Gurbette Bayram Coskusu

Iki yl evvel sosyal-kültürel-yardim-sanatsal-egitim ve sportif faaliyetler yapmak amaciyla kurulan `BizBize Karaman Vakfi` ve `BizBize Hollanda Platformu`, ilkini geçen yil gerçeklestirdigi; ailesi –akrabasi yaninda olmayan, ögrenci, yasli ve yalniz kimselere yönelik `bayram yemegi` etkinligini bu bayramda da düzenledi.

Gurbette Bayram Coskusu

Mehmet Ali Topcu – ROTTERDAM
Bayram yemegine Rotterdam Baskonsolosu Togan Oral, Hollanda Sosyal Demokrat Isçi Partisi (PvdA) milletvekili Tunahan Kuzu, Kocatepe Camii Baskani Ahmet Gündogdu, BizBize Karaman Vakfi Baskani Fehmi Uzun ile vatandaslarimiz katildi.
"Yapilmayani yapmak, her seyden önemlisi toplumumuzun faydasina çalismalar tertip etmek" parolasiyla kurulan BizBize Karaman Vakfi, kurban bayraminin ilk günü Hollanda Diyanet Vakfi (HDV) Rotterdam Kocatepe Camii'nde düzenledigi 'bayram yemegi' geleneksel hale getiriliyor.
Selam Sucuk ve Abrikoos Restoran’in katkilariyla gerçeklestirilen program Din Görevlisi Abdullah Dursun tarafindan okunan Kuran tilaveti ile basladi. BizBize Karaman Vakfi adina hos geldiniz konusmasi yapan Baskan Fehmi Uzun, özellikle bayramin ilk günü ailesinden uzak, kimsesi ve yakini yaninda olmayan vatandaslarimiz için tertip edilen programin amacina ulastigini söyledi. Uzun, "Geçtigimiz yil ilkini gerçeklestirdigimiz bu anlamli program, bundan sonraki yillarda da tertip edilmesi en büyük dilegimiz” seklinde konustu.
Bayram yemeginde bir konusma yapan Rotterdam Baskonsolosu Togan Oral, bu anlamli programin inisiyatifini üstlenen BizBize Karaman ve BizBize Hollanda yönetimini tebrik ediyorum, dedi.
-AKTIF OLMAMIZ LAZIM-
Rotterdam Baskonsolosu Oral söyle konustu: “Ne kadar güzel ki, yurtdisinda da Anavatanimizdan binlerce km uzakta, yine birarada yine böyle bir muhabbet içerisinde bayrami kutlamak nasip oldu. Bazi seyleri yasarken ne kadar sansli oldugumuzu farketmiyoruz ve düsünmüyoruz. Hepiniz biliyorsunuz ki, dünyanin çesitli yerlerinde her inançtan insanlar, çocuklar, kadinlar maalesef bayrami bizim gibi huzur ve güven içerisinde kutlayamiyorlar. Onlar çok çesitli sikintilarla, savaslarla mücadele içerisindeler. O yüzden bu güzel bayram sofralarinda bu nimetlerden faydalanirken bunu da aklimizin bir kösesinde tutup, onlar içinde kaygilanip ve mümkünse elimizden gelen yardimlari yapmamiz lazim. Bizler sayet bu çati altinda huzur ve güvendeyiz deyip, etrafimizda ne oldugu ile ilgilenmezsek, gün gelir o disardaki firtinalar buralara da sirayet edebilir. O yüzden bizim aktif olmamiz lazim. Bu tür toplantilari daha da büyüterek bu mutluluklari sadece kendi kendimize degil, ihtiyaci olanlara o sicakligi bulamayanlara (sadece Türk vatandaslarini ve Müslümanlari kastetmiyorum) bu gibi programlarla göstermemiz lazim. Hollanda Türk toplumu Hollandanin geleceginin garantisi oldugunu, buradaki toplumun harci oldugunu göstermek zorunda.”
Hollanda Sosyal Demokrat Isçi Partisi (PvdA) milletvekili Tunahan Kuzu ise, “Dünya üzerinde gelismeler var, bunlar üzerinde durmak istiyorum. Bu gelismeler Hollanda’ya, dolayisiyla Hollanda Türk toplumuna neler getirip, neler götürebilecegini ele almamiz gerekiyor. Hollanda’da yaz tatili döneminde oynanan Dünya Futbol Sampiyonasi’nda, Hollanda Milli takimini oynadigi maçlarda burada yasayan Türk toplumu olarak destekledik, o sevince bizde ortak olduk. Hollanda toplumuna ne denli uyum sagladigimizi bu turnuvada göstermis olduk. Ukrayna’da meydana gelen uçak kazasinda ölen Hollandalilar için bizde Hollandali dostlarimizla üzüldük, yas tuttuk.”
-DAHA FAZLA SORUMLULUK ALMALIYIZ-
“Benim burada en fazla rahatsizlik duydugum mesele, Hollanda’da suanda asiri uçlarin gerçekten tavan yapmasi ve sivrilmesi. Bir tarafta Islam adina, kendini Müslüman sayip, Islama en büyük zarari veren kisi ve guruplar, suanda Müslümanlarn en büyük provakötürü olmus durumda. Hollanda’daki Türk STK’lar ve Müslümanlar olarak kendimizi daha iyi sekilde ispat ederek, bu tür organizasyonlarla iyi örnek olup, bizim terör gibi olumsuz seylerle alakamizin olmadigini göstermemiz gerekiyor. Diger taraftan Hollanda Parlamentosu’nda kini ve nefreti sürekli körükleyen siyasi bir parti var. Hollanda’da yapilan son kamuoyu arastirmasinda, Hollanda toplumunda yasayan insanlarin yüzde 40’nin Müslümanlar hakkinda negatif düsündügü ve yarisinin Islam dininden korktugunu gösteriyor. Kurban bayramini kutluyoruz, korkacak ne var, neden korkuyorlar? Bir baska ankette de, bundan yarim asir önce gelen dedelerimiz bandolarla karslanirken, simdilerde ise o neslin torunlarini, bandolarla geri ugurlayacak dereceye gelmisler. Neden, niçin bu duruma geldik? 50 yl boyunca acaba biz neler yaptik, bunu kendimize sorgulamamiz gerekir. Simdiye kadar neler yaptik, bundan sonra neler yapmaliyiz, bunu kendimize sormaliyiz. Suanda yasadigimiz huzuru devam ettirmemiz için, elimizi tasin altina koyup, daha fazla sorumluluk almaliyiz. Kendimizi çok daha iyi ifade ederek, bu tür programlar vasitasiyla Hollandalilara da sorumlulugumuzu göstermemiz gerekir. Herkesin bayramini tebrik ederim.” ifadelerini kullandi.
Programinda, organizasyonun gerçeklesmesinde katki saglayan ve emegi geçenlere BizBize yönetimi ve gönüllülerine çiçek takdim edildi.
TRT TÜRK tarafindan da yaynlanan bayram yemegi programi, gurbetteki bayram coskusunu anavatana yansitti. BizBize Karaman Vakfi Yönetim Kurulu: Erkan Özçelik, Ercan Uyrum, Recep Çakil, Mehmet Ali Topcu, Fehmi Uzun, Ali Beke Serçeli, Ali Kondu, Nusret Öksüz.
Bayram yemegine katilan vatandaslarimiz da, “Çok anlamli, yerinde ve desteklenmesi sart” olan bu etkinligin her yil geleneksel hale getirilmesini arzu ettiklerini dile getirdiler.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284