Tartan Konağına Neden Tanıtıcı Plaka Yapılmıyor!

Karaman merkezde Tapucak Mahallesi’nde yer alan Tartan Konağı’nı gezenler Karaman Belediyesinden konak içerisindeki oda ve sofalara küçük açıklama metinlerini içeren tanıtıcı plakalar yerleştirilmesini istiyor.

Tartan Konağına Neden Tanıtıcı Plaka Yapılmıyor!

Kimi zaman il dışından gelen misafirlere kimi zamansa bir gelin damadın dış çekimine ev sahipliği yapan tarihi Tartan Konağının hangi yılda inşa edildiği, geçmişten bugüne hangi ailelere ev sahipliği yaptığı, odaların hangi amaçlarla kullanıldığı konusunda bilgilerin yetersiz olması gelen ziyaretçilere eksik ya da yanlış bilgi aktarılmasına neden oluyor. Konak girişinde bulunan kiosku fark etmeyenler direk yukarı çıkınca bilgi eksikliğiyle sadece gezip çıkmış oluyorlar. Evde geçmişten bugüne yaşayanların elinde mevcut olan fotoğraflarında boş olan koridorlarda şövalelerde sergilenmesi bilgi ve görsel olarak konağın daha da akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır. Hikâyesiyle yüzlerde tebessüme sahip olduğumuz bu tarihi zenginliğin daha bilinir daha akılda kalıcı olması için Karaman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünü göreve çağırıyoruz. Haber: Senem YAVUZASLAN 
Tarihi Tartan Konağı: Karaman merkezde yer alan Tartan Konağı 1810 tarihinde Tartanzade'lerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Türk ev mimarisinin güzel örneklerinden biri olan yapı, orta sofa planlı ve iki katlıdır. Evde ahşap süslemeden daha ziyade kalem işi süslemeler dikkati çekmektedir. Birinci kat sofasının sekizgen tavanında Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II. Mahmut Türbesi, Çarklı vapur, yelkenli gemi gibi, batılılaşma dönemine ait özellikler taşıyan resimler bulunmaktadır. Konak, sadece Tartan ailesine ev sahipliği yapmakla kalmamış, yıllar boyunca şehirler arası yolculuk yapanları da ağırlamıştır. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284