Hollanda’daki Karamanlilar Iftarda Bulustu

Hollanda’daki Karamanlilarin biraraya gelerek olusturduklari Hollanda Karamanlilar Vakfi (HOKAV) tarafindan Schiedam kentinde iftar programi düzenledi ve yeni dönem için bazi projeler açiklandi.

Hollanda’daki Karamanlilar Iftarda Bulustu

Mehmet Ali Topcu - SCHIEDAM
Birlik ve beraberlik ortaminin tesis edilmesi amaciyla tertip edilen iftar yemegine Rotterdam Baskonsolosu Togan Oral basta olmak üzere Hollanda Karamanlilar Vakfi bünyesinde faaliyetler yapan köy derneklerinin temsilcileri, HOKAV ve BizBize Karaman yönetim kurulu üyeleri, isadamlari, siyasiler ile Karamanlilar katildi.
Hokav geçici baskani Mehmet Kabakyer konusmasinda Hokav’in amaç ve hedefleri, geçici yönetimin faliyetleri / çalismalari, yil sonuna kadar yapilacak faaliyet çizelgesi, yeni yönetim yapilanmasi, yeni yönetimde olusturulacak komisyonlar ile yeni yönetim tüzügü ve seçimi konusunda katilimcilara açiklamalarda bulundu.
Hokav Geçici Baskani Kabakyer, “Hollanda Karamanlilar Vakfi HOKAV, 15 yil önce Nusret Öksüz, Ugur Sen ve güzide arkadaslarinin gayreti ile Hollanda-Karaman ekseninde hemsehrilerimiz için dil, din ve kültür alaninda faaliyetlerine basladi. HOKAV Hollanda’da yasayan Karaman’li hemsehrilerimiz için geçtigimiz 15 yilda sosyal anlamda, gelecegimize sahip çikma anlaminda, hemsehrilericilik ve dostluk baglarinin güçlenmesi anlaminda önemli, örnek gayretleri ve faliyetleri olmustur. Bu baglamda vakfimizin örnek hemsehri faaliyetleri Hollanda’da yasayan Karamanlilar’in sosyal anlamda da zirverye çikmasi noktasinda büyük bir sans olmustur.”
“Geçtimiz zaman zarfinda vakfimiz yaptigi görüsmeler ve edindigi izlenimler dogrultusunda yeni bir yönetim yapilanmasina gidilmesini uygun görmüstür. Özellikle Karamanlilar için gayret gösteren, faaliyet düzenleyen derneklerin tek bir çatida toplanmasi, bölünmeyi önlemek, enerji ve sinerji olusturmak için, güçte birlik, fikirde birlik ve faaliyette birlik prensibinden yola çikilarak yeni bir olusuma gidilmistir.”
“Kar-Fed”
“15 yildir faaliyet gösteren “HOKAV” ve 3 yildir faaliyet gösteren “BizBize Karaman” vakiflari, Hollanda Karamanlilar Federasyonu (Kar-Fed) çatisi altinda birlesmesine, yeni yönetim ve yeni olusumla faaliyet ve projelerine devam etme karari almistir. 1 Ocak 2015 tarihinde Kar-Fed yeni yönetimiyle faaliyetlerine start verecektir. Yeni yönetim olusturma sürecine kadar halihazirdaki 7 kisilik geçici yönetim; Cemal Simsek, Muzaffer Çetin, Tugba Harmankaya, Hasan Güzel, Ali Kondu, Mustafa Duyar, Mehmet Kabakyer baskanliginda gerekli altyapi çalismalarina hiz verecektir.”
