TEMA Proje Koordinatörü Özlem Katisöz: Karaman’da Bulunan Linyit Madeni Kaliteli Degil

Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren TEMA Vakfi üyeleri yurdumuzun dogal yapisini bozmamak ve insanlarimizin rahat bir sekilde yasamlarini sürdürebilmeleri için yogun ugras vermeye çalisiyorlar.

 TEMA Proje Koordinatörü Özlem Katisöz: Karaman’da Bulunan Linyit Madeni Kaliteli Degil
Geçtigimiz günlerde TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Deniz Ataç ilimize gelerek bir takim ziyaretlerde ve girisimlerde bulunmustu. Bu kezde TEMA Proje Koordinatörü Özlem Katisöz ve TEMA Il Yöneticisi Halil Baskalkan gazetemize gelerek Akçasehir, Ayran ci, Karapinar bölgelerinde bulunan linyit kömür madeninin insan yasamini tehdit ettigini ve gida kenti olan Karaman’daki elma, hububat ve hatta bisküvi sektörünü olumsuz yönde etkileyecegini vurgulayarak bu projeden vazgeçilmesini istedi.
Karaman’a bu vesile ile sik sik gelecegini belirten TEMA Proje Koordinatörü Özlem Katisöz, “Müjde ile haber yapilip Karamanlilara duyurulan Linyit kömürünün ne olup olmadigini bir brosür hazirlatarak anlatiyoruz. Bu brosürün yayin organlarinizla yer almasini istiyorum” dedi.
Proje Koordinatörü Özlem Katisöz, TEMA tarafindan hazirlanan brosürün içeriginin su konu basliklarindan olustugunu sözlerine ekledi.
KARAMAN'A PLANLANAN LINYIT MADENI ve TERMIK SANTRAL PROJESI NEDIR?
2012 yilinda, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlügü, Konya Karapinar ve Karaman Ayranci, Akçasehir’i de içine alan bölgede 1,832 milyar ton linyit rezervi bulundugunu söyledi.
Elektrik Üretim Anonim Sirketi, bölgedeki 1,83 milyar ton linyitin, 30 yil boyunca, yillik 5.870 MW enerji üretecegini söyledi. Bu enerjiyi üretecek tek bir termik santral tipi bulunmuyor. Bu durumda, 6 adet 1.000 MW’lik veya 10 adet 600 MW'lik termik santral kurulmasi gerekecek. Bu santraller topraklarimiza, sagligimiza büyük zararlar verecek.
LINYIT MADENI NASIL ÇALISIR?
Bu bölgede yapmayi planladiklari açik ocak madenciligi topragin kilometrelerce uzunlukta ve çok derin kazilmasini gerektiriyor. Toprak bu kadar derin kazildiktan ve maden çikartildiktan sonra, alttaki asitli ve verimsiz toprakla karismis bir halde yeniden doldurulacak, düzlenecek ve artik üzerinde tarim yapilamaz bir alana dönüsecek. Dünyadan bir açik ocak linyit madenciligi örnegi:
LINYIT MADENININ BÖLGEYE VERECEGI ZARARLAR NELERDIR?
+ 1,83 milyar tonluk linyitin tamaminin çikartilmasi için gereken hafriyat miktari yaklasik 22 milyar ton.
+ Binde biri bile rüzgarla uçsa, yilda 700 bin ton toz uçarak tarim arazilerimiz ve evlerimizin üzerine gelecek.
+ Linyit madeni yerin ortalama 138 metre altinda. Yani maden bazi yerlerde yeralti suyunun altinda; bazi yerlerde suyun içerisinde.
+ Suyun altindaki veya içindeki madenin çikartilabilmesi için sularin düzenli olarak bosaltilmasi gerekecek. Bu ise, tarim için kullandigimiz yeralti suyunun tamamen çekilmesi demek olacak.
Termik santraller, kömür, akaryakit veya gaz gibi fosil yakitlarin yakilmasi yoluyla elektrik üretir. Santralin kazan bölümünde dolanan su, çok sicak buhar haline dönüsür ve bu buhar, elektrik üreten türbinleri döndürerek; buradan enerji üretir.
Termik santrallerin ürettigi isinin bir bölümü çevreye atilir. Sogutma suyunun saglandigi kiyi ve irmak sulari birkaç derece isinir. Kömürün yanmasiyla olusan küller bacalardan disari sizar.
TERMIK SANTRALIN BÖLGEYE VERECEGI ZARARLAR NELERDIR?
Madenin verecegi zararlarin yani sira termik santraller de hem yeralti suyunu, hem tarimi hem de insan sagligini ciddi sekilde etkileyecek. Termik santralin yeralti suyuna etkisi:
+ Bu bölgeye yapilacak 5.870 MW santralin yilda 2.585.952.000 m3 su kullanacagi hesaplaniyor.
+ Yeralti suyunu termik santralde kullanmak için saniyede 10 litre su verebilecek 8.200 adet yeralti suyu kuyusunun sürekli çalismasi gerekecek.
+ Bunun için yaklasik 330 km2’lik bir alandan 30 yil boyunca sürekli yeralti suyu çekilmesi gerekecek.
Bu, Karaman-Eregli-Karapinar arasindaki neredeyse bütün yeralti suyunun çekilmesi demek olacak.
TERMIK SANTRALIN INSAN SAGLIGINA ETKISI
Zonguldak’ta yapilan çalismalar, 40 yas ve üstünde her 5 kisiden birinde KOAH ve akciger hastaliklari görüldügünü gösteriyor. Doktorlar bunun sebebinin hava kirliligi ve kömür tozu oldugunu söylüyor. Karapinar-Ayranci ve Akçasehir'e termik santrallerin kurulmasi durumunda, benzer hastaliklar Karaman’da görülmeye baslayacak.
5.870 MW elektrik üretmek için yakilacak milyonlarca ton linyit sonucunda, yillik 13,5 milyon ton külün depolanmasi gerekecek. Bu durumda, termik santralin 30 yillik ömrü sonunda ise, 5.220 futbol sahasi büyüklügünde alani 10 metre yükseklikte dolduracak kadar kül çikacak. Bu küller tarim arazilerimiz üzerine depolanacak.
BIZ KIMIZ?
Biz, Karamanli sivil toplum kuruluslari olarak, Anayasa’nin garanti altina aldigi temiz bir çevrede yasama hakkimiz için bir araya geldik. Karaman Çevre Gönüllüleri Hareketi olarak, bölgemizde linyit madeni ve termik santral istemiyoruz. Bu sehirdeki nefes alma ve saglikli yasama hakkimizin, tarim arazilerimizin ve su varligimizin korunmasi için sizleri de aramizda görmek istiyoruz.
NEYI SAVUNUYORUZ?
Eger bu linyit madeni ve termik santral yapilirsa; topraklarimiz verimini kaybedecek, havamiz suyumuz kirlenecek, bizler hasta olacagiz.
+ Termik santral yerine; bölgemizin büyük potansiyeli olan günes enerjisi basta olmak üzere yenilenebilir enerjilere yatirim yapilabilir.
+ Bölgemizde tarima dayali istihdam çok yüksek düzeydedir. Bu bölgenin tarima dayali gelisimi desteklenmelidir.
+ Bölgemizdeki mera bitkileri kurakliga dayanikli türlerdir. Gelecekte iklim degisikligi sonrasinda olusabilecek kuraklikta hayvan besiciligi için kaynak olarak kullanilabileceklerdir. Kurakliga dayanikli bitkilerin gen havuzu olan bu bölge gelistirilmeli ve korunmalidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284