Prof. Dr. Atalay: “Ermenek’te Suyun Bosaltilmasi Imkansiz”

Türkiye’nin ünlü doga bilimcilerinden Prof. Dr. Ibrahim Atalay, Ermenek’te madende meydana gelen faciada yeralti akarsuyundan kaynaklandigi belirterek, “Ermenek’te suyun bosaltilmasi imkansiz” dedi.

Prof. Dr. Atalay: “Ermenek’te Suyun Bosaltilmasi Imkansiz”

Bölge civarinda daha önce arastirmalar yapan Prof. Dr. Atalay, Karaman Ermenek’te maden ocaginda meydana gelen su baskinin sebebinin yeralti akarsuyundan kaynaklandigini ifade etti. Prof. Dr. Atalay suyun bosaltilmasinin imkansiz oldugunu ve maden ocaginin bulundugu yerde büyüklü küçüklü akarsularin yer aldigi belirterek söyle konustu:
“Toroslar’da Ermenek civarinda 2 ana yapi görüyoruz. Bunlardan biri kireç taslari. Kireç taslari killi ve kireçli maddelerin birikmesi ve yer hareketlerinin sikilasarak kivrilip yukari çikmasiyla olusur. Bir de göl depolari vardir. Benim yaptigim arastirmalara göre kireç taslari yagis sularinin derinlere dogru sizmasi sirasinda kireç taslari kimyasal yönden çözülür. Çözülme sonucu bu kireç taslarinin aralarinda geçen milyonlarca yil sonra yüzeyden asagiya dogru inen büyük dev kazanlar olusur. Burada toplanan sular daha sonra yine çatlaklari takip ederek yerin yüzlerce metre altina giderek vadilerden yüzeye çikar ve akarsular olusturur. Bunlar akarsu gibi akarlar yerin altinda da. Maden ocaginin bulundugu yerde büyüklü küçüklü akarsular var. Bu akarsulardan bir tanesi maden ocaginin zayif bir noktasini patlamak suretiyle galerinin içine girdi ve orada su doldurmaya basladi. Yeralti akarsulari sürekli akim gösterir. Ermenek’te gördügüm kadariyla her ne kadar pompalama, suyu çekme islemleri yapilsa da bir türlü, suyun seviyesi inmiyor. Inmemesinin nedeni sürekli olarak yeralti akarsuyunun orayi beslemesidir. Dolayisiyla pompalama ya da içeride suyu çekme ile oradaki suyun bosaltilmasi uzun zaman alabilir ya da imkansiz duruma gelebilir.”
Maden ocaklarinin açilmadan önce yeralti su haritasinin da çikarilmasi gerektigini dile getiren Atalay, “Maden sahasindaki alanda yeralti akarsularindan bir tanesi ocagi patlatip galeriye girmesi ile bu kaza olusmustur. Bu suyun akimi da sürekli oldugu için suyun çekilmesi ile suyun tamamen bosaltilmasinin mümkün oldugunu zannetmiyorum. Hepimizin temennisi maden altinda kalanlarin sag çikmasi. Ancak kardeslerimizin sag çikma ihtimalini son derece zor görüyorum. Allah yakinlarina ve milletimize sabir versin. Oldugu gibi galeriler suyla doldu. Söylemek istemiyorum ama kardeslerimiz galerilerde bogulmuslardir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284