ailelerin saniklara tekrar tepki göstermesi üzerine Mahkeme Baskani ailelerden kendisini dinlemelerini isteyerek, “Saniklar burada olmadan yargilama olmaz. Yargilamanin saglikli olmasi için uygun ortamin olmasi lazim. Bu sekilde yargilama olmaz. Herkes bu mahkeme sonunda hak ettigi cezayi alacak” dedi. Aileler ise, “Kendinizi bizim yerimize koyun, bir tas çorbayi çocuklarimiza çok gördüler” diyerek tepki gösterdi. Bir madencinin yakini da, “Bu mahkeme burada bitsin, bunlari da suya atalim” dedi.
Müsteki avukatlarinin 166 sayfalik iddianamenin tek tek okunmasinin uzun sürecegini, bu yüzden okunmus sayilmasi veya özetinin okunmasini talep etmeleri etmeleri üzerine Mahkeme Baskani, “CMK’da okunur diyor” diyerek talebi kabul etmedi.
Sanik avukatlari ailelerin tepkileri üzerine, Mahkeme Baskanina, “Mahkemenin huzurunu saglayin, müdahale edin, böyle olmaz diyerek” tepki gösterirken, müsteki avukatlari bunun üzerine, “Onlar hakaret etmiyor, acilarini dile getiriyorlar” seklinde karsilik verdi.
18 MADENCI HAYATINI KAYBETMISTI
28 Ekim 2014 tarihinde Ermenek ilçesinin Pamuklu köyünde bulunan Has Sekerler Madencilik Sirketi’ne ait linyit ocaginda eski ocakta biriken suyun basmasi sonucu 18 isçi mahsur kalmis, 38 gün devam eden kurtarma çalismalarinda degisik zamanlarda 18 isçinin cansiz bedenine ulasilmisti. Sorusturmayi yürüten Ermenek Cumhuriyet Bassavciligi’nin hazirladigi 166 sayfalik iddianameyle Ermenek Agir Ceza Mahkemesi’nde dava açildi. Iddianamede yer alan tutuklu saniklar Has Sekerler Madencilik Sirketi’nin sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi Müdürü ve hissedari Abdullah Özbey ve ayni sirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile tutuksuz saniklar Ermenek Cenne Linyit Madencilik Sirketi isletme müdürü M.Z. ve Has Sekerler Madencilik Sirketi’nin daimi nezaretçisi maden mühendisi Y.Ö’nün de aralarinda bulundugu 14 sanik, “Bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne neden olma” suçundan 20 yildan 25 yila kadar hapis istemiyle yargilaniyor. Diger saniklar barut biriminde görevli isçi N.Ö. “Yetkisi olmadigi halde belgelere imza atmak”, puantör M.A. da “Faciayi bildirme yükümlülügünü ihlal” suçlamasiyla yargilaniyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284