KMÜ’de ‘Düsünceler Ve Kavramlar’ Semineri

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Islami Ilimler Fakültesi tarafindan düzenlenen ‘Düsünceler ve Kavramlar’ seminerler dizisinin ilki gerçeklestirildi. Saglik Kültür ve Spor Dairesi VIP Salonunda düzenlenen etkinlige KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel katildi.

KMÜ’de ‘Düsünceler Ve Kavramlar’ Semineri

KMÜ personeline yönelik olarak onbes günde bir persembe günleri saat 15.00’te yapilacak olan ‘Düsünceler ve Kavramlar’ ana baslikli müzakereli seminerde bu hafta ‘Ilah’ kavrami ele alindi. KMÜ Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis’in verdigi seminerde ‘Ilah’ kavraminin Kur’an ve Sünnet’teki kullanim sekilleri ve zaman içerisinde kazandigi anlamlar konusuldu.
“Her birimizin birikiminden ve düsüncelerinden faydalanmak için böyle bir etkinlik baslattik”
Etkinlikte Prof. Dr. Halit Çalis, “Her bakimdan büyüyen ve gelisen üniversitemizin, her biri basli basina büyük bir deger olan personelinin karsilikli olarak birbirinin birikiminden, tecrübelerinden ve görüslerinden faydalanabilecegi bir platform olusturmak istedik. Bu maksatla Islami Ilimler Fakültesi olarak böyle bir etkinlik baslattik. Her onbes günde bir kavrami ele alacagiz. Gerek kavram sunumu gerekse sunulan kavramin müzakeresi noktasinda personelimizin katkisini bekliyoruz.” dedi.
“Kur’an-i Kerim’de 147 yerde ilah kelimesi geçer”
Prof. Dr. Halit Çalis sunumunda “Arapça bir kelime olan ilah sözlükte isinmak, alismak, asiri sevgi ile yönelmek, kullukta bulunmak anlamlarina gelir. Bu anlamlariyla ilah, tapilmaya layik görülen yüce varligi ifade eder.” açiklamasinda bulundu.
Kur’an-i Kerim’de 147 yerde ilah kelimesinin geçtigini söyleyen Prof. Dr. Çalis, “Kur’an-i Kerim’de ve Hz. Peygamber’in sünnetinde ilah kavrami iki anlamda kullanilir. Ilki; esi, benzeri, ortagi bulunmayan, evreni yaradan ve düzene koyan, hayatin devamini saglayan, mükafat ve ceza veren, hayatin tamamini kusatan kurallar koyan… gerçek mabud anlamindadir ve Allah’i ifade eder. Bu durum genellikle ‘lâ ilâhe illallah’ seklinde tevhid formunda ifade edilir. Ikinci anlami ise, Allah’in sifatlarindan bir kismina sahip oldugu düsünülen insanlar, güçler ve varliklar anlamindadir.” seklinde konustu.
Müsriklerin ilah anlayisina da deginen Prof. Dr. Çalis “Müsrikler Allah’in varligini kabul ederlerdi, onlar Allah’in birligi konusunda farkli inanisa sahiptiler. Allah’a mahsus bazi sifatlari bazi insanlara ve varliklara da vererek en büyük haksizlik ve zulüm olan sirke düsmüslerdi. Bu tablo karsisinda Islam, tek ilah inancina çagirir. Zira hakimiyet ve ona bagli özellikler parçalanma kabul etmez.” diye konustu.
“Ilahsiz Insan Yoktur”
Prof. Dr. Halit Çalis’in dikkat çekici açiklamalarindan birisi de “Ilahsiz insan yoktur” seklindeki tespiti oldu. Prof. Dr. Çalis, bu konuda sunlari dile getirdi: “Ilah kavraminin Kur’an ve Sünnet’teki anlam çerçevesinden hareket edildiginde ‘Ilahsiz insan yoktur.’ Çünkü insanlar, ya bütün kemal sifatlariyla birlikte bir Ilah’a (Allah’a) iman eder ve baglanirlar ya da Kur’an’in ifadesiyle Allah’i sever gibi sevdikleri bir kisi ya da varligi yahut bizzat kendi hevâlarini (nefsi istek, arzu ve beklentilerini) ilah edinirler. Böylece onlar, toplumsal hayati düzenleyen din, ahlak, gelenek, hukuk kurallarini kendileri için geçerli saymazlar; kendi istek, begeni ve görüsleri üstünde güç ve dogru kabul etmezler. Hayatin isleyisi ile ilgili yasa belirleme yetkisini sadece kendilerinde görürler.”
“Din bilginleri helal ve haram yetkisine sahip degildir”
Dini hayat bakimindan topluma rehberlik eden alimlerin ve mürsitlerin dini, siyasi, sosyal hayata dair tavir ve görüslerinin, hataya kapali olup mutlak hakikat gibi kabul edilmesinin de onlari bir anlamda ilah edinmek anlamina gelecegini belirten Prof. Dr. Çalis, “Din bilginleri helal ve haram yetkisine sahip degildir.” dedi.
Seminerde söz alan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise “Peygamberimizin ‘Ben ümmetimin daha önceki ümmetler gibi aya, günese, yildizlara tapmasindan korkmuyorum. Gelecekte ben ümmetimin riyaya düsmesinden korkuyorum’ hadisi de heva ve hevesini ilah edinmeyi konu aliyor.” dedi. Rektör Gökmen “Ilahsiz insan yoktur” sözü ile ilgili olarak da “Insan tapinma ihtiyaci ile dogar. Düsen uçakta ateist yoktur.” seklinde konustu.
Üniversite personelinin konuya iliskin farkli soru ve yorumlarinin da paylasildigi etkinlik, karsilikli müzakerelerin ardindan sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284