Vali Koca: Karaman Enerji Yatiriminda Patlama Yasayacak

Ilimiz Valisi Murat Koca, Karaman’in hem günes, hemde rüzgar enerjisi açisindan önemli bir potansiyele sahip oldugunu belirterek, enerji konusunda yatirimcilarin Karaman’a ilgisinin yogun oldugunu söyledi.

 Vali Koca: Karaman Enerji Yatiriminda Patlama Yasayacak

Vali Koca, “Günes enerjisinde radyasyon degeri yüksek iller arasinda Karaman Türkiye’de ilk siralarda yer aliyor. Bunun ekonomiye kazandirilmasi enerji açigimizin bir nebze de olsa kapatilmasi çok önemli. Türkiye elektrik enerjisinin yarisinin yüzde 50’sini dogalgaz ithal ederek karsilamakta. Bu ülke için son derece üzüntü verici bir tablo. Bu tabloyu tersine çevirmek ve en azindan kendi kaynaklarimizi en iyi sekilde degerlendirilmesi çok önem kazaniyor. Bu anlamda da Karaman’daki günes radyasyon degerinin yüksekligini avantaj olarak kullanip biran önce bizim enerji yatirimlarimizi yapmamiz lazim. Tabi burada yatirim yapacak taraf özel sektör. Kamu olarak bizim bir enerji yatirimcisinin önünü açmamiz çok önemli. Bu alanda da geldigim yilin Eylül ayinda çalismalara basladik. 2013 baslarinda Enerji Ihtisas Bölgesi ilan edilmesiyle ilgili üniversitemizin de fizibilitesini hazirladigi raporu ilgili bakanliklarimiza sunduk. Ama bize sonraki aylarda gelen yazismalarda suan için siz biraz bekleyin dediler. Suanda bir bekleme dönemindeyiz. Ama suna inaniyorum yatirimcilar açisindan çok ciddi bir talep var. Yatirimcilarin yer talebi var. Bütün talepleri biz ilgili mercilere iletiyoruz ve insallah çok fazla zaman geçmeden Karaman’da günes enerjisi konusunda çok ciddi bir patlama olacagini pek birlikte görecegiz. Rüzgar enerjisiyle ilgili çalismalar ise basladi. Mut Res olarak adlandirilan projenin bir kismi Mut’ta bir kismi ise Karaman sinirlarinda 50 MW'lik bir rüzgâr enerji santralinin yapimina baslandi. Sirada lisansi alinmis yine Toroslar kesiminde 47 MW’lik yatirimlara da yakinda baslanacak” dedi.

