Şeker: “Çiftçilerimiz İsterse Ürünlerini Dışarıya İhraç Edebilecekler”

AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker’in Başkanvekilliğini yaptığı TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunmasında, bunların üretiminde ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunları yerinde incelemek amacıyla Karaman iline bir çalışma ziyaretinde bulundu.

Şeker: “Çiftçilerimiz İsterse Ürünlerini Dışarıya İhraç Edebilecekler”

Komisyon üyesi milletvekilleri, komisyon uzmanları ve beraberindeki heyet, Karaman’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi ve yapılan toplantı ile çiftçiler, üreticiler, sivil topum kuruluşları ve ticaret insanları ile, tıbbi aromatik bitkiler ile ilgili sahada görülen sorunlar görüşüldü ve ticaret insanları ile Karaman’daki sulu tarıma, mısıra ve pancara alternatif, susuz tarımda da yetişebilen kimyon, kekik ve lavanta gibi katma değeri yüksek tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve sözleşmeli ekimi ile ilgili görüşme yapıldı.
Dr. Recep Şeker tarafından programa davet edilen Bağdat baharatları sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Danacı ile Karamanlı çiftçiler arasında yapılan görüşme sonucunda Karamanlı çiftçilerimiz adına bir çiftçimiz ile kimyon ekimi üzerine örnek bir sözleşme imzalandı.
Yapılan sözleşme ile Bağdat baharatları tarafından ekim öncesi avans verilmesi, ürünün tohumunun verilmesi, piyasa değerinden 2 TL’ye kadar fiyat farkı verilmesi ve üretilen tüm ürünlerin alınması taahhütleri verilmiş olup ayrıca yurt dışına ihraç edilmesi ile ilgili çiftçilerimize eğitim verilecek, ve çiftçilerimiz isterlerse ürünlerini yurt dışına ihraç edebilecekler ve yine ilerleyen zamanda çiftçilerimiz ile bir toplantı yapılarak kimyon dışında 5-6 ürün ile ilgili de ekim yapılması için sözleşme yapılması planlanmaktadır.
Dr. Recep Şeker konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Başkanvekilliğini yaptığım Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonunu bir dizi çalışma yapmak üzere tıbbi ve aromatik bitki cenneti ilimize davet ettik, davetimize icabet ettiler ve kendilerini ilimizde ağırladık, komisyon üyesi milletvekilleri ve beraberindeki heyeti ziyaret programı çerçevesinde Karamanımızı gezdirerek ilimizi tanıttık çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve ticaret insanlarının da katıldığı bir dizi toplantı yaptık.
Karaman ilimiz, Türkiye ortalamasının çok altında yağış alan bir ilimiz. Suya aşırı ihtiyaç duyan mısır ve şeker pancarı gibi ürünlerden susuz tarımda da yetişebilen katma değeri yüksek kimyon, kekik ve lavanta gibi ürünlere yönelmemiz büyük önem arzetmektedir.
Bu amaçla ilimize davet ettiğimiz ülkemizin önemli ticaret insanları ile çiftçilerimizi ve üreticilerimizi buluşturduk, yapılan toplantı sonucunda ülkemizin güzide ve önemli kuruluşu Bağdat Baharatlarının sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Danacı ile kimyon ekimi üzerine çiftçilerimiz adına bir örnek sözleşme imzalandı. Kimyon dışında katma değeri yüksek ürünlerin ekimi için ileride yapılacak bir toplantı ile üretilen ürün sayısı 5-6 ya çıkarılması görüşüldü. İlimize ziyaretlerinden dolayı Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkan ve üyelerine, Bağdat Baharatları sahibi Sayın Mustafa Danacı olmak üzere tüm ticaret insanlarına ve toplantımıza katılan tüm katılımcılara en derin şükranlarımı sunuyorum. Yapılan sözleşmenin ilimize hayırlı ve uğurlu olması ve devamının gelmesini Yüce Allah’tan (C.C) niyaz ediyorum.” dedi.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284