Ermenek Maden Faciasi Davasinda Taniklar Dinleniyor

Karaman’in Ermenek ilçesinde bir madende eski galeride biriken suyun basmasi sonucu 18 isçinin hayatini kaybettigi maden faciasi davasinin üçüncü durusmasinda faciadan sag çikan isçiler tanik sifatiyla dinlendi.

Ermenek Maden Faciasi Davasinda Taniklar Dinleniyor

Ermenek Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu saniklar Saffet Uyar, Abdullah Özbey, Ali Kurt ile tutuksuz yargilanan Cemile Karaca, Nuray Yetis ve taraf avukatlari ve madenci yakinlari katildi. Saniklar durusmanin yapilacagi salona yogun güvenlik önlemi altinda alindi. Durusmanin sabah oturumunda maden kazasindan sag kurtulan taniklarin ifadeleri dinlendi.
MAGDUR AILELERE PARA TEKLIF EDILDIGI IDDIASI
Maden faciasindan sag çikan ve vagoncu olarak çalisan Mesut Öner ifadesinde sunlari kaydetti:
“Yemege oturmustum, yemekten sonra üst taraftan gürültü sesleri geldi. Vagon suyla doldu. Yukari çikip çikmama konusunda tereddüt ettim. Ahmet agabey ben bir bakiyim geleyim dedi. Su basti galiba dedi. Daha sonra biz Ahmet agabeyle kosmaya basladik. Ben yukari dogru çiktim. Yukari çikarken kablolar yanmaya basladi nefes almakta zorlandim. Içeri su basti diye disariya bagirdim. Ben ‘ambulansi, itfaiyeyi arayin’ dedim. Agabeyin biri ‘önce patronlari arayacagiz kimseye haber etmeyin’ dedi. Yavuz bey, ‘isçilerim gitti’ diye içeri girdi. O da bayildi. Köyde aldigim duyumlar magdurlara para teklif edildigi yönünde ama bana kimse gelmedi” dedi.
Avukatlarin sorularina da cevap veren Mesut Öner, çalistiklari sirada kömürlerin islak ve sizinti oldugunu söyleyerek, orada çalisan yetkililerin de bunu bildigini öne sürdü. Müfettisler geldiginde bazi galerilerin kapatildigi daha sonra müfettisler gidince tekrar açildigina dair sorunun sorulmasi üzerine Mesut Öner, soruya "evet" verdi.
Tanigin konusmasi esnasinda madenci yakinlari taniga tepki gösterdi. Taniga “Yalan söylüyorsun, dogrulari söyle, satilmis” seklinde bagiranlar oldu. Salonda gerginlik artinca mahkeme baskani aileleri sessiz olmazlarsa salondan disari çikaracagi yönünde uyardi.
“MÜFETTIS GELDIGINDE BAZI GALERILERI KAPATIRDIK”
Çavus Mustafa Elibol ise, “Suyun patladigi yerde bildigim kadariyla 15 metrelik baca vardi. Bu haritaya islenmemis. Eski bir ocaga çok yaklasildigindan kaynaklanan bir kaza. O sabah arkadaslarin çogu ilk defa ise geldi. Birçogunu tanimiyordum. Hiçbir sorun yoktu. Saat 10’da sef geldi. Sefle madeni gezdik. Bir sorun yoktu. Yemek saatinde yemege oturduk. 6 arkadas bir araya oturduk. Yemek yerken önce pis kokulu bir rüzgar geldi. Biz telasla ayaga kalktik. Yanimdaki 6 kisiyle biz disari çikabildik. Digerleri çikamadi. Suyun patladigi yerde yarim saat önce sefle konusmustuk bir sorun yoktu. Mühendisimiz Yavuz bey bana suyun geldigi yerden numune aldik Karaman’a gönderdik. Su içilebilir raporu çikti dedi. Çalismaya devam edebilirsiniz demisti" ifadelerini kullandi.
Hakim madende sondaj makinesi var miydi sorusu üzerine tanik Çavus Mustafa Elibol, “Sondaj makinesi yoktu. 3 metrelik sondaj makinesi vardi o da sadece taslarda kullaniliyordu. Diger ocaklardaki sondaj makinelerinden yoktu” diye cevap verdi. Hakim müfettis geldiginde kapattiginiz galeriler oluyor muydu diye sordu? Tanik cevap olarak, “Müfettis geldiginde mühendis sefe talimat verirdi. O da bize söylerdi. Biz de bazi galerileri kapatirdik. Müfettisler gidince yeniden açardik” dedi.
