Sagliksiz Ürünlere Geçis Yok!

Bakan Yazici`nin yayinladigi genelgeye göre halen iç piyasada tüketici ürünlerine yönelik gerçeklestirilen piyasa gözetimi ve denetimleri, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren gümrüklerde de uygulanacak.

Sagliksiz Ürünlere Geçis Yok!

Tehlikeli kimyasal madde içeren, sagliga zararli kirtasiye ve çocuk bakim ürünlerinin ülkeye sokulmamasi amaciyla, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren gümrüklerde denetimler yapilmaya baslanacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanligi, piyasa gözetimi ve denetimiyle ilgili devrim niteliginde bir karara imza atti. Ithal ürünler, tüketicilerin sagligini korumak amaciyla bundan böyle piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsaminda gümrüklerde denetlenecek.
AA muhabirinin edindigi bilgiye göre, Gümrük ve Ticaret Bakani Hayati Yazici, ''Bazi tüketici ürünlerinin gümrük kontrolü'' konulu bir genelge yayinladi. Buna göre, halen iç piyasada tüketici ürünlerine yönelik gerçeklestirilen piyasa gözetimi ve denetimleri, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren gümrüklerde de uygulanacak. Böylelikle sagliksiz ve güvenilir olmayan ürünler, piyasaya girmeden geri gönderilecek. Denetimler kirtasiye ve çocuk bakim ürünleri gibi ürünleri kapsayacak.
Genelgeye göre, gümrük kapisina gelen esyalar, mevzuata uygun olup olmadiginin denetlenmesi amaciyla Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlügü ekiplerince kontrol edilecek.
Yapilan risk analizi sonucu, kontrole tabi tutulacak esyaya iliskin risk kriterleri ve kontrollerin nasil yapilacagi Bilgisayarli Gümrük Etkinlikleri (BILGE) Sistemine tanimlanacak. Beyanin kontrol türü ve kontrolle görevli memur, bilgisayar sistemi tarafindan risk kriterlerine göre belirlenecek.
-Riskli ürünlerden numuneler alinacak-
Görevli memur, riskli olan beyanname kapsami esyadan Gümrük Yönetmeliginde belirtilen usul ve esaslara uygun sekilde numune alacak. Söz konusu numune ve laboratuar tahlil formu, gümrük müdürlügünce ilgili gümrük laboratuar müdürlügüne gönderilecek. Numuneler, azo renklendiriciler, fitalatlar ve TS 5219 EN 71-3 standardinda yer alan bazi elementlerin göçü için sinir degerler yönünden incelenecek.
Genelge kapsaminda yapilan numune alimi, numunenin etiketlenmesi, mühürlenmesi, gönderilmesi, tahlilin ücretlendirilmesi, tahlil sonuçlarinin duyurulmasi, tahlile itiraz edilmesi gibi hususlar, 4458 sayili Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliginde belirlenen usul ve esaslara göre yapilacak.
-Tahlil sonuçlanincaya kadar esya piyasaya arz edilmeyecek-
Bu kapsamda numune alinan esya, talep halinde serbest dolasima giris için öngörülen diger islemlerin tamamlanmasi kaydiyla yükümlüsüne teslim edilecek. Tahlil sonuçlanincaya kadar esya yükümlü tarafindan uygun bir yerde muhafaza edilecek ve piyasaya arz edilmeyecek.
Laboratuvar tahlil sonuçlarina göre, tehlikeli kimyasal maddelerin, belirlenen limitleri asmadiginin tespiti halinde, esyaya iliskin tahlil sonucu ilgili gümrük müdürlügü tarafindan yükümlüye bildirilecek. Belirlenen limitleri astiginin tespiti halinde, esyaya iliskin tahlil sonucu ilgili gümrük müdürlügü tarafindan yükümlüye ve Tüketicinin Korunmasi ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlügüne bildirilecek.
-Imha edilecek-
Söz konusu esya teslim edilmemisse veya teslim edilmis olmakla beraber piyasaya arz edilmemek sartiyla bildirim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, yükümlü tarafindan mahrece iade veya üçüncü bir ülkeye transit talebinde bulunulabilecek. Bu süre içinde herhangi bir talepte bulunulmamasi halinde, teslim edilmemis olan esya, mevzuat çerçevesinde imha edilecek, teslim edilmis olan esya içinse Tüketicinin Korunmasi ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlügü tarafindan 4703 Sayili Ürünlere Iliskin Teknik Mevzuatin Hazirlanmasi ve Uygulanmasina Dair kanun hükümleri uygulanacak.
-Tüketicilerin daha etkin bir sekilde korunmasi saglanacak-
Bakanlik yetkilileri, halen iç piyasada sürdürülen denetimlerin, gümrüklerde de gerçeklestirilerek entegre bir denetim sistemi kurulmus olacagini, böylelikle güvensiz ürünlerin piyasaya girisinin engellenecegini ve tüketicilerin daha etkin bir sekilde korunmasinin saglanacagini belirttiler.
Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakani Hayati Yazici'nin talimatiyla bu yil yapilan piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda 25 binin üzerinde ürün denetlenmis, bu ürünlerden yaklasik 6 bini güvensiz bulunmustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284