Sahipsiz Hayvanların Sıcak Yuvası Olabilmek İçin Çalışıyorlar

Karaman Belediyesine ait Urgan Mahallesi’nde hizmet veren Hayvan Barınağında insanların en iyi dostu olarak kabul edilen kediler ve köpekler yeni sahiplerini bekliyor.

Sahipsiz Hayvanların Sıcak Yuvası Olabilmek İçin Çalışıyorlar

Terk edilmiş, hasta ya da yaralanmış kedi ve köpeklerin bulunduğu Karaman Belediyesi Hayvan Barınağında orada bulunan kedi ve köpeklerin çetin kış şartlarına geçilmeden daha iyi şartlarda bakılması için hummalı bir çalışma sürerken barınağa alınarak tedavileri yapılan kedi ve köpekler ücretsiz olarak sahiplendirilmeye devam ediyor. Karaman Belediyesi Hayvan Barınağının temel amaçlarından birinin sokak hayvanlarını sahiplendirme ve bu hayvanlara sıcak bir yuva bulma olduğunu söyleyen Karaman Belediyesi Hayvan Barınağı Veterineri Mehmet Akif Yakarşimşek 300 hayvan kapasiteli barınakta şu an mevut 236 köpeğin bulunduğunu ifade etti. 
Veteriner Hekim Yakarşimşek barınakta yürütülen çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada “İnsan sağlığı ve burada bulunan hayvanların sağlığı açısından sabah akşam temizlik yapılmakta olup hayvan barınağımızda benimle birlikte toplam 9 personel görev yapmaktadır. Şu an 300 kapasite olan hayvan barınağımızın daha modern hale getirilebilmesi ve 600 hayvan kapasitesiyle hizmet verebilmesi için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Şu an korona virüs tedbirleri kapsamında ziyaretçi kabul edilmeyen hayvan barınağımıza gelen kedi ve köpeklerimizi boylarına ve cinsiyetlerine göre girişte bulunan Yavruluk diye adlandırdığımız karanatina bölgesine alarak 14 gün süreyle gözlemliyoruz. Şu an itibariyle 35 kapasiteli olan yavruluk alanda 19 köpeğimiz mevcut” ifadelerine yer verdi. 
“Yavru Köpeği Kangal Diye Alan Vatandaşlar Köpekler Büyüdüğünde Kangal Olmadığını Görünce Sokağa Atıyorlar”
Hayvan beslemenin sorumluluk gerektirdiğini, eğlence olsun diye, kısa süren hevesler için kedi ve köpek alınmaması gerektiğinin altını çizen Veteriner Hekim Yakarşimşek Karaman Belediyesi Hayvan Barınağı olarak 2020 yılı içerisinde 67 hayvanı sahiplendirdiklerini açıkladı.   Hayvan Barınağındaki köpeklerin %80’inin sokak hayvanı olduğunu belirten Yakarşimşek açıklamasının devamında “Kedi ve köpeklerimizin rutin aşılarını yapmaya devam ediyoruz. Köpeklerin kulak küpeleri Tarım İl Müdürlüğünde kayıtlı. 2020 yılı sonuna kadar barınakların içerisinde bulunan alanlar tamamıyla taş kaplama olacak ve sürekli yıkama yapılması yoluyla temizlikte devamlılık sağlanmış olacak. Hayvanlarımız için yazlık ve kışlık şeklinde iki farklı alan tasarlamakla birlikte hayvanlarımızın kışı rahat geçirebilmesi için barınakların altlarına saman serip çinko ile etraflarını sararak kışlık alan oluşturuyoruz. Vatandaşların sokaklarda yaralı veya hasta gördükleri hayvanları bize bildirmesi neticesinde gelen ihbarları değerlendirerek hayvanı bulunduğu yerden alarak buraya getiriyoruz. Hayvanın aşısı, beslenmesi ve kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra sahiplendirmesi yapılana kadar misafir ediyoruz” dedi. 
“Dışardan Hazır Mama Haricinde Gıda Kabul Etmiyoruz”
 Restoranların ya da kurumların yemek artıklarını kesin olarak kabul etmediklerini belirten Veteriner İşleri Müdür Vekili Mehmet Emdirme yemek artıkları içerisinde bulunan kürdan gibi atıkların hayvanların boğazında tahribata neden olduğunu söyledi. Emdirme açıklamasında “İhale yoluyla kuru mama satın alarak hayvanlarımızın beslenmesini yapıyoruz. Dışardan yemek artığı almadığımızı bilen ziyaretçilerimiz gelirken kutu, kuru mama takviyesi yaparak hayvanlarımızın beslenmesine katkı sağlıyor. Karaman Belediyesinin 30 metrelik yol üzerinde yapmış olduğu çalışmalar sonrasında atıl hale gelen çitler burada hayvanlarımızın sınırlarını belirlemede tekrardan kullanılarak hayat buluyor. Sadece bu çıkan çitler değil yapılan çalışmalar sonrasında kullanım dışı kalan kapı, pencere, taş parke gibi ne varsa bizler tarafından hurdalıktan alınarak yeniden değerlendiriliyor. Hiçbir şekilde israfın olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. 2021 yılı içerisinde karasinek mücadelesinde ve kokunun giderilmesinde kullanılmak üzere barınağımız içerisine lavanta dikimi yapılacaktır” dedi. 
“Yemleme İstasyonlarına Bırakılan Yemler Amaç Dışı Kullanılmaktadır”
Sokak kedi ve köpekleri için şehrin belli mekânlarına bırakılan mamaların şahıslar tarafından alındığı ya da hiç mama bırakmıyorsunuz gibi serzenişlerin yapıldığını söyleyen Veteriner İşleri Müdür Vekili Mehmet Emdirme “4. Toki, seyir terasları, Mut Yolu Dağ Oteli önü, Urgan Mahallesi, 1 ve 2. Toki arası, Mezarlık önü ve Larende mahallelerinde köpek yemleme istasyonlarımız mevcut olup sokak köpeklerimiz için düzenli olarak mama temini yapmaktayız. Kültür Sokağı, Emniyet Müdürlüğü karşısındaki park, Kuğulu park, Piri Reis Parkı, Belediye yanında bulunan parklara ise kedi yemleme istasyonları kurarak kedilerimizin beslenmesine katkı sağlıyoruz. Ancak bu alanlara bırakılan yemler vatandaşlarımız tarafından alınarak güvercin besleme gibi amaç dışı kullanılmaktadır. Duyarlı vatandaşlarımızın ihbarı sonrasında yemleme istasyonlarına tekrardan yem konularak hayvanlarımızın beslenmelerine katkı sağlıyoruz. Barınakta bulunan kedi ve köpeklerimizin kendilerine bakabilecek bir hayvan sever ve yuva beklediği unutulmasın. Hayvan sevgisi olan vatandaşlarımız istediği zaman barınağımıza gelerek hayvan sahiplenebilirler ya da barınaktaki hayvanların bakım ve tedavilerine katkıda bulunabilirler” açıklamasında bulundu. 
Hayvan barınağında bulunan hayvanların sahiplendirilmesi için 0338 228 00 70 numaralı telefondan bilgi edinilebilir.
Haber: Senem Yavuzaslan – Sezer Arpınar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284