MADENCI ÇOCUGU TANIGA, “SEYTAN SENI ÇARPMIS” DIYE BAGIRDI
Yemek yedikleri sirada asagidan hafif hafif bir rüzgar estigini anlatan Usta Kerim Pinarli da, "Rüzgar siddetlendi. Ben ‘böyle bir sey görmedim’ dedim. Gelen rüzgar yemek tabaklarimizi birbirine karistirdi. Burada bir anormallik var dedik. Ilerden birisi bize ‘gelmeyin, kaçin’ dedi. Biz geri döndük. Virajli yere geldigimizde arkamiza döndük baktik hiç gelen yoktu. Biz dogru birinci desendereye tirmandigimizda Mustafa Elibol bana ‘su patladi’ dedi. Biz durmadik Ali Gündogdu ile beraber disari çiktik. Yukardan Yavuz Özsoy ‘ne oldu’ diye bagirdi. Biz ‘su patladi, buraya gelmeyin’ dedik. Tekrar geriye döndük baktik Naci Özsoy baygin sekilde yere yatmisti. Sonra bunlara maske taktik. Disariya çiktik. Olay ani bu sekilde oldu" diye konustu.
Kerim Pinarli’nin konusmasi sirasinda madenci yakini yalanci, dogrulari söyle diye bagirdi. Mahkeme Baskaninin uyarilarini dinlemeyen madenci yakini görevliler tarafindan salondan disari çikarildi.
Sanik avukatinin kapatilan maden ocagi tekrar açilirsa madende yeniden çalisir misin? sorusuna tanik Pinarli ‘tabi baska ne yapalim’ deyince müsteki avukatlari sorulan soruya itiraz etti. Itiraz eden avukat, ‘Bunlar fakir insanlar çalismayip ne yapacaklar bu sekilde soru olmaz’ seklinde tepki gösterdi. Madenci yakinlarindan bir çocuk aglayarak, ‘seytan seni çarpmis, seytan seni çarpmis, dogru söylemiyorsun’ diye bagirinca mahkeme baskani küçük çocugun susturulmasini istedi. Dinlenen taniklarin ardindan mahkeme baskani durusmaya ara verdi.
18 MADENCI HAYATINI KAYBETMISTI
28 Ekim 2014 tarihinde Ermenek ilçesinin Pamuklu köyünde bulunan Has Sekerler Madencilik Sirketi’ne ait linyit ocaginda eski ocakta biriken suyun basmasi sonucu 18 isçi mahsur kalmis, 38 gün devam eden kurtarma çalismalarinda degisik zamanlarda 18 isçinin cansiz bedenine ulasilmisti. Sorusturmayi yürüten Ermenek Cumhuriyet Bassavciligi’nin hazirladigi 166 sayfalik iddianameyle Ermenek Agir Ceza Mahkemesi’nde açilan davada tutuklu saniklar Has Sekerler Madencilik Sirketi’nin sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi Müdürü ve hissedari Abdullah Özbey ve ayni sirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile hakkinda yakalama karari bulundugu halde firari olan Has Sekerler Madencilik Sirketi’nin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy’un da aralarinda bulundugu 3’ü tutuklu,1’i firar 14 sanik, “Bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne neden olma” suçundan 20 yildan 25 yila kadar hapis istemiyle, tutuksuz yargilanan diger 2 saniktan barut biriminde görevli isçi N.Ö. “Yetkisi olmadigi halde belgelere imza atmak”, puantör M.A. da “Faciayi bildirme yükümlülügünü ihlal” suçlamasiyla yargilaniyor.
DURUSMA ARASINDA MADENCI YAKINLARI TANIKLARA VE BAZI AVUKATLARA TEPKI GÖSTERI
Durusma arasinda madenci yakinlari, mahkemede ifade veren taniklara ve sanik avukatlarinin bazilarina koridorda tepki gösterdi. Çikan gerginlikte madenci yakini küçük bir çocugunun elini kapiyi vurunca elinden yaralandi. Yarali çocuk ambulansla tedavisinin yapilmasi için Ermenek Devlet Hastanesi'ne götürüldü.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284