Karaman Kadın Dayanışmasıyla Koronayı Yenecek

Karaman Valiliği ve AFAD Karaman İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan “Sevdiklerine Nefes Ol Karaman” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Karaman Kadın Dayanışmasıyla Koronayı Yenecek

10 Aralık 2020 Perşembe günü saat 11’de Lütfi Elvan Kongre Merkezinde yapılan tanıtım toplantısına Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, eşi Munise Işık, İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun, kamu kurum müdürlerinin eşleri, Karaman Belediyesi meclisinde üyesi bulunan siyasi parti temsilcileri, yöneticisi kadın olan sivil toplum kuruluş temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programa kısa süreli katılan Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık salonda bulunan bayan katılımcıları selamlayan kısa bir konuşma yaptı. 
Vali Işık “Kadın Varsa Hayat Vardır”
Burada aranızda tek erkek katılımcı olarak bulunan ve Karaman’da koronavirüsle mücadelede halk sağlığının korunmasında emeği çok fazla olan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Adnan Kurşun’a sizler şahsında teşekkür ederek konuşmama başlamak istiyorum diyen Vali Işık konuşmasında tüm dünyayı etkisi altına alan bir canavarla mücadele ettiklerini söyledi. Vali Işık konuşmasında “Bizler sokakta, işyerinde bu sinsi düşmanla mücadelemizi ettik. Ancak virüs artık evlerimizde. Bu savaşı kazanmanın tek yolu siz değerli kadınlarımızdan geçiyor. Kadının gücüne baştan beri inanan birisi olarak virüsle mücadelede siz değerli kadınlarımıza güveniyoruz. Türkiye’de ilk defa yapılan bu projede emeği geçen bütün arkadaşlarımıza ve siz değerli kadınlarımıza teşrifleriniz nedeniyle ayrıca teşekkür ediyorum” dedi. 
Sevdiklerine Nefes Ol Karaman” projesi açılış konuşması sonrasında Vali Işık İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun ile beraber salondan ayrıldı. Vali Işık’ın ayrılmasından sonra salonda bulunan katılımcılara kamu kurumları tarafından hazırlanan ve koronavirüs temasının işlendiği kamu spotları izletildi.
 Kılınçarslan “Evlerimizin Süper Kahramanları Biz Kadınlar Olacağız”
Projenin Karaman Valiliği kısmında yer alan ve proje sorumlusu olarak görev alan Karaman Valiliği Bilgi İşlem Şube Müdürü Gülsine Kılınçarslan konuşmasına salonda bulunan katılımcılara kendisini tanıtarak başladı. Toplantıyı ilk başta dijital ortamda video konferans olarak yapmayı planladıklarını söyleyen Kılınçarslan katılımcıların bir kısmının dijital platformu rahat kullanamayacakları ve bu sebeple projenin amacına tam olarak ulaşamayacağı endişesi nedeniyle bu buluşmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. “Sevdiklerine Nefes Ol Karaman” projesinin amacının covid-19 salgını ile mücadelede kadın gücünün aktif edilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Kılınçarslan konuşmasında pandemi sürecinde salgını önlemek ve yayılma hızını azaltmak için kısıtlamaların, denetimlerin, yaptırımların artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldiğini ifade etti. Kılınçarslan konuşmasında “Kış şartlarının da etkisiyle evlerimize çekildiğimiz bu zamanda vaka sayılarında da yükselmeler başladı. Bu yükselişe en büyük sebep; maske-mesafe-temizlik kurallarına yeterince uyulmamasının yanında kadınlar arasında yapılan günler, ev gezmeleri, mevlit, taziye, doğum günü partisi gibi sosyal etkinliklerinin devam etmesidir. Dışarda ne kadar tedbir alırsak alalım, evlerin içine müdahale etme imkânımız yok. Bu sebeple koruyucu kuralların evimizde uygulayıcısı ve uygulattırıcısı olan kadınlarımızı daha aktif etmemiz gerektiğini fark ettik. “Sevdiklerine Nefes Ol Karaman” projesi de bu ihtiyaçtan doğdu. Sizlerin desteğiyle başta kadınlarımız olmak üzere ulaşabildiğimiz herkesi bu konuda uyarıp, bilgilendirmek ve bilinçlendirmek istiyoruz. Bu süreçte sayın valimizin eşi Munise Işık “Sevdiklerine Nefes Ol Karaman” projemizin önderliğini yaparak bize güç vererek ayrıca evlerin hanımefendilerine sıcacık ve samimi bir mektupla seslendi. Bu mektupları kadınlarımıza ulaştırma çalışmalarımız başladı”
 Han “Kadının Gücüne İnanan Bir Valimizin Olması Bizler İçin Büyük Bir Şans”
Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan İl Afet Müdürü Şerife Han 22 Mart 2020 tarihinden itibaren yapılan çalışmaları özetlediği konuşmasında Ramazan bayramına sıfır vaka ile giren Karaman’ın bayram sonrasında vakaların patladığı bir il olduğunu söyledi. Afet Müdürü Han konuşmasında “Karaman Valimiz sayın Mehmet Alpaslan Işık göreve başladığında vakalar yönünden Karaman ilimiz günlük açıklanan vaka sayısında ilk sıralardaydı. Geceli, gündüzlü yapılan toplantılar, saha çalışmalarıyla Karaman’da salgını kontrol altına alarak sayılarda düşüşü sağladık. İşyeri, sokak, cadde gibi saha çalışmalarımızda bir şeylerin eksik olduğunu gördük. Bizler sahalardan hiç çıkmasak da mevlit, taziye, doğumgünü kutlamaları gibi koronavirüs yokmuş tarzı davranışlar nedeniyle vakaların artış hızını kesemiyoruz. Bu sebeple koronavirüsle mücadele sürecine kadınlarımızı dâhil edersek süreci daha kısa zamanda atlatacağımıza inanıyoruz. O nedenle siz kadınlarımızın desteğini bekliyoruz” dedi.
 Vali Eşi Işık “Kadın İsterse Her Şey Çok Güzel Olur”
Ülkemizde yaşanan vaka sayısındaki artışın ilimize de yansıdığını belirten Vali Işık’ın eşi Munise Işık selamlama konuşması sonrasında koronavirüs ile mücadelede sağlık personeli başta olmak üzere Emniyet, Jandarma ve diğer kurumların eşgüdümlü olarak çalıştıklarını söyledi. Alınan tüm tedbirlere karşın virüsün yayılma hızının durdurulamadığını söyleyen Vali Işık’ın eşi Munise Işık konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Koronavirüsle mücadelede nerede eksik kaldığımızı sorguladığımızda bu mücadelede en etkin görevlerin biz kadınlara düştüğünü düşündük. Devletimiz sokakları, işyerlerini kontrol edebiliyor ama evleri kim kontrol edecek? Tabii ki evlerin kimi zaman annesi, kimi zaman ablası, kimi zaman kardeşi olan siz değerli hanımefendiler. Biz kadınların ortak özelliği insan neslinin devamı için canımızı ortaya koyma özelliğimiz yani içgüdüsel korumacılık. İşte buradan hareketle bu kadın gücü oluşturuldu. Evdeki annemizi, babamızı, eş ve çocuklarımızı bu salgın hastalıktan en etkin bir şekilde ancak biz koruyabiliriz. Artık başarmak bizim elimizde. Büyük bir katılımla “Sevdiklerine Nefes Ol Projesi”ne destek veren ve buralara kadar teşrif eden siz kadınlarımıza teşekkür ediyorum”  
Haber: Senem Yavuzaslan - Sezer Arpınar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284