Trafik Cezalari Artirildi

Trafik kanununda yapilan degisikliklere göre kurallara uymayanlara agir cezalar geliyor.

Trafik Cezalari Artirildi

Emniyet seridinden geçen sürücüler artik 72 lira yerine 650 lira ceza ödeyecek. Az ceza yiyen düsük çok yiyen yüksek sigorta primi ödeyecek.
Emniyet Genel Müdürlügü'nce Karayollari Trafik Kanunu'nun 35 maddesinde yapilan degisiklik son seklini aldi. Bundan böyle trafik kurallarini ihlal edenler agir cezalar ödeyecek. Tasariya ilk kez 'Emniyet seridi ihlali' kavrami girdi. Istanbul'daki TEM otoyolu ve köprülerdeki emniyet seritlerinden geçen sürücülere 72 TL idari para cezasi kesiliyordu. Ancak bu rakamin caydirici olmadigi düsünülerek ceza 650 liraya çikarildi.
KIS LASTIGINE DUBLE CEZA
Bugün gazetesinden Kamil Elibol'un haberine göre; tasarida tüm araçlara kis lastigi takma zorunlulugu getirildi. Kis lastigi takmayan araçlara ilk seferinde 319 TL ceza kesilecek. Verilen sürede lastik hala takilmamissa ceza ikiye katlanacak. Trafik Bilgi Sistemi'ndeki kayitlarda lastik takmadigi belirlenen sürücülere 638 TL ceza yazilacak. 91. maddede yapilan degisiklik ile trafik kurallarina uyan ile uymayanlarin "ayni" tutulmamasi hedefleniyor.
Bir yilda az ceza yiyenler "düsük", hiz, kirmizi isik, emniyet kemeri ihlali gibi çok ceza yiyen sürücüler ise "yüksek" trafik sigorta primi ödeyecek. Zorunlu trafik sigortasi herkes için ayni olmayacak. Degisiklik ile trafik kurallarina uyma aliskanligi kazandirilmasi ve uyan sürücülerin daha az sigorta primi ödeyerek ödüllendirilmesi amaçlaniyor. Hazine Müstesarligi'ndan alinacak görüs üzerine kanunda degisiklik yapilacak.
TRAFIK BELGESI KALKIYOR
Emniyet, araç ruhsatlarinda bulunan ve muayene bilgilerini içeren "trafik belgesini" kaldirmak için çalisma baslatti. Maliye Bakanligi'na 77 TL ödenerek alinan trafik belgesinin ruhsatlardan çikartilmasi planlaniyor. Tüvturk muayene edilen araçlara ayrintili rapor veriyor. Iki kurum arasindaki bilgisayar agi ile emniyet muayene edilen araçlari online görebiliyor. Maliye Bakanligi onay verirse ruhsatlar tek sayfa olacak. Araç sahipleri trafik belgesi için 77 TL ödemeyecek. Sadece sahibi ve araç bilgilerinin bulundugu ruhsat sayfasi için 54 TL ödenecek.
YAYALAR UNUTULMADI
Okul ve yaya geçitlerinde ilk geçis hakkini vermeyen sürücülere kesilen 154 TL'lik ceza 319 TL'ye yükseltiliyor. Böylece yayalarin güvenli bir sekilde karsidan karsiya geçmeleri öngörülüyor.
FIRTINA YOLLARA ÇIKAMAYACAK
Agri'nin Dogubeyazit ilçesinde Batman filminden esinlenerek yapilan Firtina ve Yarasa adi verilen el yapimi araçlar ile Trabzon'da bir mobilya ustasinca imal edilen ahsap araçlarla trafige çikmanin cezasi da 72 TL'den 650 TL'ye çikartiliyor.
Kaynak: Bugün
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284