“Toplumumuzun her alaninda büyük bir zenginlik ve güçlü bir altyapi bulunmaktadir. Yasadigimiz ülkede toplumun mayasini hemseri dernekleri olusturur ve bu konuda yapilacak çok is ve görev bulunmaktadir. Bundan sonraki yaptigimiz ve yapacagimiz tüm çalismalarda, bu ülkede yasayan ve Karaman’in degisik köylerinden gelmis hemsehrilerimizi ve çocuklarini gelecege hazirlamak, hayat standartlarini yükseltmek için dil, din ve kültür alaninda islevsel projeler üreterek ve bu projeler ile dostluk, hemserilik ve kardeslik baglarini güçlendirerek ileriye dogru yepyeni bir Hollanda Karamanlilar kültürü olusturmak temel hedefimiz olacaktir.” seklinde konustu.
Iftar yemeginde tavsiyelerde bulunan Rotterdam Baskonsolosu Togan Oral, “Yurtdisinda ramazani birlikte yasamak bence baska bir keyif. Bugün bu ortami hazirlayan tüm ekibi tebrik etmek istiyorum. Gerçekten simdiye kadar görmeyi arzu ettigimiz tarzda birlik ve beraberlik atmosferi var. Biz bu yola neden çiktik sorusunun içi doldurulmus. Gerçekten helal olsun. Sizin bu çalismaniz umarim diger derneklere de örnek olur. Sizi yürekten tebrik ediyorum. Hedefe nasil ulasiriz, bu noktada kafa yorulmus ve bu kagida dökülmüs, bu çok güzel. Yolunuz açik olsun.”
Kadinlarimiz da yönetimlerde yer almali
“Hollanda’da 40 binden fazla Karamanli var diyorsunuz, ama ben 20 bin diyorum. Nedeni, olusumunuzda kadinlara yer vermemeniz, bu durum beni çok üzdü. Federasyonun yapisini anlattiniz, köy derneklerinden temsilciler saydiniz ancak bir tane kadin yok. Slidrecht kentinde bulunan Ulu camii yönetimi tamamen kadinlardan olusuyor. Bu ne kadar güzel bir örnek. Sizler bu yola çikarken toplumun tamaminin destegini alamazsaniz yari yolda kalirsiniz. O yüzden ben kadinlarimizin ve gençlerimizin bu olusumda mutlaka yer almalarini sizden rica ediyorum. Kadinlar ve gençler olmadan bu is eksik olur, sizi bu konuda elestirmem gerekir. Kadin ve gençlik kollarindan federasyon yönetimde onlardan temsilciler de olsun ki, onlarin ihtiyaçlariia cevap verilsin.”
“Maddiyat olmazsa olmaz, buna katilmiyorum. Bu teknolojik ortamda her yerde, herkesle bir araya gelme zorunlulugu yok, bu dijital olarak mümkün. Maddiyat faaliyet gerçeklestirmek için katkisi olan birsey, ama esas ihtiyaciniz olan sey heyecandir. Içinizde o heyecan var ise sizin paraya pula ihtiyaciniz olmaz. Gönüllülük heyecanini içinizde yasatmazsaniz bu is basariya ulasmaz.”
Karaman ve Hollanda Ortak Noktaniz
“Sizlerin iki ortak noktaniz var. Birincisi, Karaman, ikincisi burada yasiyor olmanizdan ötürü Hollanda. Buradaki faaliyetleri Karaman’da yasayan Karamanlilar yapmiyor, burada yasayan sizler yapiyorsunuz. Amaç, Karaman’daki Karamanlilar’i kalkindirma, onlara hizmet etme federasyonu degildir. Hollanda’daki Karamanlilar’a hizmet etme federasyonu olmasi lazim. Sizler buradaki federasyona ne kadar fazla hizmet ederseniz o oranda Karaman’a da hizmet etmis olursunuz. Zaten simdiye kadar Karaman’a çok sey yaptiniz, ama suan ekonomisi iyi, refah seviyesi yüksek bir Türkiye var, önemli olan sizler için buradaki öncelikleriniz. Sizler yine gönlünüzden geldigince Karaman’a da hizmet etmeye çalisin ama su Hollanda’ya da birazcik hizmet edin. Burada da sizlerin sorunlari var. Burada okumaya çalisan çocuklarimiz, gençlerimiz var onlari lütfen gözardi etmeyelim. Onlarin gelecegini kurtarmak için önce buradan baslayalim. Imkanlariniz el verdigi sürece Karaman’a da katkiniz olur. Lütfen Hollanda’daki Karamanlilar’a yardiminiz, katkiniz önceliginiz olsun. Ben TC. Baskonsolosu olarak bunlari size söylüyorum. Ben istemezmiyim, Türkiye’ye yatirim yapin ama bunu sizler zaten yapacaksiniz. Ama Hollanda’ya da hizmet edelim lütfen. Burada federasyonun logo çalismasini gördüm, tamamen Karaman’i animsatan figürler var ancak Hollanda’yi andiran birsey göremedim. Tavsiyem, Hollanda – Karaman kompozisyonu olan bir logo olsun.” dedi.