Vali Koca, ilimizde ulasim hizmetleriyle ilgili olarak yapilan çalismalarla ilgili sorumuza ise, “Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakanimiz Lütfi Elvan’i saygiyla hayirla yad ediyorum. Kendisinin bakanlik koltuguna oturmasiyla birlikte ilimizde ulasim yatirimlari çok daha fazla hiz kazandi. Insallah yilsonuna kadar Karaman-Konya arasindaki bölünmüs yol çalismalari tamamlanarak otoyol seviyesinde bir yol görünümüne kavusacak. Çalismalar hizla devam ediyor. Kazimkarabekir’den Karaman’a kadar olan kisimda tamamlandi. Eregli yolunda geçen yil Yesildere kavsagina kadar olan bölüm sicak asfalt olarak tamamlanmisti. O noktadan Ayranci istikametine kadar olan 15 kilometrelik kesimde yine müteahhit firmamiz çalismalarini yürütüyor. Bir hafta içerisinde asfalt kaplanmaya baslanacak. Yine Ayranci çikisina kadar olan 22 kilometrelik bölümde ihale edildi. Karayollarindan aldigimiz bilgiye göre suanda müteahhitle sözlesme asamasinda. Mut yolu ve Eregli yolu arasindaki 15 kilometrelik kesimde ihale edilerek santiye kuruldu ve önümüzdeki günlerde çalismalar baslayacak. Diger taraftan Bucakkisla-Ermenek yolunda firmamiz çalisiyor. Karayolu yatirimlarimizin disinda Karaman için çok önem arz eden bir Hizli tren projemiz var. Biliyorsunuz geçtigimiz aylarda temeli atilmisti. Çok hizli bir sekilde hizli trenimizin insaati ilerliyor. Hatta bizde geçen hafta içerisinde Arikören’e kadar trenle giderek çalismalarin ne asamada oldugunu gözümüzle gördük. Aslinda isin tamaminin bitmesi 2017’diydi. Ama müteahhit firmalardan aldigimiz bilgiye göre sayin Bakanimiz müteahhitlerden devamli süreyi geriye çekmesini istiyor. Suanda çalisan Konya istikametindeki sagdaki seridin Subat sonuna kadar bitmesi hususunda sayin Bakanimizin talimat verdigini firma yetkilileri söylediler. Dolayisiyla insallah Subat sonunda bu yol yetistiginde Konya-Karaman arasindaki tren yolu hatti yeni yoldan yürütülmeye baslanacak ve simdi kullandigimiz hat yenilenmis olacak” diye konustu.
Vali Koca, turizm açisindan Karaman’in kendi degerlerini tam pazarlayamadigini ifade ederek, “Burada belki hepimizin kusuru, kabahati var. Ama bu turizm öyle bir günlük bir mesele degil. Son noktadan baslarsak suanda Karaman’in turizmini tanitma ve hatta ürünlerini pazarlama anlaminda bir MEVKA destekli projemiz var. Konusunda uzman yardimci doçent arkadasimizla çok güzel bir çalisma yürütüyoruz. Bunun tamamlanmasiyla birlikte tur operatörlerinin Karaman’i da turlara dahil etmeleri çok önemli. Suan yapilan çalisma o yönde. Bildiginiz gibi tarihiyle, dogal yapisiyla Karaman gerçekten çok önemli bir yerde olabilmeli. Karadag’dan baslarsak özellikle Binbir Kilise olarak adlandirdigimiz kesim 4. yüzyildan 900. yüzyila kadar burada kiliseler yapilmis. Inanç merkezi olarak o dönemde buralar faaliyetlerde bulunmus. Simdi Iskur’un da maddi destegiyle burada temizleme çalismalari yapiyoruz. 31 ve 32 nolu kiliseler ortaya çikti. 33 nolu kilisenin temizlenmesine geçilecek. Yolla ilgili olarak Süleymanhaci-Madensehri arasinda stabilize bir bölge vardi. Karadag’dan biz Karaman tarafindan ulasiyoruz ama birde Konya tarafindan özellikle Çatalhöyük’e gelen yerli ve yabanci turistlerin Karadag’a daha kisa yoldan ulasabilmelerini temin için biz aradaki yaklasik 9 kilometrelik asfalt olmayan yolunda asfalt olmasi için bir çalisma yaptik. Bu hafta içerisinde ihalesi de yapilacak. Belki bu yil yetismeyebilir ama önümüzdeki seneden itibaren bu yolda asfalt kaplamayla ulasima açilmis olacak. Karadag’da çok önemli tarihi degerlerimiz var. Güneye dogru geçersek bir Taskalemiz var. Tahil ambarlariyla meshur ambarlari turistler görebiliyor ama bunun yaninda bir Manazan magaralarina gelen daha az sayida insan var. Suan bu magaranin isiklandirma çalismalari MEVKA destegiyle yürütülüyor. Taskale’nin 10 kilometre ilerisinde yer alan Incesu magaramiz daha önce isiklandirilmisti. Taskale ile Incesu arasindaki yol Kültür ve Turizm Bakanligi’nin destegiyle asfaltlanacak. Taseli yöremizde de degisik dönemlere ait tarihi eserlerimiz var. Ama Ermenek barajinin yapilmasiyla birlikte bir degere daha kavusmus durumundayiz. Ermenek baraji ayni zamanda su sporlari açisindan önemli bir merkez olmaya aday. Bunun uygulamalari da oldu. Bugünlerde su sporlariyla ilgili olarak bir çalisma daha olacak. Yine kayak merkezi olarak Ermenek sinirlari içerisindeki bir tepemiz projelendirildi ve suan ihale asamasina dogru geldi. Insallah ihale edildiginde bir kayak merkezimizde olacak” dedi.
Vali Koca, Karaman Kalesi’nde yapilan restorasyon çalismalariyla ilgili olarak da, “Geçen yil orijinalinde olmayan ve sonradan getirilen malzemeler temizlendi. Daha sonra da kazi çalismasi yapildi. Belli eserlere de ulasildi. Artik bundan sonra daha derine inme yerine mevcut kalemizin restorasyonu söz konusu. Zaten ödenegi geldi bekliyor. Suanda Konya Anitlar Kurulu’ndan proje onaylanmak üzere. Projemiz onaylandiginda ihaleye çikilacak ve restorasyonumuz tamamlanacak. Bunun yaninda Derbe’de yine bir kazi çalismasi yapilmisti. O çalismada desteklendigi takdirde yine orada kazi çalismalari devam edecek. Saglanan imkân sinirli oldugu için suan o bölgede yapilan çalismalar durduruldu” diyerek sözlerini noktaladi.
Vali Koca, bu yörenin insani oldugu için Karaman’i memleketi olarak degerlendirdigini ifade ederek, “Burada islerimizi en iyi sekilde hem ben hemde mesai arkadaslarimiz yapmasi gerektigini düsünüyorum. Çünkü bu makamlar bizlere emanet. Bir isveren nasil çalistirdigi insandan verdigi ücretin karsiligini aliyorsa biz kamu görevlileri olarak da devletten aldigimizi fazlasiyla hak etmeliyiz diye düsünüyorum. Bu konuda da devletin kurumlarinin en iyi sekilde çalismasi temel hedeflerimizden birisi. Yanlis yapan da zaten bunun karsiligini görür. Biz hep birlikte el birligiyle Karaman’in gelecegi için çalisiyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284