Bakan Elvan: Hizli Tren Karaman Ihracatini 1 Milyar Dolara Tasiyacak

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, “Hayata geçirdigimiz Konya-Karaman-Ulukisla-Yenice-Adana Hizli Tren Projesi ile yilda ortalama 300 milyon dolar ihracat yapan Karaman’in ihracati 1 milyar dolari geçecek” dedi.

Bakan Elvan: Hizli Tren Karaman Ihracatini 1 Milyar Dolara Tasiyacak

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, 12 Mart’ta temeli atilan Konya-Karaman Hizli Tren Hatti ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu. 2003 yilindan sonra demiryollarinin devlet politikasi haline gelmesi ile yüksek hizi tren hatlarinin yapimina da ayri bir önem verdiklerini belirten Elvan, 2009 yilinda Türkiye’yi yüksek hizli tren isletmecisi ülkeler konumuna yükselttiklerini söyledi. Hizli tren hatlarinin geçtigi bölgelerin ekonomik gelisimine büyük katkisi oldugunu, basta sanayi ve turizm olmak üzere bölgenin ticaretini ve sosyokültürel yapisini canlandirdigini vurgulayan Elvan, “Bu kapsamda hizli tren agini ülkemizin dört bir yanina ulastirmak için çalismalarimiza hiz verdik” dedi
HIZLI TREN DOPING ETKISI YARATACAK
Bakan Elvan Konya-Karaman-Ulukisla-Yenice-Adana Hizli Tren Projesi'nin Konya-Karaman etabinin 12 Mart’ta temelini attiklarini hatirlatti ve yolcu tasimaciligiyla birlikte yük tasimaciligi yapilacagini da bildirdi. 102 kilometrelik Konya – Karaman etabinin saatte 200 kilometre hiza uygun olarak insa edilecegini ifade eden Elvan, projenin tamamlanmasiyla Konya ile Karaman arasindaki seyahat süresinin 1 saat 13 dakikadan 40 dakikaya düseceginin altini çizdi. Bu hat sayesinde yolcularin sadece konforlu seyahat imkanina kavusmayacagini belirten Elvan, “Bölgemiz, Türkiye’nin en önemli tahil üretim merkezi olmasinin yani sira çok sayida sanayi kurulusunu da bünyesinde barindiriyor. Bu nedenle yük tasimaciliginin da yapilacagi bu hat sanayicilerimize de önemli avantajlar saglayacak. Projenin Karaman-Ulukisla-Yenice-Adana kesimi de tamamlandiginda Konya ve Karaman'da faaliyet gösteren isadamlarimiz çok daha kisa süre ve ucuz maliyetle Akdeniz’deki limanlara ulasacak, Ortadogu ve Kuzey Afrika pazarlarina açilma firsati yakalayacak” dedi.
Sözlerine Karaman’in 2013 yilinda 300 milyon dolar ihracat gerçeklestirdigini hatirlatarak devam eden Bakan Elvan, “Bu açidan bakildiginda hayata geçirdigimiz Konya-Karaman-Ulukisla-Yenice-Adana Hizli Tren Projesi ile yilda ortalama 300 milyon dolar ihracat yapan Karaman’in ihracati 1 milyar dolari geçecek. Bu hizli tren hatti Karaman ve Konya’nin ihracat rakamlarina doping etkisi yapacak. Biz günü kurtaracak degil ülkemizi muasir medeniyetler seviyesine çikaracak, milletimizin refahini yükseltecek projelere imza atiyoruz. Konya-Karaman-Ulukisla-Yenice-Adana Hizli Tren Projesi hem ekonomimize saglayacagi katki bakimindan hem de Karaman’in Iç Anadolu’nun Akdeniz’e açilan kapisi olmasi bakimindan çok önemli” diye konustu.
OSB DEMIRYOLUNA BAGLANACAK
Bakan Elvan, yapimi devam eden Karaman Lojistik Merkezi’nin de Karaman sanayisinin gelisimi için önemli oldugunu vurguladi. Elvan, merkezin Karaman’in Mersin Liman üzerinden uluslararasi pazarlara demiryolu kombine tasimasi ile açilmasina imkan saglayacagini ifade ederek, “Karaman ve çevresindeki potansiyel yükün demiryoluyla tasinabilmesi, Karaman Organize Sanayi Bölgesi içerisine demiryolu erisimi saglayacak Karaman OSB Yük Terminali olusturulma proje hazirlama çalismalarimiz sürüyor. Bu projeyle de, Karaman OSB yük terminali içerisine giris için Karaman-Suduragi arasina tren teskili ve manevra için 4 yollu yeni bir ayrilma istasyonu yapacagiz. Yeni olusturulacak istasyondan OSB içerisine 4 bin 200 metre uzunlugunda iltisak hatti çekilecek. OSB içerisinde yükleme-bosaltma, manevra, konteyner stok alani ve gümrük faaliyetleri için 250 dönüm arazi üzerinde OSB Yük Terminali olusturulacak. Tüm Türkiye’de oldugu gibi Karaman’da gelisen büyüyen ülke ekonomisinden hakkina düsen payi olacaktir. Biz hava, kara, deniz ve demiryollariyla ülkemizi bir bastan bir basa donatarak sanayicilerime daha kolay ve ucuz ulasim imkani sunacagiz. Onlarin dünya pazarinda elini güçlendirerek rekabet gücünü artiracagiz. Onlar da daha fazla üretip daha fazla ihracat yaparak ülkemize daha fazla katma deger saglayacaklar” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284