Hollanda Suduragi Dernegi Baskani Nebi Sancar, “Vakiflarda vazife yapmak gönüllülük ister. Herkesin durumuna göre özel hayatindan özveri yaparak çalisma yapmasi lazim. Hollanda Suduragi dernegimizi kurali 5 yil oldu. Çok degisik faaliyetler yaptik. Ekonomik basari elde ettik belki ama neslimizin kazanma noktasinda yeterli çalisma yaptigimiz söylenemez. Karfed, köy dernekleriyle beraber olup, ortak hareket edilmesini öneriyorum. Bu olusuma bütün hemserilerimizin destek vermesini istiyorum.” açiklamasinda bulundu.
VVD Partisi eski Milletvekili Fadime Örgü, “Geçmisimizi unutmamamiz gerekir. Ayni köyden, Karaman’in ayni mahallesinden gelen hemserilerimizin burada, ayni ortamda, gurbette ayni kaderi paylasiyor olmasi çok önemli. Bu noktadan hareketle federasyona gerekli destegi herkesin vermesi gerekir diye düsünüyorum. Simdiki yönetime tesekkür ediyorum, destegimiz devam edecek. Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” ifadelerini kullandi.
‘Gurbetçiler Mesire Alani”
Hollanda Çataklilar Dernegi Baskani Mustafa Koçak ise sunlari söyledi: “Hokav’in Karaman’a, 50 bin fidan dikimiyle yola çiktik. Belediye Baskanimiz Ertugrul Çaliskan ve Karaman Orman Müdürü Ismail Çelik ile görüsmelerimizden sonra Mut yolu üzerindeki Gökçe Çamligi ve ayni zamanda mesire alani olan yeri, tadilat yapilmasi kosuluyla Hokav’a 49 yilligina verebilecekleri sözünü aldik. Hokav olarak sözkonusu alana yenilik getirerek Karamanlilarin rahat ve huzurlu bir sekilde piknik yapabilecekleri mesire alani kazandirmak istiyoz. Yapacagimiz yeniliklere örnek verecek olursak parkin girisinin bir tarafina Türk bayragi bir tarafina da Hollanda bayragi dikmek istiyoruz. Ayrica parkin içine Hollanda’nin simgeleri olan ‘Yel Degirmeni’, ‘Tahta Ayakkabi’ ile Hollanda’yi andiran küp evler, peynir figürler yapmak istiyoruz. Hollanda’daki hemserilerimiz yazin izine Karaman’a geldigi zaman kendini evinde hissetmesini istiyoruz. Ayni zamanda bu parkin arka tarafina 50 bin fidani dikenilecegimiz yönünde Orman müdürü Ismail Çelik beyden onay aldik ve mesire yerinin tüm giderlerini Hokav karsilayacak. Ayrica bu alanin adini ‘Gurbetçiler Mesire Alani” diye degistirecegiz.”
Yapilan konusmalarin ardindan iftar yemegi yendi ve gece geç saatlere kadar çay esliginde sohbet yapildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284